Σάββατο, Σεπτεμβρίου 12, 2020

Μια Δραπετσώνα στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '30. Μια σπουδαία ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ...

Δρόμος χωρίς διέξοδο - ΒικιπαίδειαΣκηνοθεσία : William Wyler*
Ηθοποιοί: Sylvia Sidney, Joel McCrea, Humphrey Bogart, Wendy Barrie, Claire Trevor, Σκηνοθεσία: William Wyler Σενάριο: Lillian Hellman (screen play), Sidney Kingsley Ηθοποιοί: Sylvia Sidney, Joel McCrea, Humphrey Bogart
 
Ο γκάγκστερ Μπέιμπι Φέις Μάρτιν αποφασίζει να επιστρέψει στις ρίζες του και πηγαίνει στη παλιά γειτονιά του, το East Side της Νέας Υόρκης, μια απίστευτα υποβαθμισμένη περιοχή, που όμως αποκτά  ενδιαφέρον για τους  εργολάβους λόγω της θέας της  και αρχίζουν να φυτεύουν πολυτελείς κατοικίες για τους νεόπλουτους.
 Μέσα σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον ο φακός του Γουίλιαμ Γουάιλερ στρέφεται  σε διάφορους τύπους, όπως τον  άνεργο αρχιτέκτονα Dave , που είναι διχασμένος ανάμεσα στη Drina, γλυκιά αλλά εξίσου φτωχή , παρ΄όλα αυτή μαχητική απεργό, και την Kay, μια ερωμένη ενός πλουσίου, τον  σκληρό γκάνγκστερ Baby Face Martin  ( Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε ένα θαυμάσιο ρόλο "κακού" ) , που επιστρέφει με αλλαγμένο πρόσωπο στην παλιά του γειτονιά και διαπιστώνει ότι κανείς δεν είναι χαρούμενος που τον βλέπει. Η μητέρα του  τον έχει αποκηρύξει ως  δολοφόνο και η  παλιά  φιλενάδα του  έχει γίνει πόρνη και είναι άρρωστη .
Πολύ δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα , όπου αποτυπώνεται με τον πιο νατουραλιστικό τρόπο το χάσμα των τάξεων στη Γη της κατ΄ευφημισμόν  Επαγγελίας. Το οικονομικό κραχ έχει μετατρέψει σε ναυάγια της ζωής την εργατική τάξη. Η ανεργία, η  φτώχεια και η αρρώστια μαστίζουν τους ανθρώπους, συνθλίβει όσους/ες επιμένουν να διατηρούν τα όνειρά τους και να μάχονται διατηρώντας την αξιορέπειά τους .
 Μέσα σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον ως  μόνη διέξοδος για τους άντρες φαντάζει η καταφυγή στην παρανομία και για τις γυναίκες η πορνεία . Τα παιδιά , στα οποία επικεντρώνει μεγάλο μέρος της προσοχής του ο σκηνοθέτης, είναι τα μεγάλα θύματα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι οικογένειες, αφού χωρίς θετικά πρότυπα ζωής  εθίζονται από νωρίς στη βία και στην παρανομία εντασσόμενα, σε αδίστακτες συμμορίες ανηλίκων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Best of Russian Adagios

The apparently innate Russian genius for composing soulful melodies, combined with the influence of 200 years of Russian ballet, has resulte...