Τετάρτη, Απριλίου 20, 2022

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό, επιβεβαιώνει μελέτη στο Nature Medicine

 Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό, επιβεβαιώνει μελέτη στο  Nature - INFO-WAR

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό, επιβεβαιώνει μελέτη στο Nature Medicine

του Ανδρέα Κοσιάρη

info-war.gr

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine στις 8 Απριλίου επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια προσφέρουν και κοινωνική προστασία, μειώνοντας το μεταδοτικό ιικό φορτίο των πλήρως εμβολιασμένων με δύο δόσεις (για τη Δέλτα) και με ενίσχυση (για την Όμικρον).

Ο σημαντικός ρόλος των εμβολίων κατά της CoViD-19 στην ατομική προστασία έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις. Τα εμβόλια προσφέρουν πολύ σημαντική άμυνα απέναντι στη σοβαρή νόσηση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αλλά και έναν βαθμό προστασίας απέναντι στην ίδια τη λοίμωξη.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine δείχνει πως, ακόμα και στις λεγόμενες «breakthrough infections» (τις λοιμώξεις που ξεπερνούν την ατομική προστασία του εμβολίου), ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει τα επίπεδα μεταδοτικού ιικού φορτίου, δυσχεραίνοντας την περαιτέρω μετάδοση στην κοινότητα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ως επιταχυμένη προεπισκόπηση, οι επιστήμονες από την Ελβετία εξέτασαν την ύπαρξη μεταδοτικού ιικού φορτίου σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα ατόμων θετικών στον ιό SARS-CoV-2 από το 2020 (προ της εμφάνισης μεταλλάξεων ανησυχίας), το 2021 (με τη μετάλλαξη Δέλτα) και το 2022 (με τη μετάλλαξη Όμικρον ΒΑ.1).

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι στους πλήρως εμβολιασμένους με δύο δόσεις, η λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα παρήγαγε σχεδόν πέντε φορές μικρότερο μεταδοτικό ιικό φορτίο από ό,τι στους ανεμβολίαστους με λοίμωξη της Δέλτα, και πως παράλληλα το μεταδοτικό ιικό φορτίο εξαφανίστηκε γρηγορότερα.

Αντίστοιχα για τη μετάλλαξη Όμικρον BA.1, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις παρουσίασαν συγκρίσιμο μεταδοτικό ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους. Όμως στα άτομα με τρίτη, ενισχυτική δόση, το μεταδοτικό ιικό φορτίο ήταν μειωμένο περισσότερες από πέντε φορές.

Το συμπέρασμα της μελέτης, που μένει να επιβεβαιωθεί από την ομότιμη αξιολόγηση, είναι πως τα εμβόλια, εκτός από την ατομική, προσφέρουν και κοινωνική προστασία μειώνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο η μελέτη δεν απαντά, είναι το χρονικό όριο της διάρκειας αυτής της προστασίας. Οι επιστήμονες όμως εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να απαντήσουν και σε αυτό.

Οι αντιεμβολιαστικές κορώνες συχνά εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η αντίληψή μας για την πραγματικότητα απαιτεί απαντήσεις τύπου «άσπρο-μαύρο» — τα εμβόλια «είτε προστατεύουν πλήρως, είτε όχι». Όμως η πραγματικότητα σπανίως μας χαρίζει τέτοιου είδους απολυτότητες.

Από την αρχή, το ζήτημα με την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στην πανδημία ήταν ένα «παιχνίδι πιθανοτήτων». Σε αυτό, η εμβολιαστική κάλυψη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες αφενός ατομικής σοβαρής νόσησης και θανάτου, αφετέρου ατομικής λοίμωξης — και πλέον με σαφή στοιχεία, ξέρουμε ότι μειώνουν και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...