Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2021

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΧΛΕΥΑΣΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑΣ , ΚΑΙ Η ΟΥΓΓΑΡΊΑ

1. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

ΑΛΕΞΗΣ  ΤΣΙΠΡΑΣ  (8 Ιανουαρίου)  :" Ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς,  είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευτούμε. Πρέπει να δράσουμε τώρα έγκαιρα, προληπτικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρότασή μας είναι η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Αν αυτή η πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο. 

Πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός". 

 

2 Ο ΧΛΕΥΑΣΤΗΣ

 

3.  ΚΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο, ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να επιμένει...ευρωπαϊκά και να εμβολιάζει τον πληθυσμό με ρυθμούς χελώνας, ενώ θα μπορούσε να αγοράσει και το Ρωσικό εμβόλιο!


Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το αγοράζει, σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Αναλυτικότερα, με την παραγγελία του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο αυτό, ενώ αυξάνεται η απογοήτευση στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων από παραγωγούς της Δύσης.

«Βάσει των όρων της συμφωνίας μας, αγοράζουμε μια ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Σιγιάρτο στη διάρκεια συνομιλιών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συμφωνία ανακοινώνεται μερικές ημέρες αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca όσο και του ρωσικού, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να μην έχει εγκρίνει ακόμη αυτά τα δύο εμβόλια.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, δια στόματος του επίσημου εκπροσώπου της, Στεφάν Ντε Κεερσμάκερ, επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουγγαρίας να προμηθευθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19:

«Εάν μια χώρα μέλος της ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία με παραγωγούς εμβολίου, οι οποίοι δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εντάσσονται στην στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ- όπως για παράδειγμα το εμβόλιο Sputnik-V-, έχει δικαίωμα να το κάνει. Δικαίωμα της είναι επίσης το πώς θα πιστοποιήσει το εμβόλιο αυτό στην δική της χώρα, για παράδειγμα για επείγουσα χρήση, αλλά η άδεια αυτή θα ισχύει μόνο στην επικράτεια της χώρας αυτής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Κεερσμάκερ, συνεχίζοντας ως εξής:

«Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στο ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ντε Κεερσμάκερ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν από μόνες τους συνομιλίες για πρόσθετες παραγγελίες με τους έξι δυτικούς προμηθευτές εμβολίων, ιδιαίτερα με τις αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna, με τις οποίες συμφωνίες για προπαραγγελίες του εμβολίου για ολόκληρη την ΕΕ έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέ, απαντώντας στο ερώτημα για τις συνομιλίες της Γερμανίας με την Ρωσία, όσον αφορά την συνδρομή της Γερμανίας στην πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε :

  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως επενδυτής, επενδύουμε χρήματα στις (δυτικές) εταιρείες, οι οποίες παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι άλλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και μετά από αυτό να ακολουθηθεί η πλήρης διαδικασία. Ο παραγωγός πρέπει να παρουσιάσει στον ΕΜΑ πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο του, ώστε να πάρει την άδεια για την χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: