Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2021

Signal και Telegram έναντι του WhatsApp!

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ DOWNLOADS

Στις εφαρμογές Signal και Telegram στράφηκαν (και) οι Έλληνες

Ποια απόρρητα συστήματα επικοινωνίας προτείνει πρωτοβουλία της Ε.Ε.

AP Photo

H παγκόσμια τάση βάσει της οποίας εκτοξεύθηκε ο αριθμός των downloads των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων Signal και Telegram, ύστερα από την αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp, καταγράφεται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας SensorTower, που εξασφάλισε το moneyreview.gr, την περίοδο 4 έως 17 Ιανουαρίου, συγκριτικά με το διάστημα 21 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου, εκτοξεύθηκε ο αριθμός των downloads των εφαρμογών Signal και Telegram, έναντι του WhatsApp.

Συγκεκριμένα, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, έναντι του διαστήματος 21 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου, ο αριθμός downloads του Signal εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 1.650%. Αντίστοιχα, η εφαρμογή Telegram μετράει κατά το συγκρινόμενο χρονικό διάστημα 28.000 downloads έναντι 10.000 (+180%), με το αντίστοιχο μέγεθος για τo WhatsApp να υποχωρεί κατά 13%.

stis-efarmoges-signal-kai-telegram-strafikan-kai-oi-ellines0

Εναλλακτικά συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων από την Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «το διαδίκτυο επόμενης γενιάς» (NGI) ανακοίνωσε χθες, πως με την υποστήριξή της αναπτύχθηκαν εναλλακτικά συστήματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που προστατεύουν πλήρως την ιδιωτικότητα των χρηστών. «Τα ερευνητικά έργα του NGI αναπτύσσουν κυρίως συστήματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που προστατεύουν πλήρως την ιδιωτικότητα των χρηστών», όπως αναφέρει η NGI.

Όπως ακόμη επισημαίνει η πρωτοβουλία, το XMPP ή το Jabber είναι το καθορισμένο πρότυπο διαδικτύου για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και ουσιαστικά λειτουργεί με τις ίδιες βασικές αρχές όπως το email. «Το NGI χρηματοδοτεί αρκετές πρωτοβουλίες στο XMPP για να προστεθούν οι πιο πρόσφατες λειτουργίες ασφαλείας, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής πελατών προκειμένου να επιλέξουν και να μάθουν τι τους ταιριάζει καλύτερα: Kaidan και Conversations (πελάτης κινητών συσκευών για Android), Dino (επιτραπέζιος υπολογιστής), Movim (υπολογιστής-πελάτης Web), Libervia (όλες οι συσκευές). Όλες αυτά είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εφαρμογές, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω.

Το Deltachat είναι μια ισχυρή και φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή που οι χρήστες μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν άμεσα με την υπάρχουσα υποδομή τους. Φαίνεται και μοιάζει με έναν κανονικό πελάτη συνομιλίας, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων ιδιωτικών μηνυμάτων, συζητήσεων και ομαδικών συνομιλιών – αλλά αντί να κάνουν εγγραφή σε έναν άγνωστο διακομιστή στο εξωτερικό, οι χρήστες χρησιμοποιούν έναν διακομιστή τον οποίον ήδη εμπιστεύονται: τον διακομιστή αλληλογραφίας τους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον πρωτόκολλο είναι το Matrix. Το NGI χρηματοδοτεί το Fractal, μια εφαρμογή ομαδικής ανταλλαγής μηνυμάτων για λειτουργικά συστήματα Linux επιτραπέζιων υπολογιστών και κινητών συσκευών. Η κοινότητα έχει δημιουργήσει πολλές ακόμη εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα, επιτραπέζιους υπολογιστές και στον ιστό.

Το Sylk Suite αρχικά ήταν ένας διακομιστής διασκέψεων ανοιχτού κώδικα, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια εφαρμογή βιντεοκλήσεων με πολλές λειτουργίες. Το Sylk πρόκειται να προσφέρει ομαδική ανταλλαγή μηνυμάτων βάσει του απλού προτύπου SIP, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι άλλων δημοφιλών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων με ένα εναλλακτικό σύστημα για την προστασία της ιδιωτικότητας – και είναι συμβατό με την πλειονότητα των παρόχων Ίντερνετ.

Για να αλληλεπιδράσουν με μια πιο ανοιχτή κοινότητα, οι χρήστες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ένα «διαμάντι του παρελθόντος»: τους διακομιστές μεταγωγής συνομιλίας Internet (IRC). Το NGI υποστηρίζει το KiwiIRC, έναν σύγχρονο υπολογιστή-πελάτη Web για διακομιστές μεταγωγής συνομιλίας Internet (IRC) που διευκολύνει τη συνομιλία με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν έναν από τους πολλούς δωρεάν παρόχους IRC που κυκλοφορούν ή να έχουν τον δικό τους.

Σε περίπτωση που απαιτείται πλήρης ανωνυμία, είναι δυνατή η χρήση του Ricochet Refresh: ένα έργο ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει την ανταλλαγή ιδιωτικών και ανώνυμων άμεσων μηνυμάτων. Το Ricochet Refresh είναι έργο ενός διεθνούς οργανισμού που υποστηρίζει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει το NGI στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει πως υπάρχουν και συστήματα που λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το Manyverse, μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητές συσκευές, που εφαρμόζεται σε δίκτυο ομοτίμων («Secure Scuttlebutt»), κι όχι μια τυπική υπηρεσία cloud. Η εφαρμογή για κινητές συσκευές φιλοξενεί τοπικά τη βάση δεδομένων του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατέχει τα προσωπικά του δεδομένα και επίσης να χρησιμοποιεί την εφαρμογή όταν είναι εκτός σύνδεσης.

Επίσης, το Briar είναι μια ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει σχεδιαστεί για ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Αντί να χρησιμοποιούν έναν κεντρικό διακομιστή, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα συγχρονίζονται απευθείας μεταξύ των συσκευών των χρηστών, προστατεύοντας τους χρήστες και τις σχέσεις τους από τυχόν παρακολούθηση.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: