Πέμπτη, Απριλίου 14, 2022

Τοκέι Μαρού: το πλοίο που έσωσε χιλιάδες Μικρασιάτες από τη Σμύρνη

εξώφυλλο βιβλίου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Tokei Maru της Ελένης Ανδρεάδου και του Ζάχου Σαμολαδά από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.

Το Σεπτέμβριο του 1922 ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου TOKEI MARU έσωσε τις ζωές γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων από την οργή των Τούρκων, την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν από άκρη σε άκρη.

Η ιστορία του πλοιάρχου του Tokei Maru, σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που ξεκινά στη Καγκόσιμα της Ιαπωνίας το 1863 και τελειώνει στην ‘Οσακα της Ιαπωνίας, το 1931.

Μέσα από ιστορικά γεγονότα, τον Σινοϊαπωνικό και τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο, τις Ιαπωνικές ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο στα τέλη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, την Μικρασιατική καταστροφή και την ηρωική διάσωση Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη το 1922, τις αναταραχές στην Ασία στη δεκαετία του 1920 και αναπάντεχες συναντήσεις με φόντο την Ελληνική και Ιαπωνική ιστορία, ακολουθούμε το μύθο του ανθρώπου αυτού και του πλοίου του.

Με παράλληλες ιστορίες των ανθρώπων που σώθηκαν από τη βιαιότητα του καταστροφής στη Σμύρνη και του πληρώματος, η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε ένα διάστημα 50 ετών, σε ταραγμένες εποχές.

Ποιος ήταν ο πλοίαρχος του Tokei Maru;

Το βιβλίο αποτελεί μια συνάντηση της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία

Περιεχόμενα

Nori Ito
Το γράμμα
Σμύρνη, 1922
Η πυρκαγιά της Σμύρνης
Σωτηρία!
Μικρές ιστορίες
Στον Πειραιά
Το ταξίδι της επιστροφής
Παλιές πληγές και μάχες
Τελευταίο ταξίδι
Το τέλος
Επίλογος
Σημειώσεις
Παράρτημα
Οι συγγραφείς

Zacharias (Zachos) Samoladas - Deputy Technical Director - Municipal  Corporation of Information, Broadcasting and Communication | LinkedInΤζούνκο Ναγκάτα 永田:"Συνέντευξη με το Ζάxο Σαμολαδά, δημιουργό της ταινίας  animation για το ιαπωνικό πλοίο “Tokei Maru” στη Σμύρνη του 1922"

 

https://i0.wp.com/www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2018/01/tokei-marou-simaia.jpg?fit=741%2C486&ssl=1Ο Ιάπωνας που φυγάδευσε με το πλοίο του απελπισμένους Μικρασιάτες από τη Σμύρνη. Τους έσωσε από ανθρωπισμό ή για χρήματα; Τι απέγινε το όπιο στα αμπάρια ... (mixanitouxronou.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: