Κυριακή, Μαρτίου 28, 2021

"Λάμψε όσο ζεις. Στιγμή μη λυπηθείς. Μικρή η ζωή κι ο χρόνος απαιτεί το τέλος"


Πορτραίτα Φαγιούμ - Βικιπαίδεια

https://www.fractalart.gr/wp-content/uploads/2017/10/p1%CE%B1.jpgΠορτραίτα Φαγιούμ - Βικιπαίδεια 

 ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ  ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ

Η ζωγράφος και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργικής της διαδρομής στην έρευνα και τη μελέτη γύρω από τα πορτρέτα του Φαγιούμ, αυτών των απαράμιλλης τέχνης και εκφραστικότητας νεκρικών προσωπογραφιών που ζωγραφίστηκαν κατά τους τρεις πρώτους μ.Χ. αιώνες από απόγονους των καλλιτεχνών της Αλεξανδρινής Σχολής και έχοντας τις καταβολές τους στην αρχαία ελληνική ζωγραφική τη συνδέουν με την πρώιμη χριστιανική τέχνη. Καρπός αυτής της συστηματικής ενασχόλησης τής Ευφροσύνης Δοξιάδη μ’ αυτά τα μοναδικά δείγματα αρχαίας ζωγραφικής, υπήρξε το εμβληματικό βιβλίο της «Τα πορτραίτα του Φαγιούμ» , που αποτελεί προϊόν βαθιάς γνώσης αλλά και σημείο αναφοράς διεθνώς, καθώς συνδυάζει μοναδικά την αισθητική με την επιστημονική προσέγγιση του θέματος.

 

 Η ομότιτλη διάλεξη της που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα» και βιντεοσκόπησε το BLOD, μας δίνει την ευκαιρία της γνωριμίας με τις μορφές των πορτραίτων του Φαγιούμ, μέσα από τη γνώση και τον άμεσο λόγο της ομιλήτριας αλλά και μέσα από τις καθηλωτικές εικόνες της συνοδευτικής παρουσίασης.

http://www.protoporia.gr/repository/covers/63/63172.jpgΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ / ΔΟΞΙΑΔΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Τα πορτραίτα του Φαγιούμ - Bodossaki Lectures on Demand

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :Τα πορτρέτα του Φαγιούμ 

 

Αινιγματική ταινία μικρού μήκους , που παρουσιάζει πενήντα αιγυπτιακά νεκρικά πορτρέτα από την περιοχή του Fayum/Φαγιούμ της Αιγύπτου . Ζωγραφισμένα την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία μεταξύ 100 και 300 Μ.Χ.  αυτά τα εντυπωσιακά, ψυχολογικά έργα φτιάχτηκαν με τη μέθοδο της εγκαυστικής , ενώ τα πρόσωπα που εικονίζονται αφορούν ζωντανούς ανθρώπους . Τα πορτρέτα χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τα πρόσωπα των κατόχων τους μετά τη μουμιοποίησή τους. 

Η αφήγηση περιλαμβάνει αποσπάσματα από  κείμενα της ύστερης ελληνιστικής περιόδου , συμπεριλαμβανομένων  θρησκευτικών έργων και κοινούς  λογαριασμούς από τους κατοίκους του Φαγιούμ. Σχολιάζει ο στορικός της τέχνης Richard Brilliant. 

Μια ταινία των Andrea Simon και Bob Rosen, με  μουσική του  Meredith Monk.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...