Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2021

Φωνάζει ο κλέφτης ....

 

https://www.sadas-pea.gr/wp-content/uploads/2014/04/pe06_ergotaxiovenizelos-1200x0-c-default.jpg

Αρχαιολόγοι: Αν δεν ανακαλέσει ο κ. Καράογλου, θα κινηθούν νομικά



Η πρόεδρος των Ελλήνων αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα Δέσποινα Κουτσούμπα | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Έντυπη Έκδοση | LiFOμε αφορμή της απίστευτες δηλώσεις του πρώην υπουργού κ. Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Ενάμιση χρόνο πριν, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, είχαμε εξηγήσει σε κάθε δυνατό τόνο ότι το Μετρό θα τελειώσει το 2023 μόνο αν συνεχιστεί κανονικά η κατασκευή του, με διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Αυτή ήταν η μόνη εγκεκριμένη, δρομολογημένη και νόμιμη λύση. Οι κ.κ. Ζέρβας και Ταχιάος επέμεναν να την αλλάξουν.

Τους προειδοποιήσαμε, ενώπιον όλης της Θεσσαλονίκης, ότι το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλαν τότε ήταν πλαστό κι ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν σε αυτό, εκτός όλων των άλλων, την προσφυγή μας στο ΣτΕ, καθώς και την αντίθεση σύσσωμης της αρχαιολογικής κοινότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εάν ο κ. Ζέρβας διαπιστώνει σήμερα ότι “15 μήνες είναι χαμένοι για τον Σταθμό Βενιζέλου”, συμφωνούμε μαζί του. Μόνο που η ευθύνη βαρύνει τους κ. Ζέρβα, Ταχιάο και την κ. Μενδώνη.

Έχουν χαθεί 15 μήνες από το έργο, ενώ θα μπορούσαν ήδη να έχουν παραδοθεί 9 σταθμοί στο επιβατικό κοινό! Επέλεξαν να καθυστερήσουν όλο το έργο, εν γνώσει τους, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν και κάποια μέρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις επ’ αυτού. Από κει και πέρα, να τους πληροφορήσω ότι ακόμη κι αν εκδοθεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ, και πάλι τα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι έδιναν στη δημοσιότητα, έχουν πέσει εντελώς έξω και το 2023 ως τέλος του έργου είναι ήδη μακρινή ανάμνηση!


Θεόδωρος Καράογλου – Υπουργείο Εσωτερικών Για τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Καράογλου: Πραγματικά θλίβομαι που ο βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης δεν γνωρίζει την σημαντική ιστορία της Θεσσαλονίκης και τα σπουδαία της κατάλοιπα. Για τις συκοφαντίες και τις αιχμές που άφησε για τους επιστήμονες αρχαιολόγους, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μας, τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής.”

Οι δηλώσεις του τέως υπουργού δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις στους κύκλους των αρχαιολόγων.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 102 FM της ΕΡΤ 3, ο Θ. Καράογλου ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γ. Μητράκη: «Ποιοι είναι αυτοί που περιγράφετε όταν λέτε ότι στο ζήτημα του μέτρο υπήρχαν ιδιοτελή συμφέροντα;» με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Μακεδονίας Θράκης να απαντά:

«Οι αρχαιολόγοι οι οποίοι θέλουν να βγούνε στη σύνταξη από το έργο αυτό. Δε θέλουν να γίνει ποτέ. Θέλουν να σκάβουν όλη μέρα. Βέβαια η απορία η δική μου είναι πως σε όλες τις οικοδομές εκεί γύρω όταν έχουν σκαφτεί κι έχουν γίνει και καινούργιες, δε βρίσκουν αρχαία κι όταν σκάβει ο Δήμος για να κάνει το πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου κάτω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή όταν σκάβει το κράτος για να κάνει το μέτρο, βρίσκονται τα αρχαία».

Είναι εμφανές εδώ ότι υπάρχει μομφή προς τους αρχαιολόγους ότι χρονοτριβούν για να δικαιολογούν την δουλειά τους ενώ στην περίπτωση των πολυκατοικιών αφήνεται υπονοούμενο ότι λύνονται τα θέματα των αρχαιοτήτων αμέσως, προκαλώντας υποψίες.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου των Αρχαιολόγων:

Σχετικά με τις χτεσινές συκοφαντικές δηλώσεις του βουλευτή κ. Θ. Καράογλου

Την Τρίτη 26/1/2021, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 102 FM της ΕΡΤ 3, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γ. Μητράκη: «Ποιοι είναι αυτοί που περιγράφετε όταν λέτε ότι στο ζήτημα του Μετρό υπήρχαν ιδιοτελή συμφέροντα;» και απάντησε ωε εξής: «Οι αρχαιολόγοι οι οποίοι θέλουν να βγούνε στη σύνταξη από το έργο αυτό. Δε θέλουν να γίνει ποτέ. Θέλουν να σκάβουν όλη μέρα. Βέβαια η απορία η δική μου είναι πως σε όλες τις οικοδομές εκεί γύρω όταν έχουν σκαφτεί κι έχουν γίνει και καινούργιες, δε βρίσκουν αρχαία κι όταν σκάβει ο Δήμος για να κάνει το πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου κάτω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή όταν σκάβει το κράτος για να κάνει το Μετρό, βρίσκονται τα αρχαία».

Θλιβόμαστε ιδιαίτερα γιατί ένας βουλευτής Θεσσαλονίκης, που μάλιστα διατελούσε μέχρι πρότινος Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, προβαίνει σε δηλώσεις που καταρχάς αποδεικνύουν άγνοια για την ιστορία της ίδιας του της πόλης! Η διαχρονική ιστορία της Θεσσαλονίκης, της πόλης που ανθεί στο ίδιο σημείο εδώ και 25 αιώνες, όχι μόνο έχει έρθει στο φως σε κάθε μικρό ή μεγάλο, δημόσιο ή ιδιωτικό έργο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα κατάλοιπά της –όσα κατάφερε να σώσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία από τη λαίλαπα της ανοικοδόμησης παλαιότερων δεκαετιών- είναι ορατά και εμφανή διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης.

Θα έπρεπε να έχει επισκεφτεί ο κ. Καράογλου τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, το ανάκτορο του Γαλερίου, τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης που αποτελούν σύνολο ενταγμένο της UNESCO. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο σημερινός κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία Οδός, έχει την ίδια χάραξη από τον 4ο αι. π.Χ., όπως έχουν δείξει οι πολύχρονες σωστικές ανασκαφές στην πόλη. Θα έπρεπε να έχει ακούσει την ιστορία της ανασκαφής στην πλατεία Διοικητηρίου και το πώς φτάσαμε από την λοιδωρία των αρχαιολόγων που ανέσκαψαν τον χώρο στην πρόσφατη πανηγυρική ανακοίνωση για την ανάδειξη αυτών των αρχαιοτήτων (βλ. και σχετική ανακοίνωση Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας Θράκης  από  18/11/2020, συνημμένη). Θα έπρεπε να έχει επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να δει τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως σε εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και να μάθει τη σημασία τους για την ιστορία της πόλης όπου ζει και εκλέγεται.  Θα έπρεπε, έστω, να διαβάζει τις ειδήσεις στα ΜΜΕ για τα νέα ευρήματα που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο από τις ανακοινώσεις στο συνέδριο Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας-Θράκης.

Θα έπρεπε να γνωρίζει τη μοναδική σημασία του αρχαιολογικού χώρου της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, στον Σταθμό Βενιζέλου, για τον οποίο έχει εκδώσει Σήμα Μνημείου σε Κίνδυνο (Heritage Alert) το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS!

Πριν προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, θα έπρεπε να είναι σε θέση να ονοματίσει ποιες ακριβώς είναι οι «οικοδομές εκεί γύρω» στις οποίες «δεν έχουν βρεθεί αρχαιότητες». Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Μακεδονίας-Θράκης και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχουν συνεχώς στις ημερήσιες διατάξεις τους υποθέσεις για αρχαιότητες που έρχονται στο φως στις σωστικές ανασκαφές σε ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο σεβασμό και για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και για όσους  και όσες, αρχαιολόγους και μη, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανασκαφή, τη μελέτη και την ανάδειξή της.

Ο κ. Καράογλου δεν αρκέστηκε σε δηλώσεις ολικής άγνοιας, αλλά προχώρησε σε δηλώσεις εμφανώς συκοφαντικές, αφήνοντας αιχμές για «ιδιοτελείς σκοπούς» όσων ασχολούμαστε με την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και υπονοώντας ότι «αποκρύβουμε» (;) ή «εφευρίσκουμε» αρχαιότητες. Με τις αιχμές αυτές, δεν στράφηκε μόνο ενάντια στους αρχαιολόγους (μονίμους και εκτάκτους) οι οποίοι εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας υπαινιγμούς για την επαγγελματική τους εντιμότητα. Ο κ. Καράογλου στράφηκε ενάντια στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας υπαινιγμούς για το κύρος της μίας κρατικής υπηρεσίας που προστάτευε και προστατεύει το μνημειακό παρελθόν της πόλης.

Επειδή η παραπάνω δήλωση αποτελεί συκοφαντική αναφορά που πλήττει άμεσα την τιμή και την υπόληψη τόσο των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, όσο και του συνόλου του κλάδου των αρχαιολόγων, τον καλούμε να ανασκευάσει άμεσα τις ως άνω δηλώσεις του, με δημόσια δήλωση, και να απόσχει από παρόμοιες συκοφαντικές δηλώσεις στο μέλλον,  αλλιώς θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να υπερασπιστούμε την επαγγελματική και επιστημονική τιμή και υπόληψη των μελών μας, του κλάδου μας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Καλείται η  αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού να πάρει θέση για τη συκοφαντική δήλωση, υπερασπιζόμενη την Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας προΐσταται πολιτικά.

Καλείται, επίσης, η ΝΔ, στην κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας ανήκει ο βουλευτής, να καταδικάσει τη συκοφαντική δήλωση και να επαναφέρει τον βουλευτή της στην τάξη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...