Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2021

Τι νερό πίνει η Θέρμη;

ΔΕΥΑ: Απολύτως ασφαλές το πόσιμο νερό στον δήμο Θέρμης!

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, όπου αναφερόταν ότι το πόσιμο νερό στον δήμο Θέρμης είναι ακατάλληλο, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Θέρμης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα ανέφερε ότι: «Σε μετρήσεις του 2019 και του 2020 έχουν βρεθεί τα εξής επίπεδα νιτρικών: Θέρμη 19,94 mg/L».

Η ΔΕΥΑ Θέρμης τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι:

“Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας -

Διαβάστε: " Επικίνδυνο από νιτρώδη άλατα  νερό σε 27 περιοχές"  :Realnews - enikos.gr-Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως  αντιμετωπίζονται - Προϊόντα της Φύσης

σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, έχει συμπεριλάβει, αδίκως και χωρίς τεκμηρίωση, τον δήμο Θέρμης, μεταξύ περιοχών για τις οποίες το ίδιο δημοσίευμα θεωρεί ότι το νερό είναι “επικίνδυνο!”. Επειδή το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μερίδα πολιτών η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Θέρμης κρίνει σκόπιμο να προβεί στις ακόλουθες διευκρινίσεις.

  1. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιεκτικότητα σε νιτρικά του πόσιμου νερού στο δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 19,94 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/L), χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ποια ακριβώς περίοδο αφορά αυτό το στοιχείο και από ποια πηγή προέρχεται. Ωστόσο το στοιχείο αυτό δεν είναι αληθές και δημιουργεί εντελώς εσφαλμένη και παραπλανητική εικόνα.
  2. Η ΔΕΥΑΘ ελέγχει στενά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλες τις ποιοτικές παραμέτρους (συνολικά 35!) στο πόσιμο νερό, σε όλες τις πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης.
  3. Οι οικισμοί του δήμου Θέρμης υδρεύονται από 22 διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων του Δεκεμβρίου 2020, εξ αυτών οι οκτώ, από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχουν περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό έως 10 mg/L. Σε τρεις, μάλιστα, περιπτώσεις τα νιτρικά δεν είναι καν ανιχνεύσιμα. Από τις υπόλοιπες 14 πηγές υδροδότησης, σε οκτώ η περιεκτικότητα σε νιτρικά κυμαίνεται μεταξύ 11 έως 15 mg/L, τρεις είναι μεταξύ 16 έως 20 mg/L και μόνον τρεις υπερβαίνουν τα 20 mg/L (22,9 mg/L, 27,1 mg/L, 29,5 mg/L).
  4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τα 50 mg/L, ως το ασφαλές όριο κατανάλωσης του πόσιμου νερού. Καμία από τις 22 πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης δεν υπερβαίνει
    αυτό το όριο. Αντιθέτως, περίπου το 90% των κατοίκων υδροδοτείται από πηγές των οποίων η
    περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 15 mg/L”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)