Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2021

Ποια ήταν η "αθάνατη αγαπημένη" του Μπετόβεν;

 

«Αθάνατη Αγαπημένη»: Στο Μέγαρο Μουσικής η αινιγματική μούσα του Μπετόβεν

Έρωτας. Μουσική. Γυναίκες μούσες. Αυτά τα τρία στοιχεία συνθέτουν την παράσταση της Μάγδας Μαυρογιάννη, που επιχειρεί να απαντήσει στον διαχρονικό γρίφο της Αθάνατης Αγαπημένης. Ποια υπήρξε η μούσα του Μπετόβεν; Ποιες άλλες γυναικείες μορφές ενέπνευσαν συνθέτες προγενέστερους και μεταγενέστερούς του;

 

 

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 5/2/2021, 20:30.

Άραγε ποια ήταν η αινιγματική γυναικεία μορφή που ενέπνευσε τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827);

Ήταν μία από τις μαθήτριές του;  Ή μήπως η Γιοχάννα, η σύζυγος του αδελφού του;

Tην απάντηση στον διαχρονικό γρίφο της μυστηριώδους μούσας του μεγάλου Γερμανού συνθέτη επιχειρεί να δώσει  η μουσικός, ηθοποιός και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη, μέσα από την παράσταση «Αθάνατη Αγαπημένη» που προβάλλεται σε streaming από το site του Μεγάρου και τη σελίδα του στο fb, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο μουσικό αναλόγιο που βασίζεται σε έργα και επιστολές του Μπετόβεν, αλλά και σε συνθέσεις Σούμπερτ, Σούμαν, Μπραμς και Μέντελσον.

«Αθάνατη Αγαπημένη»

Η Μάγδα Μαυρογιάννη, η οποία έγραψε το κείμενο και έχει τη σκηνική επιμέλεια της παράστασης, δημιουργεί μια διαδρομή μέσα στον χρόνο και τη μουσική, με οδηγούς τη σοπράνο Μίνα Πολύχρονου, τη μετζοσοπράνο Άρτεμη Μπόγρη και την πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα που θα «μιλήσουν» στους θεατές, με τον δικό τους τρόπο, για τον θαυμασμό, την αγάπη και τον έρωτα εμβληματικών δημιουργών για τις μούσες τους. 

Ο Μπετόβεν είχε μία δύσκολη προσωπική ζωή, άρχισε να χάνει την ακοή του πριν από την ηλικία των τριάντα ετών, ήταν εθισμένος στο αλκοόλ, έζησε μία σειρά από ανεκπλήρωτους έρωτες, ενώ δεν παντρεύτηκε ποτέ. Έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 1827, στη Βιέννη, σε ηλικία μόλις 56 ετών. Στην κηδεία του παρέστησαν περισσότερα από 20.000 άτομα. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν την παράσταση από την ιστοσελίδα και το fb του Μεγάρου:

 https://www.megaron.gr/event/athanati-agapimeni-streaming/

https://www.facebook.com/megaron.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)