Κυριακή, Σεπτεμβρίου 27, 2020

Εκδίκηση μέχρι θανάτου

The Gioconda Smile: A Play by Aldous Huxley on Royal Books | Aldous huxley,  Books, Huxley

Aldous HuxleyThe Gioconda Smile by Aldous Huxley - The Literature Network PDF (διαβάστε το διήγημα στο πρωτότυπο)



A Woman's Vengeance (1948) | Noirish


A Woman's Vengeance - Wikipedia


 A Woman's Vengeance (1948): Αμερικανική δραματική ταινία μυστηρίου  με στοιχεία νουάρ,  σε σκηνοθεσία του Zoltán Korda και πρωταγωνιστές τους  Charles Boyer, Ann Blyth, Jessica Tandy, Cedric Hardwicke, Rachel Kempson και Mildred Natwick. 

Το σενάριο της ταινίας  του σπουδαίου συγγραφέα Άλντους Χάξλεϋ* βασισμένο  στο δικό του διήγημά "The Gioconda Smile" (1922), παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες, η κυριότερη απ΄τις οποίες είναι  υποχώρησή του στο συνηθισμένο  End των αμερικανικών ταινιών , που έπρεπε   οπωσδήποτε να είναι Happy. 

Έτσι ένα διήγημα  καλά δομημένο , με πειστικούς χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους σφιχτοδεμένη υπόθεση, ωραία αφήγηση ,ως συνάριο ακολουθεί τις συμβάσεις των αμερικανικών κινηματογραφικών επιταγών και την απίθανη "τελική λύση" που δίνει ο σκηνοθέτης .

 Η υπόθεση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της εκδίκησης για μια υποτιθέμενη απιστία από μία μεγαλοκοπέλα  που είχε ελπίσει μάταια ότι θα διαδεχθεί την ασθενή σύζυγο ενός  μεσήλικα πλεϊμπόι, μετά το θάνατό της . Ο άντρας όμως,  αντί να  "αποκαταστήσει" το κορίτσι , παντρεύεται  μια.. δεκαοχτάρα και αυτό είναι αρκετό για να τον οδηγήσει στην αγχόνη.

Δείτε την ταινία. Παρά τις σεναριακές και σκηνοθετικές αδυναμίες της , διαθέτει στοιχεία  ατμοσφαιρικού νουάρ .



*Άλντους Χάξλεϋ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...