Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

Θεσσαλονίκη - Όψεις μιας Αρχαίας Μητρόπολης

https://cityportalcdn.eu/photos/Thessaloniki_opseis_mias_arhaias_mitropolis_1.jpg
Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου: Θεσσαλονίκη - Όψεις μιας Αρχαίας Μητρόπολης Εκδόσεις university studio press
 Kατηγορία: αρχαιολογία ISBN: 978-960-12-2480-0
 Διάσταση: 17×24 εκ. (μαλακό εξώφυλλο) αριθμός σελίδων: 364
 Έτος έκδοσης: 2020 Τιμή με Φ.π.α.: 24,00 ευρω


Το βιβλίο Θεσσαλονίκη - 'Οψεις μιας Αρχαίας Μητρόπολης, αποτελεί, κατά έναν τρόπο, μια μονογραφία για την αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης, η οποία έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό. Αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, που φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που συνθέτουν το πολεοδομικό συγκρότημα της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
 Η πόλη σχεδιάστηκε με κανονικό, ορθογώνιο σύστημα και απέκτησε γρήγορα την όψη μιας μητρόπολης του ελληνιστικού κόσμου καταρχάς και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη συνέχεια, ακμάζοντας έως την ύστερη αρχαιότητα (6ος αι. μ. Χ.).
Στον αναγνώστη παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αλλά και οι απόψεις γύρω από αυτά: Η αγορά με τα μνημειακά της κτίσματα, όπως το Ωδείον και η προβληματικής λειτουργίας στοά από την οποία προήλθαν οι ανάγλυφοι πεσσοί των «Μαγε- μένων», τα ιερά της τεμένη, όπως αυτό του Σάραπη και της Ίσιδος ή ο μεγάλος ιωνικός ναός στον οποίο λατρεύονταν η θεά Ρώμη και ο αυτοκράτορας, το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, προέκταση του οποίου αποτελούν η μεγάλη αψίδα (Καμάρα) και ο κυκλικός ναός (Ροτόντα), τα εκτενή νεκροταφεία με τα ποικίλου είδους ταφικά τους μνημεία, όπως είναι οι πολυτελείς σαρκοφάγοι με μυθολογικές παραστάσεις, ακόμη δύο μνημεία της θεοδοσιανής εποχής, το ένα από τα οποία βρίσκεται ακόμη –μέχρι πρόσφατα αγνοημένο– στη θέση του, γνω- στό από παλιά με την αινιγματική ονομασία «το Μάρμαρο του φιδιού».
 Εκτός από τα επιμέρους αυτά θέματα το κείμενο του πρώτου κεφαλαίου, που δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά, σκοπό έχει να συνδέσει όλα τα υπόλοιπα μεταξύ τους, καθώς αποτελεί ένα είδος εισαγωγής στην αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία που περιέχονται σ' αυτό μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την εξελικτική πορεία της πόλης από την περίοδο πριν την ίδρυσήτης από τον Κάσσανδρο έως την ύστερη αρχαιότητα.
Το πόνημα απευθύνεται σε αρχαιολόγους που εργάζονται στην πόλη αλλά και άλλους μελετητές που ασχολούνται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...