Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

ΥΓΕΙΑ : Αλλάζουμε, αν θέλουμε , διατροφικές συνήθειες . Τρώμε βιολογικά προϊόντα όσο αντέχει η τσέπη μας...

 


Τελικά, πόσο καλύτερα είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Η βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη μιλάει για τις δυσκολίες, την αξία αλλά και τις παρανοήσεις γύρω την ανερχόμενη τάση στην εστίαση και τη διατροφή.


Αν το καλοκαίρι είχε γεύση, θα ήταν γλυκιά και αλμυρή μαζί, σαν της ντομάτας που έτρωγα όταν ήμουν παιδί από το μποστάνι του παππού μου. Δε χρειαζόταν ξέπλυμα, παρά ένα καθάρισμα πάνω στην μπλούζα για να φύγουν τυχόν σκόνες από το χώμα.

Στο πέρασμα των χρόνων, έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν και όσο μεγαλώνουμε να αναζητάμε σχεδόν εμμονικά μία γεύση ή μυρωδιά που μπορεί να μας θυμίσει έστω και λίγο το πώς νιώσαμε τότε. Έτσι, σε εμένα μού έμεινε να πιάνω απαλά την ντομάτα στο χέρι μου και να τη φέρνω κοντά στη μύτη μου, με την προσδοκία ότι θα με μεταφέρει για λίγο σε εκείνο τον κήπο ενός ορεινού χωριού στη Δωρίδα, ο οποίος σημαίνει τόσα πολλά για τον παππού μου.

«Αν δεν καλλιεργήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις. Η εργασία αυτή δεν κοστολογείται» λέει μια ηλικιωμένη κυρία που στέκεται μπροστά στον πάγκο της Δήμητρας Τσακίρη, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Αγρότισσα πρώτης γενιάς και απόφοιτος από τη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου, η βιοκαλλιεργήτρια κάνει αυτή τη δουλειά 18 χρόνια τώρα.

Καλλιεργεί 140 στρέμματα γης βιολογικά πιστοποιημένα στο Κυβέρι Αργολίδας, απέναντι από το Ναύπλιο, κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Καλλιέργειες ευνοημένες από το γλυκό κλίμα της περιοχής, τα άφθονα νερά από τα πολλά συγκοινωνούντα πηγάδια, τα πλούσια εδάφη με το κοκκινόχωμα, που κρατούν την υγρασία και είναι πλούσια σε κάλιο, και τέλος την εγγύτητα στη θάλασσα, υπεύθυνη για την πρωιμότητα.

Η Δήμητρα διατηρεί και μια μικρή τράπεζα σπόρων με δικές της ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθες της γιαγιάς και κολοκυθάκια, φασόλια και μπάμια Πυλαίας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει από που προέρχεται το μητρικό φυτό και φυσικά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο νόστιμο.

Το να είσαι βιοκαλλιεργήτρια, σημαίνει να έχεις υπομονή, παρατηρητικότητα και να μην πηγαίνεις ενάντια στο ήθος σου.

«Πάντα ανδροκατούμενος ήταν αυτός ο χώρος. Στις βιολογικές αγορές όμως συναντούσα πάντα περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες. Θεωρώ ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία», θυμάται η Δήμητρα, η οποία στο ξεκίνημά της εμπνεύστηκε από τη Σοφία Καραμάνου και τον τότε σύζυγό της.

Το να είσαι βιοκαλλιεργήτρια, σημαίνει να έχεις υπομονή, παρατηρητικότητα και να μην πηγαίνεις ενάντια στο ήθος σου. Η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι φυσική, καθώς χρησιμοποιούνται σκευάσματα τα οποία όμως δεν έχουν καμία ουσία φαρμάκου. Τέλος, για να ονομαστεί ένα προϊόν βιολογικό, πρέπει να φέρει πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς και εμείς ως καταναλωτές, πρέπει να ανατρέχουμε στο πιστοποιητικό του παραγωγού για να σιγουρευτούμε ότι καταναλώνουμε και πληρώνουμε ένα όντως βιολογικό προϊόν.

«Με μία χημική ανάλυση μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό, αλλά όταν αυτό συσκευάζεται σημαίνει ότι πραγματοποιείται χημικός έλεγχος. Όταν βγαίνει στη βιολογική αγορά γίνεται εκ νέου έλεγχος από τον αυτοδιαχειριζόμενο σύλλογο και από το υπουργείο που έρχεται κάθε εβδομάδα και κάνει τυχαίες δειγματοληψίες» εξηγεί η Δήμητρα.

Βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, φράουλες υπάρχουν ήδη στον πάγκο της, ενώ σύντομα θα έρθουν πεπόνια και καρπούζια. Η Δήμητρα καλλιεργεί επίσης και όλα τα κηπευτικά, από ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι και μελιτζάνες, μέχρι πιπεριές, μπάμιες, φασολάκια, πατάτες και κρεμμύδια. Δεν αφήνει όμως τίποτα να πάει χαμένο, αφού φτιάχνει επίσης μαρμελάδες, γλυκιά του κουταλιού και κονφί πορτοκαλιού, τα οποία από Σεπτέμβριο θα βρίσκονται στις αγορές που τη συναντάμε και σε καταστήματα.

Η Δήμητρα δίνει το «παρών» σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής και κάθε Τετάρτη στο Μποστάνι στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Το τελευταίο, πρόκειται για μια συνέργεια για τη διατροφή του Impact Hub και του Ευρωπαϊκού Χωριού, όπου συγκεντρώνει μικρούς παραγωγούς που ακολουθούν βιολογικές ή φυσικές πρακτικές για τις καλλιέργειές τους.

Χαμογελαστή και ακούραστη, έχει τους δικούς της πιστούς πελάτες που έκαναν την αρχή και δεν την αλλάζουν. Την ίδια στιγμή τροφοδοτεί με τα προϊόντα της αθηναϊκά εστιατόρια και διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το Django Gelato, καθώς μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία με τον ιδιοκτήτη, Κωνσταντίνο Καρακατσάνη. Το παγωτατζίδικο που γνωρίσαμε στη Σύρο και πριν από περίπου έναν χρόνο άνοιξε και στο Κουκάκι, συστήνει στο κοινό τη φιλοσοφία του φυσικού παγωτού – δηλαδή παγωτό από αυτούσιες πρώτες ύλες, χωρίς μείγματα και άλλα σκευάσματα.

Είναι μεγάλη η συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια γύρω από τα βιολογικά προϊόντα, με τους καταναλωτές να παραπονιούνται για το ζήτημα της τιμής. «Τρως ένα καθαρό προϊόν, αυτό είναι σίγουρο. Επίσης, κάποιος που ασχολείται αποκλειστικά με βιολογική καλλιέργεια, έχει πιο μικρή παραγωγή. Για παράδειγμα, ένα στρέμμα βερίκοκο έχει το 1/3 λιγότερη παραγωγή από ό,τι θα είχε μια συμβατική καλλιέργεια», εξηγεί η Δήμητρα και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα, αρκεί να ελέγχει ο καταναλωτής την πιστοποίηση και να εμπιστεύεται τον παραγωγό.

Φυσικά και η βιολογική καλλιέργεια επηρεάζεται αν ο διπλανός χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα γι΄αυτό υπάρχουν οι λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Η Δήμητρα αφήνει τέσσερα μέτρα με φράχτες και τα προϊόντα που είναι γύρω τους, τα δίνει ως συμβατικά ή τα αφήνει ως έχουν, τροφή για τα πουλιά.

Τελικά, πόσο καλύτερα είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Το βασικό πρόβλημα στις βιολογικές καλλιέργειες είναι ο καιρός, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος δεν δίνει κάποια ουσιαστική βοήθεια. «Θα μπορούσε το ίδιο το κράτος να βοηθήσει τον εαυτό του, με το να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς και να δώσει κίνητρα για να στραφούν όλοι στη βιολογική γεωργία, ώστε να αποκτήσουμε ποιότητα ζωής και υγεία» καταλήγει.

Τελικά, όμως ο μέσος καταναλωτής μπορεί να αγοράσει όλα τα λαχανικά και τα φρούτα του βιολογικά; «Κάποτε είχαμε τη λογική να παίρνουμε πολλά, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε ούτε τα μισά και να καταλήγουν στα σκουπίδια. Ουσιαστικά αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μετράει ακριβώς και να ψωνίζει αυτό που χρειάζεται. Είναι και οικολογικό και οικονομικό».

Η οικολογική και οικονομική συνείδηση πάνε χέρι – χέρι με την εποχικότητα. Όσο πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές γίνουμε τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να τρώμε καλύτερα και εντός budget. «Δεν μπορείς να φας ντομάτα τον χειμώνα, είναι ένα κρύο φρούτο που δημιουργεί υγρασία στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αλλεργίες. Κάθε πράγμα στον καιρό του, λοιπόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...