Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2021

 

Η αστυνομία θα γράφει τα δελτία ειδήσεων και θα βγάζει τις φωτογραφίες; (Να τους βάλουμε και στην …ΕΣΗΕΑ)!


 
 
Του Βασίλη Σκουρή


Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

-Τα τελευταία χρόνια όντως πολλές διαδηλώσεις ταλαιπωρούσαν τους πολίτες: Πολύ λίγοι διαδηλωτές, σε συνθήκες όχι μαζικής λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, έκλειναν τους δρόμους και έκαναν κάτω-κάτω την κοινωνική ζωή της πόλης για πολλές ώρες. Η τακτική αυτή έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον προερχόμενο από την προοδευτική  παράταξη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συνδρομή του ΚΙΝΑΛ και προσωπικοτήτων γνωστών για τη δράση τους υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών στο παρελθόν, να προχωρήσει σε ένα νόμο που στόχο έχει την παρεμπόδιση της πραγματοποίησης διαδηλώσεων και την ενοχοποίησή τους. Ένα νόμο στο πλαίσιο όσων είχε υποδείξει ο Μάκης Βορίδης για τη συγκρότηση ενός θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει στην ιστορική ήττα της Αριστεράς. Η διευκόλυνση στην κυκλοφορία των πολιτών είναι (όπως έδειξε και η περίπτωση του «Μεγάλου Περιπάτου» πριν από ένα χρόνο) απλά δικαιολογία και αυτό θα φανεί όταν τελειώσει η πανδημία και ξεκινήσει κανονικά η ζωή στην πόλη.

-Η αστυνομία, μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα, κάθε φορά που γίνονται συγκεντρώσεις, κλείνοντας τους δρόμους πολύ νωρίτερα και σε μεγαλύτερη απόσταση, εντείνει την ταλαιπωρία των πολιτών, σε μια γνωστή τακτική από τη δεκαετία του ΄70 να αγανακτούν οι πολίτες κατά των διαδηλωτών. Είναι δε χαρακτηριστικό πως επικαλούμενη και λόγους ασφαλείας, είτε αυτοί υπάρχουν είτε όχι, τελευταία κλείνει και τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο της πόλης, εντείνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών εν καιρώ πανδημίας, με τον περιορισμένο χρόνο των SMS για ψώνια ή γιατρό κοκ.

Τα όσα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου για τις διαδηλώσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανοίγουν πολλά ζητήματα, όπως πχ οι ευθύνες του οργανωτή μιας συνάθροισης.

Η απόφαση, ωστόσο,  να μπαίνουν σε …καραντίνα οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ξεπερνά κάθε όριο. Παρά τη σχετική αναδίπλωση που επιχείρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά από τις σφοδρές επιθέσεις της ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ , των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του διαδικτύου, το πρόβλημα παραμένει στο ακέραιο: Η κυβέρνηση θέλει τα Δελτία Ειδήσεων να τα γράφει η …ΕΛΑΣ, καθώς αυτή λέει θα ενημερώνει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που θα δεχθούν να μπουν στον ειδικό χώρο που θα διαμορφώνει η ΕΛΑΣ  μακριά από το χώρο των διαδηλώσεων (Αλήθεια τους φωτορεπόρτερ πώς θα τους ενημερώνει; Θα τους δίνει …φωτογραφίες;). Αν είναι έτσι, να μας υποδείξουν και όσους θα κάνουν τη δουλειά αντί για εμάς και να τους βάλουμε και στην …ΕΣΗΕΑ-και στην Ένωση Φωτορεπόρτερ επίσης. (Αλήθεια, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις κινδυνεύουν μόνο από διαδηλωτές ή και από τους αστυνομικούς πολύ περισσότερο; Ρίχτε μια ματιά στα στα στοιχεία).

Ερώτημα: Θα μάθαινε κανείς για τη ζαρντινιέρα, αν οι δημοσιογράφοι δεν  ήταν παρόντες, αλλά έμεναν για «λόγους ασφαλείας» σε περίκλειστο χώρο και ενημερωνόταν από την ΕΛΑΣ; Στα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου θα μας έφερναν τη φωτό με τον αστυνομικό που πετούσε τις ανθοδέσμες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου, ενός νεαρού παιδιού που τόσο άδικα του στέρησαν με ένα κουμπούρι μια ολόκληρη ζωή που είχε μπροστά του;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημοσιογραφία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Οι συνάδελφοί μας που καλύπτουν τα γεγονότα-και πρέπει να τους τιμήσουμε για την προσπάθεια που κάνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, θέτοντας τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο. Όσοι θέλουν να κρύψουν το τι σχεδιάζουν να κάνουν (αλλιώς τι τους εμποδίζουν οι δημοσιογράφοι να είναι παρόντες στην καυτή ζώνη)μάλλον θα δουν να διαψεύδονται.

ΥΓ: Επί του θέματος πρέπει να τοποθετηθεί και το ΚΙΝΑΛ-άλλωστε έμπνευσης του Γιώργου Καμίνη είναι το σχετικό νομοσχέδιο. Όπως και να τοποθετηθεί ο σεβαστός –πάντοτε σε μένα- καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: