Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2020

Φθάνοντας ως τα άκρα για την ευτυχία

The Suspect (1944)Η Φωνή Του Αίματος - The Suspect

The Suspect (1944 film) - Wikipedia

 The Suspect (1944) - YouTube

 Μελοδραματικό φιλμ-νουάρ ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του είδους Ρόμπερτ Σιόντμακ.

 Στο Λονδίνο του 1902, ο δυστυχισμένος με τον γάμου του, Φίλιπ Μάρσαλ, γνωρίζει τη νεαρή Μαίρη Γκρέι, που είναι άνεργη και σε απόγνωση. 

Παρότι αθώα, η σχέση τους όλο και βαθαίνει, μέχρι που το ανακαλύπτει η σύζυγος, και απειλεί να το εκθέσει και να προκαλέσει σκάνδαλο. Τότε, ο Κος Μάρσαλ αποφασίζει να φτάσει στα άκρα… The Suspect (1944 film) - Wikipedia

Ο Σιόντμακ αξιοποιεί με τη μέγιστη δυναμική ένα μελόδραμα, που το επικαλύπτει με αισθητική και στοιχεία φιλμ νουάρ, για να ολοκληρώσει ένα ανυπέρβλητο σχόλιο για την ηθική, την ενοχή, την αξιοπρέπεια και τη μοίρα. 

Ο κριτικός Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου γράφει: "Ο Σιόντμακ, σε μια ταινία που αξίζει τον κόπο να αναδειχθεί, απευθύνει ερωτήματα, διλήμματα στο θεατή. Αυτά αφορούν στο πώς λειτουργεί η ενοχή και αν καθίσταται τροχοπέδη της απόλαυσης. Διερευνάται με ποια ηθική και λογική διαδικασία έρχεται η κάθαρση. Ποια είναι τελικά τα κριτήρια για τη λύτρωση.

 Όλα αυτά είναι σμιλευμένα με εξαιρετικό οπτικό στιλ, που -εκτός των άλλων- απεικονίζει το ατελέσφορο των ανθρωπίνων διαδρομών στην αναζήτηση της ευτυχίας.

 Η ταινία εκκρίνει βαθύτατη μελαγχολία και αίσθηση απολεσθέντος παραδείσου. Όπως κάθε νουάρ που σέβεται το είδος, καταγράφει την αδυναμία διαφυγής και την ανυπαρξία δεύτερης ευκαιρίας. Η ατμόσφαιρα εποχής αποδίδεται υπέροχα, με τη μέγιστη δυνατή πιστότητα. Επίσης, αναδεικνύονται εντυπωσιακά και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις του ήρωα. Κόλαση αρχικά η ζωή του, αλλά στη συνέχεια μεταβάλλεται σε συναισθηματικό παράδεισο, με οριστική κατάληξη το λυτρωτικό μηδέν, που όμως τον αφήνει με ήσυχη και καθαρή τη συνείδηση. Η φωτογραφία είναι υψηλού επιπέδου, τα ντεκόρ στην κυριολεξία «μιλούν» και οι χώροι εξομολογούνται το ήθος μιας άλλης εποχής και ποιότητας  ανθρώπων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...