Σάββατο, Ιουλίου 23, 2022

Πώς πλήττουν τον ΕυρωΑτλαντικό άξονα τα μέτρα- "αυτογκόλ" που έβαλε η ΕΕ στην Ρωσία, κατά τους τελευταίους 5 μήνες, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Μεγάλο το πολιτικό και οικονομικό κόστος για την πολεμική τακτική της Ε.Ε.


Η σχεδόν πλήρης γεωπολιτική και στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, και η στήριξη της σύγκρουσης αυτης από την ΕΕ, δεν φαίνεται να οδηγεί σε παγκόσμιο θρίαμβο του ‘ΕυρωΑτλαντικού’ άξονα αλλά μάλλον σε οικονομικούς και πολιτικούς τριγμούς. Τριγμούς, που οφείλονται στα μέτρα-‘αυτογκόλ’ που έβαλε η ΕΕ στην Ρωσία, κατά τους τελευταίους 5 μήνες, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Του Κωνσταντίνου Βέργου


Τα μέτρα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, όπως η παράνομη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ίδιας της χώρας και η μείωση των αγορών φυσικού αερίου και πετρελαίου, οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε διψήφια επίπεδα λόγω κυρίως της διατάραξης της προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά, η παράνομη δέσμευση των καταθέσεων της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα από δυτικές χώρες, υποχρέωσαν τη Ρωσία να ζητήσει την πληρωμή σε Ρούβλια, οδηγώντας σε πρωτοφανή ανατίμηση (κατ ουσία διπλασιασμό) του Ρωσικού Ρουβλιού που πλέον καθίσταται διεθνές νόμισμα αποθεματικής και συναλλακτικής αξίας. Η μεγαλύτερη απώλεια για την ΕΕ, όμως, είναι ότι χάνει ένα πολύτιμο σύμμαχο. Με την οικονομική επίθεση στη Ρωσία, η χώρα αυτή αντιμετωπίζει πλέον την ΕΕ όχι ως σύμμαχο και στρέφεται σε άλλους συμμάχους όπως Κίνα, Ινδία και Ιράν. Αυτό οδηγεί σε δυνητικό χωρισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο τουλάχιστον νέες ζώνες επιρροής, την Ευρασιατική Ρωσίας-Κίνας και την Ευρατλαντική ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας με δραματικό αποτέλεσμα των νέων ζωνών την απώλεια ζωτικών αγορών κατανάλωσης και πρώτων υλών για τις εταιρίες με φυσική συνέπεια την πτώση των κερδών εταιριών με διεθνή παρουσία.

Ήδη ο δείκτης GDPnow στις ΗΠΑ προβλέπει η χώρα ότι εισέρχεται και τυπικά σε ύφεση, συγκεκριμένα πτώση του ΑΕΠ κατά -1,5%, ενώ θα είναι δύσκολο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία να έχουν ανάπτυξη όταν η Αμερικάνικη οικονομία, που είναι η παγκόσμια ατμομηχανή, βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης και κρίσης.

Καθώς η Δύση μπαίνει σε δύσκολη φάση πτώσης όλων των αξιών(ακίνητα, μετοχές, ομόλογα) έντονος είναι ο παγκόσμιος προβληματισμός και μοιραία έρχεται η πτώση των ισοτιμιών όλων των περιφερειακών νομισμάτων, με προσωρινή ενίσχυση του Αμερικανικού. Παρότι πτωχεύσεις περιφερειακών χωρών όπως Σρι λανκα, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις για αδύναμες χώρες θα είναι τραγικές, λόγω αύξησης επιτοκιακού κόστους, ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανή υποχώρηση του ίδιου του νομίσματός της, του ΕΥΡΩ έναντι του δολαρίου, πληρώνοντας το τίμημα αθρόων εισαγωγών ενέργειας από ΗΠΑ αντί Ρωσίας, που τροφοδότησε περαιτέρω τον πληθωρισμό στην ίδια την ΕΕ.

Οι παραπάνω οικονομικές εξελίξεις οδηγούν σε αδιέξοδα και αλυσιδωτές κρίσεις στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Ήδη βλέπουμε αδυναμία άσκησης αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής από την Ιταλική κυβέρνηση, απειθαρχία έναντι της νέας Γαλλικής κυβέρνησης και κατάρρευση ακόμη και της Βρετανικής κυβέρνησης. Από την κρίση δεν φαίνεται να γλίτωσαν Εσθονία και Βουλγαρία, χώρες των οποίων η κυβέρνηση υποστήριξε με μανία τον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ουσιαστικά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση , και όχι μόνο, πληρώνει με μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος την πολεμική τακτική, ενώ παράλληλα μειώνεται η σφαίρα επιρροής της ΕΕ και αναδεικνύονται νέοι κίνδυνοι. Η πρόσφατη, για παράδειγμα, ανακοίνωση της Γκαζπρόμ, ότι αντιμετωπίζει πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ, αποτελεί ένδειξη ότι ο οικονομικός πόλεμος που ξεκίνησε η ΕΕ, έχει πρωτοφανή αρνητική εξέλιξη. Η Ευρώπη ίσως έχει ελλείψεις σε καύσιμα το χειμώνα, με συνέπεια την πτώση παραγωγής. Στο επόμενο διάστημα επίσης θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα πληθωρισμός και ύφεση της οικονομίας, διότι τα αντί υφεσιακά μέτρα προϋποθέτουν παροχή χρήματος στην αγορά. Συμπερασματικά, το περισσότερο πιθανό είναι ότι τα όποια περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής θα είναι ανεπαρκή, και μάλλον είμαστε σε μια φάση μεγάλων πολιτικών και οικονομικών αλλαγών που θα εμβαθύνουν σε βάθος χρόνου πριν διαφανεί ελπίδα.

*Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Μεγάλη Βρετανία

___________________

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ  για τις Επιπτώσεις του Πολέμου Δύσης-Ρωσίας στο Οικονομικό και Νομισματικό Σύστημα(+Video)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Double Score από τον Παναθηναϊκό: υποδειγματική αντίδραση των οπαδών απέναντι στους γενοκτόνους σιωνιστές στις κερκίδες και νίκη στο παρκέ

Πανό τεραστίων διαστάσεων κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ ανάρτησαν στο ΟΑΚΑ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το βρ...