Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2021

Όνειδος τα βασανιστήρια κατά ανθρώπων στην Ελλάδα!

 

Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις ζητά ο ΟΗΕ,  εν μέσω καταγγελίας εναντίον της Ελλάδας στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών άτυπων απελάσεων και αναγκαστικών επιστροφών (pushbacks) προσφύγων και αιτούντων άσυλο από ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και καλεί τα κράτη να διερευνήσουν και να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές. Την ίδια ώρα, καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε Συριακή οργάνωση την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη μεταχείριση των προσφύγων. Σύμφωνα με το Κέντρο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Frontex συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε τέτοια περιστατικά, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

https://www.hrw.org/sites/default/files/styles/embed_medium/public/media_2020/07/202007_refugee_greece_turkey.jpeg?itok=bwy2qd84


Ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών άτυπων απελάσεων και αναγκαστικών επιστροφών (pushbacks) προσφύγων και αιτούντων άσυλο από ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και καλεί τα κράτη να διερευνήσουν και να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές.

Όπως δηλώνει η βοηθός Ύπατη Αρμοστής σε θέματα Προστασίας, Τζίλιαν Τριγκς, «η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει μεγάλο όγκο αναφορών ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη περιορίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, επιστρέφουν ανθρώπους αφού έχουν φτάσει στο έδαφος ή τα χωρικά τους ύδατα και κάνουν χρήση βίας εναντίον τους στα σύνορα», ωστόσο δεν κατονομάζει ποια κράτη είναι αυτά.

Η ίδια επισημαίνει ότι πρόκειται για συστηματική πρακτική. Οι άνθρωποι που φθάνουν μέσω θαλάσσης απωθούνται πίσω τα ανοιχτά, ενώ όσοι φθάνουν στις ακτές αναγκάζονται να επιβιβαστούν ξανά στα πλεούμενα και να φύγουν.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι άτυπες επιστροφές είναι παράνομες και τονίζει ότι «τα κράτη έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να διαχειρίζονται τα σύνορά τους τηρώντας το διεθνές δίκαιο. Όμως θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει την επείγουσα διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών παραβιάσεων και κακομεταχείρισης μέσω ανεξάρτητων εθνικών μηχανισμών επιτήρησης για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο και της υποχρέωσης λογοδοσίας.

Επιπλέον, απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τις χώρες που φέρουν δυσανάλογη ευθύνη στην υποδοχή των νέων αφίξεων.

Ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στην ΕΕ μειώνεται σημαντικά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την UNHCR. Πέρυσι καταγράφηκαν 95.000, αριθμός μειωμένος κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά 33% σε σχέση με το 2018.

«Με τόσο λίγες αφίξεις στην Ευρώπη, η κατάσταση θα όφειλε να είναι διαχειρίσιμη», έκρινε η κυρία Τριγκς.

Ορισμένες χώρες σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του βάρους της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σημείωσε η UNHCR, καλώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν αλληλεγγύη.

Καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε Συριακή οργάνωση την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη μεταχείριση των προσφύγων.

Το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας, που έχει τη βάση του στην Ουάσινγκτον, ισχυρίζεται ότι μαρτυρίες αυτοπτών και βιντεοσκοπημένα στοιχεία στηρίζουν την καταγγελία για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων.

Η Συριακή οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά κακομεταχείρισης από τον Μάρτιο του 2016, και επεκτείνονται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, όπου υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ προσφυγικών πλοιαρίων από την ελληνική ακτοφυλακή και επαναπροωθήσεών τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Κέντρο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Frontex συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε τέτοια περιστατικά, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Στιγματισμό» και παρατυπίες με διαρροές στον Τύπο από την Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων για την υπόθεση 33 ΜΚΟ

Η Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) ανησυχεί βαθιά για την ποινικοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στο νησί της Λέσβου και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τη θέση εκτός νόμου της αλληλεγγύης με τους μετακινούμενους ανθρώπους.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η Αστυνομική Διεύθυνση της Λέσβου εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι 33 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τέσσερις διεθνείς ΜΚΟ που εργάζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών στη Λέσβο θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, όπως «κατασκοπεία», «παραβίαση μυστικών της Πολιτείας», «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» και «παραβιάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης», επειδή φέρεται ότι «με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Το δελτίο τύπου επεσήμανε περαιτέρω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) καθώς και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β) της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν στις έρευνες. Επιπλέον, το κείμενο ανέφερε ότι τα μέλη των ΜΚΟ όντως πραγματοποίησαν αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας με τη δήλωση αυτή το τεκμήριο αθωότητας.

Η OMCT υπογραμμίζει ότι τα ονόματα των 33 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναφέρονταν στο δελτίο τύπου. Επιπλέον, κατά τη δημοσίευση αυτής της δήλωσης, κανένα από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν έχει λάβει επίσημη γνωστοποίηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη έρευνα εναντίον τους.

Ωστόσο, η δικογραφία και τα ονόματα των ΜΚΟ που φέρονταν πως ερευνούνταν διέρρευσαν σε αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου της Αστυνομίας της Λέσβου. Αυτό πυροδότησε εκστρατεία δυσφήμισης σε βάρος των ΜΚΟ Mare Liberium, Sea Watch και Josoor International Solidarity, καθώς και κατά του προγράμματος Alarm Phone και του σωματείου FFM e.V, των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκαν στις διαρροές πληροφοριών. Επιπλέον, αρκετές εφημερίδες ανέφεραν ανακριβώς ότι είχαν συλληφθεί οι 33 υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.[...............]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις ζητά ο ΟΗΕ εν μέσω καταγγελίας εναντίον της Ελλάδας στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

************************************ 

Όνειδος!


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ , 

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΑΣ!

Εκδικητικά βασανιστήρια αστυνομικών του Χρυσοχοΐδη σε βάρος μεταναστών στο κολαστήριο στο Παρανέστι Δράμας

Written by

paranesti 1ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ Φparanesti 2ΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ 

 

 

 

 
Εκδικητικά βασανιστήρια αστυνομικών του Χρυσοχίδη σε βάρος μεταναστών στο κολαστήριο στο Παρανέστι Δράμας
Μετανάστες  από  το κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας κατήγγειλαν, με επικοινωνία στην ΚΕΕΡΦΑ, ότι αστυνομικοί εισέβαλαν στους χώρους όπου κρατούνται και τους χτύπησαν με βάρβαρο τρόπο. Άλλωστε οι φωτογραφίες με τα σημάδια στα κορμιά τους μιλάνε από μόνες τους.
Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία μεταναστών οι οποίοι ενώ είχαν συμπληρώσει 18 μήνες κράτησης τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι.
Η Αστυνομία έκανε έφοδο μέσα στο κέντρο κράτησης χτυπώντας με γκλόμπ τους μετανάστες. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Από το κέντρο κράτησης αυτό έχουν οργανωθεί  ακόμη και παράνομες απελάσεις προς την Τουρκία με  βάρκες στον Εβρο.
Η ρατσιστική απανθρωπιά πάει χέρι-χέρι με την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών από την κυβέρνηση της ΝΔ και την Αστυνομία.
Χρυσοχοίδη, στο λέμε δυνατά και καθαρά: Οι ζωές των προσφύγων μετράνε, όπως οι ζωές των μαύρων στις ΗΠΑ. Black lives matter, refugee lives matter!
Απαιτούμε να κλείσουν τώρα τα κολαστήρια στο Παρανέστι  Δράμας, την Κόρινθο, την Αμυγδαλέζα. Να μην ανοίξει κανένα νέο στην Ορεστιάδα. Άμεση απελευθέρωση των μεταναστών, χαρτιά άσυλο και στέγη σε όλους τώρα!

Στις 20 Μάρτη διαδηλώνουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον Πλανήτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό και στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ

 



paranesti 4


Δεν υπάρχουν σχόλια: