Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022

ΟΗΕ / «Κόλαφος» κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό με βολές προς την ΕΕ για υποκρισία

 

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-06/ohe.jpg?itok=y_2-dAoT

ΟΗΕ / «Κόλαφος» κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό με βολές προς την ΕΕ για υποκρισία


Για δημιουργία κλίματος φόβου σε πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυους κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor

avgi.gr

Για δημιουργία κλίματος φόβου σε πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυους κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ Mary Lawlor

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor, παρουσίασε σήμερα τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της μετά την επίσκεψη της στην Ελλάδα όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους υπουργείων, ενώ επισκέφθηκε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει με τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα είχε συζητήσεις με αστυνομικούς διευθυντές, εισαγγελείς, την Ελληνική Ακτοφυλακή και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ενώ επισκέφθηκε δομές στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ίδια είχε συναντήσεις με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Ειδικής Εισηγήτριας ως γροθιά στο στομάχι για όσους επιμένουν να καλλιεργούν και να διακινούν το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αρνητική φήμη που καλλιεργείται διεθνώς κατά της χώρας μας είναι έργο όσων επιβουλεύονται την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Mary Lawlor, η τρέχουσα προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προωθήσει ένα κλίμα φόβου μεταξύ προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και των  Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ενεργούν αλληλέγγυοι προς αυτούς. Και συστήνει στις ελληνικές αρχές να στραφούν προς μια μεταναστευτική πολιτική που να θέτει στο επίκεντρό της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παροχή στήριξης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι υπερασπιστές στην Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, δέχονται τεράστια πίεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι μετανάστες, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όταν επιτελούν έργο που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε η εμπειρογνώμων του ΟΗΕ.

Δυστυχώς η πραγματικότητα που αντίκρισε στη χώρα μας η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, όπως την παρουσίασε στην προκαταρκτική της έκθεση, επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις που έχουμε εκφράσει με δημόσιες και θεσμικές παρεμβάσεις για την πορεία των θεμάτων αυτών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, επισημαίνει σε δήλωση του ο ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Όπως υπογραμμίζει, τόσο η μεθοδευμένη εκστρατεία συκοφάντησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (προσώπων αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών), όσο και η νομοθεσία Μητσοτάκη - Μηταράκη που περιορίζει ασφυκτικά το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, αλλά και η ποινικοποίηση της Αλληλεγγύης, κεντρικοί πυλώνες της ακροδεξιάς υφής πολιτικής της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- στο στόχαστρο της αξιωματούχου του ΟΗΕ και συνιστούν πια το πρόπλασμα ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου σε βάρος της χώρας.

«Με απλά λόγια σήμερα ακούσαμε το τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα: Η κυβέρνηση έχει την επιλογή να συνεχίσει στον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς αντίληψης «αποτροπής» ή να αλλάξει πολιτική και να πείσει επιτέλους τη διεθνή κοινότητα πως η Ελληνική Πολιτεία παραμένει Κράτος Δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κινείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

PRESS RELEASE: The Greek Govt's approach has fostered a climate of fear among refugees, asylum seekers, migrants and the #HumanRightsDefenders acting in solidarity with them.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Κώστα Αρβανίτη, η Αξιωματούχος του ΟΗΕ στέλνει τα βέλη της και προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποκριτική της στάση, όπως επί λέξει ανέφερε: «Η ΕΕ επικαλείται τον χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και ταυτόχρονα περιμένει από την Ελλάδα να ανταπεξέλθει μόνης της χωρίς να ζητά (Η ΕΕ) την εμπλοκή άλλων κρατών μελών. Αυτό το βρίσκω υποκριτικό». 

«Τα ωραία και φιλεύσπλαχνα λόγια Αθήνας και Βρυξελλών δεν μπορούν πια να κρύψουν την πραγματικότητα μιας απάνθρωπης πολιτικής από μια κυβέρνηση που όχι απλά εκθέτει τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πλήξει ανεπανόρθωτα τη διεθνή θέση της Ελλάδας, και μιας Ευρωπαϊκής υποκρισίας που μόνο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων μπορεί να αποβεί» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα σημειώνει όπως άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή αντιδρώντας στις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο,  το συμφέρον της Ελλάδας είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική με Ανθρωπιά και πραγματική Αλληλεγγύη, με πυρήνα Υποχρεωτικές Μετεγκαταστάσεις (και όχι χρηματικές αποζημιώσεις για την αποφυγή τους) , ισότιμα και αναλογικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο λίγο πολιτικό χρόνο που της έχει απομείνει ας κοιτάξει να μην εκθέσει κι άλλο τη χώρα, να λάβει σοβαρά υπόψιν τις συγκεκριμένες συστάσεις που διατύπωσε Αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τέλος ας αφήσουν επικίνδυνες και ανατριχιαστικές θεωρίες περί «εσωτερικών εχθρών» που άτεχνα επιχειρείται η αναβίωσή τους, γυρίζοντας τη χώρα στον μετεμφυλιακό ζόφο του κράτους της Δεξιάς» καταλήγει στη δήλωση του ο Κώστας Αρβανίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...