Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2020

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΠΕΤΣΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

 


Ο ιστορικός Α. Λιάκος στα «δόντια» του Μ. Χρυσοχοΐδη

Αντα Ψαρρά

Ο ιστορικός Α. Λιάκος  στα «δόντια» του Μ. Χρυσοχοΐδη

«Κι εγώ τον Α. Λιάκο τον θεωρούσα σαν ένα από τους σοβαρούς πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ» αναφώνησε σχολιάστρια σε ένα από τα γνωστά καλοταϊσμενα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Μάλιστα! Δεν την ενόχλησε ούτε αυτήν ούτε φυσικά εκείνους που καταπιάνονται όλη την ημέρα με το ξενοφοβικό ρεπορτάζ για τους τρομακτικούς κινδύνους που εγκυμονεί η παραμικρή προσπάθεια  συμβίωσης ανήμπορων προσφύγων με Έλληνες πολίτες. Μαντρωμένοι, απομονωμένοι και εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους είναι το μόνο πλάνο που αντέχει τελικά η κοινωνία.

Μόλις ο ιστορικός Αντωνης Λιάκος τόλμησε να πει το αυτονόητο σύσσωμα τα ΜΜΕ της κυβέρνησης εξαγριώθηκαν. Τί είπε όμως ο κ. Λιάκος που τόσο πολύ εξόργισε τους δημοσιογράφους και πώς μεταφράστηκε η δήλωση για τους ακροατές και τηλεθεατές τους; 

«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγκαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοΐδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».  

Ο υπερυπουργός της καταστολής όμως θέλοντας να προσδώσει τη δική του ερμηνεία σε μια έκφραση οδύνης για τους εγκλωβισμένους χωρίς ελπίδα απάντησε εξαγριωμένος: «Το κάψιμο της Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους. Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: "...κι εγώ φωτιά θα του έβαζα" του καθηγητή Α. Λιάκου» (ΣΥΡΙΖΑ)»

Το να διακρίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης φανατισμό και ανορθολογισμό στον Έλληνα ιστορικό είναι εξίσου ακραίο όσο και τα «όνειρά» του για μια χώρα γεμάτη Αμυγδαλέζες. Το να διαστρεβλώνει όμως αποκόβοντας μια εκφορά του λόγου από μια δήλωση που είναι βέβαιο ότι θα ασπάζονταν όλοι οι ειδικοί της ψυχικής υγείας αλλά και ο κάθε πολίτης που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζει κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης  

Τη σκυτάλη της σκόπιμης διαστρέβλωσης πήραν στη συνέχεια τα ΜΜΕ σπεύδοντας με τη σειρά τους να την ... εκλαϊκεύσουν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Λιάκος επικροτεί τα όσα έγιναν. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν ολόκληρη τη δήλωση και να κατανοήσουν την έκκληση του ιστορικού για μια ανθρώπινη συμπεριφορά σε απελπισμένους νέους που διώκονται από παντού. 

Ο ίδιος ο Αντώνης Λιάκος διατηρώντας την ψυχραιμία του απέναντι στην σκόπιμη διαστρέβλωση του λόγου του απάντησε:

«Ο ίδιος (σ.σ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης) κατόρθωσε να συρρικνώσει μια υπόθεση που απασχόλησε και συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, με πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, σε υπόθεση Σέρλοκ Χολμς. Σε υπόθεση ασφάλειας. Αλλά οι συνθήκες ασφάλειας δεν είναι μονοδιάστατες. Προϋποθέτουν σεβασμό  των διεθνών συμβάσεων για τη χορήγηση ασύλου, προϋποθέτουν τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, πάντως όχι της υπαρκτής κόλασης  στη Μόρια. Προϋποθέτουν δηλαδή μερικές από τις αυτονόητες, αλλά ξεχασμένες αρχές του πολιτισμού. Αυτά εμποδίζουν τους ανθρώπους από απονενοημένες πράξεις διαμαρτυρίας. Δυστυχώς  ο μονοδιάστατος αστυνομικός ζηλωτισμός επικαλείται στα λόγια τη λογική ενώ δημιουργεί στην πράξη ανορθολογισμό.  Για το χάος που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει περισσότερες ευθύνες από τα μειράκια  που συνέλαβε. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «οι πρόσφυγες  μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πως οι  πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη χώρα μας, για το που πρέπει να πάνε και  πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες». Ευπρόσδεκτη δήλωση, αρκεί να απευθυνθεί και στο κομματικό ακροατήριο, που τρέφεται με λόγους μίσους. Αλλά το βασικό ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο, με ποιους κανόνες, θα υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση; Κι επειδή η εκπαίδευση είναι από τους σημαντικότερους μοχλούς ενσωμάτωσης των νέων πληθυσμών, και εμείς θα βοηθήσουμε.  Αυτά περιμένει η κοινωνία και όχι τη δημιουργία ηθικού πανικού στην οποία συχνά-πυκνά ο κ. Χρυσοχοϊδης επιδίδεται.Τέλος, ως προς τους νεαρούς κρατούμενους η οργάνωση της νομικής τους υπεράσπισης, επαναλαμβάνω ότι πρωτεύει και επείγει».

Φυσικά ούτε  την απάντηση είχαν χρόνο να αναπαράγουν τα ΜΜΕ ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραμένει αδιάφορος και πιστός στην δική του αντίληψη στο πώς μεταφράζει το υπουργείο του τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας απέναντι στους χρήζοντες προστασία. Το μήνυμα είναι ένα : ανελέητη τιμωρία, καταστολή εγκλεισμός και απόλυτη απαγόρευση μιας έστω ελπίδας.

Δυστυχώς γι αυτόν όμως δεν υπάρχει Νομπελ ξενοφοβικής αγριότητας.

*********************

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Φίλης υπέρ Αντώνη Λιάκου: Η Μόρια ήταν ένα κάτεργο...

Τάκης Ψαρίδης: Μα τί είπε ο Αντώνης Λιάκος;

Γιώργος Λακόπουλος: Ο Λιάκος, ο Χρυσοχοΐδης και οι ιδέες τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: