Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2021

Η αιματοβαμμένη ιστορία της Σταχτοπούτας

 


Σταχτοπούτα: Η ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το διάσημο παραμύθι που γίνεται ξανά ταινία το 2021


«Μια φορά και έναν καιρό…»: Έτσι ξεκινούσαν όλα τα αγαπημένα μας παραμύθια, που περιμέναμε πώς και πώς να ακούσουμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Παραμύθια γεμάτα όμορφα μηνύματα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και φυσικά «happy end», όπου το καλό πάντα θριαμβεύει στο τέλος.

Φυσικά, ένα από αυτά τα παραμύθια ήταν και η «Σταχτοπούτα», που όλο και περισσότερα παιδιά αγάπησαν μετά την πρώτη ταινία της Ντίσνεϊ, το μακρινό 1950. Φυσικά, από τότε έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες παραλλαγές της ιστορίας, που είτε μένουν πιστές στο παραμύθι, είτε μεταφέρουν την Σταχτοπούτα στον σύγχρονο κόσμο.

Σταχτοπούτα, 1950, Ντίσνεϊ

Σταχτοπούτα, 1950, Ντίσνεϊ

Το μοναδικό κοινό που έχουν αυτές οι ταινίες είναι ότι παραβλέπουν τις… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του πρωτότυπου παραμυθιού.

[...............................]

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας που όλοι αγαπήσαμε, είχε αλλάξει πολλές φορές πριν καταλήξει στα χέρια της Ντίσνεϊ. Η ιστορία μίας κοπέλας, με όνομα Σταχτοπούτα, γράφτηκε το 1634 από τον Giambattista Basile και στην συνέχεια με κάποιες παραλλαγές γράφτηκε ξανά το 1697 από τον Σαρλ Περώ.

Βέβαια, η «καταγωγή» της ιστορίας ακόμα αμφισβητείται από πολλούς, αφού σε κινέζικα χειρόγραφα από το 850 μ.Χ, αλλά και σε ένα μύθο από την αρχαία Αίγυπτο έχουν εντοπιστεί διάφορα κοινά σημεία με την ιστορία της «Σταχτοπούτας». 

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα είναι το σίγουρο, ότι σαν παραμύθι έγινε διάσημο από τους αδερφούς Γκριμ, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους… τρομακτική νότα στην κλασική ιστορία το 1812. Στην εκδροχή των Γκριμ, οι αδερφές της Σταχτοπούτας κόβουν κανονικά κομμάτια από τα πόδια τους για να χωρέσουν στο γοβάκι, ενώ τελικά προδίδονται από το αίμα που τρέχει σαν λιμνούλα. Μάλιστα, στο τέλος της ιστορίας, τα περιστέρια, τα οποία έχουν τον ρόλο της νονάς-νεράιδας, παίρνουν εκδίκηση και βγάζουν τα μάτια των δύο αδερφών που κακομεταχειρίζονταν την Σταχτοπούτα.

Ακόμα και η ίδια η Σταχτοπούτα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα, αφού είναι εκείνη που δολοφονεί με ένα ξύλινο μπαούλο την πρώτη της μητριά, αφού έχει εξαπατηθεί από τη διοικήτρια του βασιλείου.

[...................................]

 cinderella animation gif | WiffleGif

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σταχτοπούτα: Η ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το διάσημο παραμύθι...

Σταχτοπούτα - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...