Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2021

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: " 'Εγκλημα και Τιμωρία" -Από το βιβλίο στην καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του

 https://www.captainbook.gr/uploads/products/2019/11/14/tmp236100180.jpgΔιαβάστε το βιβλίο σε μετάφραση τοτ Σωτήρη Πατατζή ΕΔΩ


Έγκλημα και Τιμωρία - ΒικιπαίδειαΈγκλημα και Τιμωρία - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι - Μέρος 1ο - Κεφάλαιο 1 ::  akousenabiblio

 

 Έγκλημα και Τιμωρία / Prestuplenie i nakazanie (1970). - YouTubeΤίτλος: Έγκλημα και ΤιμωρίαPrestuplenie i Nakazanie«)
Σκηνοθεσία:  Lev Kulitzhanov
Πρωταγωνιστούν: Georgiy Taratorkin (Rodion Raskolnikov), Innokentiy Smoktunovsky (Porfiriy Petrovich), Tatyana Bedova (Sonya Marmeladova), Victoriya Feodorava (Avdotya Romanovna «Dunya»), Yefim Kopelyan (Svidrigaylov), Yevgeni Lebetev (Marmeladov)
Έτος: 1970
Διάρκεια: 221΄
Φωτογραφία: Vyacheslav Shumskiy
Είδος: Δράμα (μεταφορά του μυθιστορήματος Έγκλημα και Τιμωρία (1866) του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Fyodor Dostoyevskiy)
Τόποι γυρισμάτων: Αγία Πετρούπολη (St. Petersburg)
Παραγωγή: Mosfilm Gorky studios USSRΕγκλημα και Τιμωρια – Μαγικό Κουτί Blog

Σοβιετική ταινία, σε σκηνοθεσία Λεβ Κουλιτζάνοφ και σενάριο-προσαρμογή του ίδιου και του Νικολάι Φιγκουρόφσκι. Θεωρείται η πιστότερη και πιό επιτυχημένη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι στη μεγάλη οθόνη. Οι διάλογοι έχουν κρατηθεί απαράλλακτοι με αυτούς του βιβλίου. 

Γυρισμένη σε εντυπωσιακό ασπρόμαυρο σινεμασκόπ και στους φυσικούς χώρους της Αγίας Πετρούπολης, αποδίδει μοναδικά την ατμόσφαιρα της εποχής και το κλίμα του βιβλίου. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αγία Πετρούπολη, τον 19ο αιώνα. 

Ο πρώην σπουδαστής της νομικής Ρασκόλνικοφ, που ζει σε κατάσταση ένδειας και απομόνωσης στην κλειστοφοβική σοφίτα του, θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου και διαπράττει ένα διπλό έγκλημα, ίσως για χρήματα και ίσως για να αποδείξει τη θεωρία του. Μετά όμως κυριεύεται από βασανιστικές τύψεις, και η ζωή του ταλαντεύεται μεταξύ πίστης και απιστίας, ελπίδας και απόγνωσης. Κι ενώ ο πολυδιάστατος επιθεωρητής Πορφίρι Πέτροβιτς που ερευνά την υπόθεση, δείχνει να πλησιάζει τον ένοχο, ο Ρασκόλνικοφ, θα γνωρίσει την αγάπη στο πρόσωπο της φτωχής πόρνης Σόνια κι αυτή η γνωριμία θα αλλάξει οριστικά την προοπτική της ζωής του. Αυτό που φέρνει τον Ρασκόλνικοφ κοντά στη Σόνια είναι ο ανθρώπινος πόνος, το κυρίαρχο θέμα σε ολόκληρο το έργο. Η Σόνια είναι εκείνη που θα δείξει στον Ρασκόλνικοφ το δρόμο για την εξιλέωση και πλάι του θα αναζητήσει τη δική της εξιλέωση... 

Ο Γκεόργκι Ταράτορκιν, αποδεικνύεται ιδανικός Ρασκόλνικοφ. Ατημέλητος, υποσιτισμένος με μάτια που γυαλίζουν από πυρετό, μια ψιλόλιγνη σκοτεινή φιγούρα που κινείται νευρωτικά σε κακοφωτισμένους δρόμους και αυλές, πλάι σε κανάλια και γέφυρες, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος, κυνηγημένος απο τις ερινύες. 

Από κοντά, ο Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, κορυφαίος Ρώσος ερμηνευτής, πρωταγωνιστής του μυθικού Άμλετ του Κόζιντσεφ, σκιαγραφεί έναν αξέχαστο Επιθεωρητή Πέτροβιτς.

 

Έγκλημα και Τιμωρία (1970)– Μεγαλη Οθονη

Δεν υπάρχουν σχόλια: