Τρίτη, Ιουνίου 21, 2022

H φαρσοκωμωδία της διαχείρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον "μακεδονομάχο" («Ανταλλάξατε τις συντάξεις με τις Πρέσπες!» Μητσοτάκη και την παρέα του

Η συμφωνία των Πρεσπών, η κυβερνητική υποκρισία και η θέση του Α/ ΓΕΕΘΑ για την αμυντική συνεργασία

Η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση όσο χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την υπογραφή της και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με την τραγωδία στο Μάτι, την είχε κάνει αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της να έρθει στην εξουσία.

Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει γίνει φαρσοκωμωδία! «Κρυμμένη» πίσω από το σαθρό επιχείρημα «τι να κάνουμε, την υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το κράτος έχει συνέχεια», η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καλύπτει τη μεγάλη ανακούφιση που ένιωσε όταν υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών! Το τι έλεγαν στον κόσμο συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις ήταν απλά παραμύθια. Στις συζητήσεις εκτός δημοσιότητας -και με δημοσιογράφους- δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε «να μην έχουμε εμείς αυτό το θέμα όταν θα έρθουμε».

Απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να αμφισβητήσει τη συμφωνία που υποτίθεται ότι κατακεραύνωνε. 

Το χειρότερο όμως που διαπράττει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εκμεταλλευθεί όσα μπορεί η Ελλάδα απ΄ αυτή τη συμφωνία. Αναφερόμαστε ξανά στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να εμπλακεί άμεσα και ουσιαστικά με την άμυνα της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα από τα τρία μνημόνια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να φέρει στη Βουλή για να ψηφιστεί έχει να κάνει με την αμυντική συνεργασία ,που στην πραγματικότητα δίνει απεριόριστες δυνατότητες στην Ελλάδα. Η δικαιολογία των κυβερνώντων είναι αστεία: «Δεν τα φέρνουμε μέχρι οι γείτονες να εφαρμόσουν όσα προβλέπει η συμφωνία». Και τι έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πολλές παραβιάσεις που έχουν διαπράξει οι γείτονες; Απολύτως τίποτα! Άρα για να μην κοροϊδευόμαστε δεν υπάρχει πραγματική διάθεση «κάτι να γίνει» με αυτή τη συμφωνία . Είτε να την καταργήσουν εφόσον την θεωρούν τόσο κακή ,είτε να την εφαρμόσουν πιέζοντας αφόρητα τους γείτονες να είναι συνεπείς με όσα προβλέπει.

Και μετά απ ΄ όλα αυτά έχουμε την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου στη Βόρεια Μακεδονία, όπου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ειπώθηκαν και έγιναν τα εξής:

«Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν προσκλήσεως του Ομολόγου του Lieutenant General Vasko Gjurchinovski. Μετά την επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Army Water Training Camp Ohrid, οι 2 Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ΄ ιδίαν και είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 Χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Ομόλογό του για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή της 15ης Συνόδου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών, πρωτοβουλία η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη ειδικά των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζεται και μέσω των πολυεπίπεδων στρατιωτικών και εταιρικών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας σε διμερές, πολυμερές και συμμαχικό επίπεδο. 

 Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην στρατιωτική συνεργασία των 2 Χωρών αναφέροντας ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί έναν σημαντικό περιφερειακό εταίρο και σύμμαχο, τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος συνδράμουν με Μαχητικά Αεροσκάφη σε ρόλο εναέριας αστυνόμευσης (air policing) (πατήστε εδώ), καθώς και με την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ομαλή και ουσιαστική προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεών της στα πρότυπα του ΝΑΤΟ (πατήστε εδώ). Επίσης εξήρε την άριστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) που εδρεύει στο Κουμάνοβο, της οποίας την Διοίκηση έχει αναλάβει η Ελλάδα (πατήστε εδώ).

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την πρόθεσή του για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των 2 Χωρών με την συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, καθώς και με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις Σχολές και τα Πολυεθνικά Κέντρα Εκπαίδευσης της Ελλάδος από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, αφενός για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και αφετέρου για την επιπλέον ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας και των συνεργειών σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ομόλογό του παρευρέθησαν στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «BALKAN WARRIOR 22» που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 12 έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στο Κρίβολακ της Οχρίδας, στην οποία συμμετείχαν 15 στελέχη της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η εν λόγω Άσκηση αναδεικνύει την Στρατιωτική Συνεργασία των 2 Χωρών, τονίζοντας ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης ενισχύει τον αποτρεπτικό μας ρόλο στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, με σκοπό την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής».

Αυτά είπε και έκανε ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στη Βόρεια Μακεδονία και σε συνδυασμό με όσα κάνει και λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αθήνα, δημιουργούν την τέλεια φαρσοκωμωδία εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής! 

Μετά απ ΄  όλα αυτά θα βρεθούμε ξανά να παραπονούμαστε ότι όλοι σπεύδουν να μιλούν με την Τουρκία. Κάποιοι το κάνουν επειδή ΕΜΕΙΣ δίνουμε χώρο…

Καιρός λοιπόν να αφήσουμε τα αστεία και να σοβαρευτούμε. Η κυβέρνηση αν θεωρεί καταστροφική τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει παρά να βγει να το πει και να δηλώσει αν θα την εφαρμόσει ή όχι. Αν πάλι αποφασίσει ότι θα την εφαρμόσει ας το κάνει όπως πρέπει, ας ελέγξει όσα οι γείτονες δεν κάνουν όπως πρέπει και ας κουνηθεί επιτέλους για να μπορέσει η χώρα να κερδίσει τουλάχιστον στο αμυντικό επίπεδο. Έχουμε γράψει κι άλλες φορές ότι τα όσα θα πρέπει να αγοράσουν οι γείτονες για να φτιάξουν νατοϊκές ΕΔ , αποτελούν και ευκαιρία για δουλειές στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Στην κυβέρνηση που δήθεν …αγωνιούν για την αμυντική βιομηχανία, ούτε αυτό θέλουν να το καταλάβουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: