Κυριακή, Ιουνίου 26, 2022

Ένας ζουρλομανδύας για τους Ευρωπαίους ηγέτες επειγόντως

https://media.liberal.gr/showthumb.aspx?maxsize=900&img=6B095EBB-A91A-B38C-1EED-7D46F22F06D5.jpeg

Κάποιος να τους φορέσει το ζουρλομανδύα!

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΑποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ anatropinews.gr

Λίγο πριν ξεκινήσει να γράφεται αυτό το κείμενο,  έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι ο… Χάρι Πότερ και ότι ο Πούτιν είναι ο Βόλντερμον. Άσχετα βέβαια αν ο ίδιος ο Πούτιν νομίζει ότι είναι η Μεγάλη Αικατερίνη θέλοντας να ανασυστήσει την Μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία.Artist's take on how Russia-Ukraine war would look like in Harry Potter  universe

Αυτά βεβαίως είναι η μία πλευρά του παραλογισμού που ζούμε εδώ και μήνες και αφορούν τις δύο αντιμαχόμενες χώρες την έχουσα το ακαταλόγιστο Ουκρανίας και της χώρας-εισβολέα, της Ρωσίας. Η άλλη πλευρά είναι η Δύση. Η οποία όπως έχουν γράψει δεκάδες αναλυτές, πιο πρόσφατα ο Γιάννης Μαρίνος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Χένρι Κίσιγκερ, αλλά και εμείς εδώ, «πυροβολάει τα πόδια της» και μάλιστα συστηματικά.

Ομως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση αποφάσισε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν να μην εμπλακεί άμεσα σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία διότι «αυτό θα σήμαινε την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». Το δεύτερο, να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών, των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων, των ρωσικών τραπεζών, του ίδιου του Πούτιν. Στην πρώτη απόφαση ήταν όλοι σύμφωνοι εκτός από κάτι θεροκεφάλους όπως ο Μπόρις Τζόνσον και βέβαια του ίδιου του Χάρι Πότερ-Ζελένσκι. Η δεύτερη απόφαση και στα επιμέρους πακέτα κυρώσεων συνέβη ακριβώς το αντίθετο: ο καθένας τον χαβά του! Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να καρυδώσουν τη Μόσχα μέχρι τελικής συντριβής. Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί θέλουν οι κυρώσεις να είναι «τόσες, όσο» να μη γονατίσουν οι ίδιες. Μολδαβία, Ρουμανία, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία φοβούνται ότι έρχεται η σειρά τους.

Πού οδήγησαν όλα αυτά;

Μέσα σε λίγες ημέρες, αν όχι ώρες, από την επιβολή των κυρώσεων οι τιμές τις ενέργειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό συμπαρέσυρε τον πληθωρισμό που ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, ήταν σε άνοδο λόγω αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία αλλά και το μπλοκάρισμα των μεγάλων λιμανιών της Κίνας.

Οι ηγέτες της Δύσης εξαγγέλλουν σχέδια για απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες μέχρι το τέλος του 2022 ή του 2023 ή του 2025 ή του… 2030. Εκδίδουν οδηγίες για οικονομία στο ρεύμα από τον πληθυσμό και επιστρέφουν στο κάρβουνο,  πετώντας στα σκουπίδια σχέδια, αποφάσεις και νόμους για την περίφημη «Πράσινη Ανάπτυξη», την ηλεκτροκίνηση και άλλες τέτοιες ανεφάρμοστες ανοησίες.

Κι ενώ η Δύση νόμιζε ότι έβαζε το πιστόλι στον κρόταφο του Πούτιν , εκείνος βγήκε στην επίθεση και άρχισε να «παίζει» με το πληθωρισμό των αντιπάλων του κλείνοντας σταδιακά τους αγωγούς του. Παράλληλα ο ίδιος στρέφεται σε άλλες αγορές και κυρίως της Κίνας και βλέπει τα έσοδά του να αυγατίζουν.

Ακολουθούν νέες κυρώσεις και νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία υπό τις ικεσίες και τον ηθικό εκβιασμό του Ζελένσκι , που περιοδεύει από κοινοβούλιο σε κοινοβούλιο. Κι αυτών έπεται νέα άνοδος του πληθωρισμού με τις δυτικές κοινωνίες να βυθίζονται στη φτώχεια,  έχοντας μπροστά τους τον δυσκολότερο χειμώνα από εκείνους της δεκαετίας του 1940…

Οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες της Δύσης βάζοντας μπροστά τις κεντρικές τράπεζες αποφασίζουν να παρέμβουν και πάλι! Αυτή τη φορά όχι κατά της Ρωσίας αλλά κατά του πληθωρισμού…

Πώς; Εφαρμόζοντας συνταγές της… γιαγιάς τους όχι για έναν πληθωρισμό,  που οφείλεται σε μία πανδημία και έναν πόλεμο , αλλά λες και πρόκειται για έναν «κανονικό», νομισματικό πληθωρισμό. Ένα πληθωρισμό που οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης και μείωση της προσφοράς λόγω… πλούτου. Και τι κάνουν; Αποφασίζουν την άνοδο των επιτοκίων!…

Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού κρατών (με ομόλογα), επιχειρήσεων και νοικοκυριών (μαζί με τις δόσεις τους από παλιά δάνεια),  με αποτέλεσμα, στο άμεσο μέλλον να έχουμε νέες κρίσεις χρέους σε ήδη υπερχρεωμένες χώρες (πχ Ιταλία, Ελλάδα κ.α.) , που θα  ρίξουν στα τάρταρα την καταναλωτική δύναμη των πολιτών που ήδη πληρώνουν απίστευτα ποσά για ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα.

Με άλλα λόγια, η Δύση για να τιμωρήσει τη Ρωσία ανεβάζει το πληθωρισμό (αυτό που εμείς λέμε ακρίβεια) στα ύψη, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ανθρώπων τον ερχόμενο χειμώνα και σαν να μην φτάνει αυτό ρίχνει και λάδι στη φωτιά με την αύξηση των επιτοκίων.

Κι όλα αυτά καθώς ακόμη δεν έχει φανεί σε όλο της το μεγαλείο η επισιτιστική κρίση που θα προκληθεί από τις μηδενικές εξαγωγές Ουκρανίας και Ρωσίας τόσο για το 2022 όσο και για το 2023,  ακόμη κι αν αύριο τελείωνε ο πόλεμος.

Μαζική και αυτοκαταστροφική παράνοια. Μονάχα έτσι μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη στάση και τις ενέργειες του Δυτικού κόσμου. Πράγμα που γίνεται ακόμη πιο παρανοϊκό όταν κάποιοι πανηγυρίζουν για το τέλος της εποπτείας και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη «μετά από δέκα δύσκολα χρόνια»,  μοιράζοντας 80ευρα για βενζίνη 3 μηνών…

Και δυστυχώς δεν έχει εμφανιστεί κάποιος που να θέλει να μπορεί να μας φορέσει έναν ζουρλομανδύα. Επειγόντως!

Και να τους πει ότι δεν είναι ήρωες στη στη σειρά βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αλλά οι πιο τραγικοί και ανίκανοι ηγέτες από όσους έχουν εμφανιστεί από την εποχή του Καλιγούλα.

ΥΓ: Μέσα σε αυτό τον παραλογισμό, οι ηγέτες της Ευρώπης (δηλαδή, οι γραφειοκράτες των Βρυξελών) έχουν και κάποιες αναλαμπές “λογικής”: Τα στελέχη της Επιτροπής στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Σώματος των Επιτρόπων, έλαβαν αύξηση μισθού 2,4% τον Ιούνιο, με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

Η συνολική αύξηση του κόστους εργασίας της Επιτροπής ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ για το 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η προσαρμογή επηρεάζει επίσης τις κρατήσεις που καταβάλλονται από τους αξιωματούχους πίσω στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανεβάζοντας το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα 78 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το χαρακτήρισε ως «αυτόματο υπολογισμό χωρίς καμία πολιτική διακριτική ευχέρεια».

Μην τρελαθούν κι εντελώς!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  ...