Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022

Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ => ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ "ΤΣΕ"


 

ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚΕΒΑΡΑ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΣΕ.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ "ΤΣΕ"

Ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ μας μεταφέρει στο Μεξικό του 1920, μια ταραχώδη  περίοδο ραγδαίων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεωνTAIBO II PACO-IGNACIO

Παρουσίαση

Μια συνάντηση με τον Ερνέστο Γκεβάρα, τον άνθρωπο πίσω από το μύθο. Ο διακεκριμένος Μεξικανός συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ χρειάστηκε οκτώ χρόνια εντατικής έρευνας προκειμένου να γράψει τη βιογραφία του Τσε Γκεβάρα. 
 
Για τη συγγραφή της, αξιοποίησε περισσότερες από χίλιες τριακόσιες διαφορετικές πηγές. Μεταξύ αυτών, τα προσωπικά ημερολόγια του Τσε από την εκστρατεία του στην Αφρική, καθώς και το ημερολόγιο της Βολιβίας. 
 
Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα του ίδιου του Τσε (επιστολές, χειρόγραφες σημειώσεις, άρθρα, ποιήματα, ομιλίες, διαλέξεις, φράσεις του καταχωρημένες από αξιόπιστους μάρτυρες), αρκετά από τα οποία ανέκδοτα, πρόκειται για την πληρέστερη βιογραφία του μεγάλου κομαντάντε που έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί.
 Το έργο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και κυκλοφορεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες.
 Ο Τάιμπο επιδιώκει να δώσει την ανθρώπινη διάσταση του Τσε, ενός sui generis αναρχικού. Δεν προσπαθεί να τον «αγιοποιήσει» ή να τον ερμηνεύσει πολιτικά. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο με πάθος και αφοσίωση, θεωρείται ήδη κλασικό.  
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Λειτούργησα ως ιστορικός, με τις εμμονές του ιστορικού. Στη βάση του βιβλίου υπάρχει η αναγκαιότητα μιας προσαρμογής στην οπτική των διαφορετικών γενεών, καθώς η σημασία της μορφής τού Τσε είχε σταδιακά υποβαθμιστεί και απλουστευτεί. Υπήρχε επίσης μια ισχυρή προσωπική ανάγκη να επαναπροσδιορίσω την προσωπική μου οπτική όσον αφορά τη συγκεκριμένη προσωπικότητα. Κατά βάσιν, ασχολείται κανείς με την Ιστορία λόγω περιέργειας και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μη λογοκρίνει τα στοιχεία που θα ανακαλύψει, αλλά ούτε και να αυτολογοκριθεί".

-Έχετε δηλώσει ότι ένας από τους βασικότερους στόχους σας ήταν να παρουσιάσετε τον 
"Ερνέστο πίσω από τον Τσε". Πού συναντιέται το πάθος ενός συγγραφέα για ένα πρόσωπο-μύθο, όπως ο Τσε, με τα ανθρώπινα πάθη του ίδιου του μύθου;
 
"Οι "αδυναμίες" μιας τέτοιας προσωπικότητας είναι η δύναμή της. Το θέμα ήταν να μιλήσω γι' αυτόν, όχι να τον ερμηνεύσω. Επιδίωξα εξαρχής να γράψω ένα βιβλίο στο οποίο τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο αναγνώστης. Ένα βιβλίο επιδεκτικό μιας ελεύθερης ανάγνωσης. Έχω βαρεθεί πια την ιστορία που καθορίζεται από παιδαγωγικούς στόχους ή από εικασίες".

-Ποια είναι η "πολιτική" κληρονομιά του Τσε και της λατινοαμερικανικής επανάστασης;
 
"Αυτά τα γεγονότα, όπως και πολλά άλλα, αποτελούν την ιστορία μας. Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς ιστορία; Εμείς, στη Λατινική Αμερική, δεν μπορούμε".
 
(Από συνέντευξη του ΠΑΚΟ ΙΓΝΑΣΙΟ ΤΑΪΜΠΟ ΙΙ στο ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ, Ελευθεροτυπία, 23/6/2006)
 
 

ERNESTO GUEVARA, «CONOCIDO COMO EL CHE»/EΡΝΕΣΤΟ ΓΚΟΥΕΒΑΡΑ « ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ "ΤΣΕ" »

Τα άπιαστα ημερολόγια του Τσε (Μέρος ‘Α)

Αποσπάσματα από το βιβλίο-βιογραφία του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως Τσε» (Κέδρος, Μετφ: Β. Κνήτου). Κεφάλαιο 62, σελ. 937-944.

Che Guevara Bolivia Diary 1

 ____________________

 ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΤΣΕ"

 

Ο Ισπανο-Μεξικανός συγγραφέας Paco Ignacio Taibo II  παίρνει  το δρόμο για να εντοπίσει τα βήματα του Ernesto "Che" Guevara και ρίχνει νέο φως στην επαναστατική του δράση.

 Ο μύθος του Τσε Γκεβάρα 

 

 Ο Τσε Γκεβάρα έγινε το σύμβολο μιας γενιάς. Σήμερα είναι ένας διαρκής μύθος, ένα μείγμα επανάστασης, αγιοσύνης και περιπέτειας. Κάτι μεταξύ Ρομπέν των Δασών, Δον Κιχώτη και Ιησού Χριστού. Ακόμα και σήμερα πολλοί εμπνέονται από τον Τσε, και όλο και λιγότεροι τον αποκηρύσσουν. Αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη ζωή του ήρωα, την ιστορία και την εξέλιξη του μύθου. Ντοκιμαντέρ Παραγωγής 1997 Μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά. (Απο VCD εφημερίδας)

Αφήγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: