Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021

Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, o γενναίος δήμαρχος μιας (Γαλατικής) κουρδικής πόλης της Τουρκίας

 

Δήμαρχος του λαού, όχι των εργολάβων

Στρατής Αγγελής 
 
  Πηγή: Η Αυγή (avgi.gr)

ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία βυθίζεται στην οικονομική και πολιτική κρίση, όμως ένα «γαλατικό χωριό» εξακολουθεί να αντιστέκεται και να δίνει παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρόκειται για τον Δήμο του Ντερσίμ (Τούντζελι) και τον Κούρδο δήμαρχό του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου*. Ο μοναδικός κομμουνιστής που εξελέγη δήμαρχος στις εκλογές του 2019 κατάφερε μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια να απαλλάξει τον δήμο από τα χρέη και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, αποτελώντας υπόδειγμα διαχείρισης της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Κάτι που λείπει στην υπόλοιπη Τουρκία - και όχι μόνο.

Η πολιτική που ασκεί ο Ματσόγλου αποτελεί προέκταση εκείνης που εφάρμοσε όταν ήταν δήμαρχος στον μικρότερο δήμο του  Όβατζικ, στην ίδια περιοχή, δίνοντας έμφαση στην αυτοδιαχείριση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό περιόρισε δραστικά τις αναθέσεις έργων του δήμου σε εργολάβους και υπεργολάβους, ενώ ενίσχυσε τη λογοδοσία.  Όπως εξήγησε ο δήμαρχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BirGun (ένα από τα ελάχιστα αριστερά έντυπα που κυκλοφορούν ακόμα στην Τουρκία), ο δήμος διαπραγματεύεται απευθείας με προμηθευτές. Ο δήμος αγοράζει τις πρώτες ύλες, είτε πρόκειται για σκούπες είτε για άσφαλτο, και υλοποιεί έργα με όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του υπαλλήλους, χωρίς να καταφεύγει, π.χ., σε ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας ή φροντίδας των κήπων, όπως κάνουν κατά κόρον άλλοι δήμοι.

Έκανε όμως και κάτι άλλο ο δήμαρχος του Ντερσίμ. Από τα χρήματα που εξοικονόμησε, έδωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους του δήμου.  Όχι ρουσφετολογικά και με κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους, αλλά υπογράφοντας συλλογική σύμβαση με τη Συνομοσπονδία των Προοδευτικών Συνδικάτων Τουρκίας (DISK). Οι μισθοί των μόνιμων υπαλλήλων του δήμου αυξήθηκαν κατά 20%. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων είναι τώρα 8.000 λίρες, με τον κατώτατο στις 6.500 και τον ανώτερο στις 8.300 λίρες. Την ίδια στιγμή, ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι 2.800 λίρες, πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι οι 3.750 λίρες σύμφωνα με τα συνδικάτα (πριν από τη νέα μεγάλη βουτιά της λίρας), ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός παίρνουν κυριολεκτικά την μπουκιά από το στόμα των φτωχών.

«Μακάρι να έπαιρναν όλοι πάνω από 8.000 λίρες. Αποφασίσαμε όμως αυξήσεις 20% υπολογίζοντας κάθε δεκάρα σε μια περίοδο που η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οι δήμοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» είπε ο Ματσόγλου.

Με την ίδια σύμβαση αναγνωρίζονται και προστατεύονται τόσο τα εργασιακά όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα, με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων - κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τα δεδομένα της σημερινής Τουρκίας απέναντι στην ισλαμοσυντηρητική εκστρατεία του καθεστώτος Ερντογάν και των ακροδεξιών συμμάχων του.

«Κάποιοι στην Τουρκία βλέπουν μόνο την αύξηση στον μισθό. Για εμάς έχει σημασία να μην αφιερώνουν οι εργαζόμενοι τη ζωή τους μόνο στην παραγωγή, αλλά να διαθέτουν χρόνο για την οικογένεια, για τους συντρόφους, για άλλους τομείς της ζωής τους. Το καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει την εργατική τάξη σαν σκλάβους που θα πρέπει να δουλεύουν μόνο για τους αφέντες τους.  Όμως για εμάς αυτή η συλλογική σύμβαση αποτελεί τη βάση για έναν διάλογο πάνω στο τι μπορούμε να κάνουμε μαζί με τους φίλους μας» είπε ο δήμαρχος του Ντερσίμ.

«Έχουμε ένα επαναστατικό, λαϊκό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επτά χρόνια. Είναι ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, ολόκληρος ο προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός των ανθρώπων. Βλέπω τον δημόσιο προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό του λαού» είπε ο κομμουνιστής δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι «οι δαπάνες χωρίς ευθύνη είναι προδοσία τού προϋπολογισμού των πολιτών».

ΥΓ.: Το Ντερσίμ έχει κατά κύριο λόγο κουρδικό πληθυσμό, βαριά ιστορία αγώνων και αίματος. Ο δήμαρχος αποκατέστησε την ονομασία του, αλλά το επίσημο τουρκικό κράτος εξακολουθεί να το ονομάζει Τούντζελι.

Turkey's first communist mayor tests positive for COVID-19, district mayors  under quarantine too 

*Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου - Βικιπαίδεια

**The Communist Mayor of Dersim | The Indypendent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...