Τρίτη, Μαρτίου 23, 2021

Ένα φιλί πριν πεθάνεις

Ένα φιλί πριν πεθάνεις: Άιρα Λέβιν: metabook: Μεταχειρισμένα βιβλία

Άιρα Λέβιν

 
Ένα φιλί πριν πεθάνεις
Γαλαξίας
Μετ. Γιάννη Λάμψα

 

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ ,  "σημάδεψαν" τη νιότη μου και και γέννησαν την αγάπη μου για την αστυνομική λογοτοτεχνία. 
 
Το διάβασα στη θρυλική σειρά του κίτρινου Γαλαξία , σε μετάφραση του Γιάννη Λάμψα και το έχω ακόμα στη βιβλιοθήκη μου ως ανάμνηση της  εποχής που ανακάλυψα το αμερικανικό νουάρ.
Πρωτότυπη η  τεχνική που ακολουθεί ο συγγραφέας , αφού γνωρίζεις από την αρχή το δολοφόνο, όμως η αγωνία για το αν θα πετύχει στο επόμενο σατανικό σχέδιό του παραμένει αμείωτη ώς το τέλος . 
Ο χαρισματικός νέος που έχει βαλθεί να πλουτίσει με κάθε μέσο παραβιάζει κυνικά κάθε κανόνα ηθικής , ο αναγνώστης γνωρίζει λεπτομερώς την εξωτερική του εμφάνιση, την καταγωγή, τον χαρακτήρα, τα σχέδιά του, τον στόχο του , αλλά δεν ξέρει πώς τον λένε, με αποτέλεσμα να υποψιάζεται διάφορα πρόσωπα που μπαίνουν προοδευτικά στην εξέλιξη της πλοκής και να αυξάνεται το ενδιαφέρον του αν θα γίνει νέος φόνος.


KissBeforeDying.JPG

A Kiss Before Dying (novel) - Wikipedia

Το "Ένα φιλί πριν πεθάνεις" κέρδισε στην Αμερική το "Βραβείο Έντγκαρ Άλλαν Πόε" σαν το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα αγωνίας και μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο.Εμείς αναρτούμε την παλαιότερη , με τον Ρόμπερτ Βάγκνερ στο ρόλο του γοητευτικού δολοφόνου.

A Kiss Before Dying (1956) movie posters Ο Τζόναθαν Κάρλις έχει έναν στόχο: την ταχεία κοινωνική αναρρίχηση. Ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχει είναι το φλερτ της πλούσιας δεσποινίδος Έλεν Κάρλσον, ώστε να βρεθεί δίπλα στον μεγιστάνα πατέρα της. Όταν τα πλάνα αλλάζουν εξαιτίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης , αποφασίζει να σκοτώσει την κοπέλα  και να ρίξει τα βέλη του στην δίδυμη αδερφή της, Έλεν , η οποία όμως υποψιάζεται πολύ περισσότερα απ` όσα νομίζει ο Τζόναθαν και αρχίζει να ερευνά τις συνθήκες θανάτου της Ντόροθι... https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlqCeKUSZCvRJj-tVsWdj_pxw4-VgAY_kCcdInfH8I9-0qmrv85GRRMPWXic1--mBhwQo&usqp=CAU

A Kiss Before Dying (1956 film) - Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...