Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2020

Nazis Raus/Έξω οι Ναζί


Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κρατά κλειστές τις πόρτες για τους νεοναζί!

Θάνος Σαρρής
koutipandoras.gr

Την προηγούμενη Τετάρτη η Άιντραχτ Φρανκφούρτης επιβλήθηκε με το επιβλητικό 4-1 της Ζάλτσμπουργκ για τους «32» του Europa League. Η Commerzbank-Arena ήταν, ως συνήθως, γεμάτη. Τούτη τη φορά όμως το ποδόσφαιρο δεν ήταν το μοναδικό που απασχολούσε τους «πιστούς» των γηπεδούχων. Κάποιοι από αυτούς, έδωσαν το «παρών» στην μεγάλη πορεία που έγινε στην πόλη τους αλλά και στο γειτονικό Χανάου, τιμώντας τη μνήμη των 10 ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από την επίθεση του 43χρονου ένοπλου νεοναζί. Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό ως το νούμερο ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, προαναγγέλλοντας μέτρα προστασίας σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα τζαμιά. Το εθνικιστικό κόμα AfD έχει βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς οι φωνές που το κατηγορούν για υποκίνηση κρουσμάτων ρατσιστικού μίσους αυξάνονται. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, είχε φροντίσει να βρεθεί απέναντί του πριν το αιματοκύλισμα του Χανάου.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: «Έξω οι Ναζί»

Στο ματς της Άιντραχτ με την Ζάλτσμπουργκ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Κάποιοι ανεγκέφαλοι φώναξαν δυνατά, για να τη βεβηλώσουν. Η απάντηση που ήρθε σκέπασε τις μεμονωμένες κραυγές με έντονες αποδoκιμασίες και ένα σύνθημα δόνησε την ατμόσφαιρα: «Έξω οι Ναζί». Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε λίγες μέρες πριν, όταν στο ματς της Πρόισεν Μίνστερ με τους Βουρτσμπούργκερ Κίκερς ένας οπαδός επιτέθηκε ρατσιστικά στον αμυντικό των δεύτερων, Λερόι Κουαντού. Ο ρατσιστής εντοπίστηκε, απομακρύνθηκε και στην συνέχεια συνελήφθη, με τον παίκτη να εκφράζει τη λύπη του, υποστηρίζοντας πως: «Αν και έχω διαφορετικό χρώμα δέρματος, γεννήθηκα σε αυτή την υπέροχη χώρα που έδωσε σε μένα και την οικογένειά μου πάρα πολλά, κάνοντας τα πάντα δυνατά». «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι επιτίθενται στις αξίες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Φριτζ Κέλερ. Για την επίθεση στο Χανάου πήραν θέση κι άλλοι οπαδοί, με τους ultras της Μπάγερν Μονάχου να σηκώνουν πανό που έγραφε «οι Ναζί σκοτώνουν, οι υπόλοιποι παρακολουθούν».

Είναι πολλά τα βήματα που έχουν κάνει οι κερκίδες στη Γερμανία για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νεοναζιστικό κύμα, όμως η περίπτωση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και... παρελθόν, καθώς ο πρόεδρός τους, Πέτερ Φίτσσερ, συγκρούστηκε ανοιχτά με τους ρατσιστές και το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) πριν από μερικά χρόνια. Σε σημείο, που το εθνικιστικό κόμμα να υπονομεύει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη, εκλέγοντας 94 βουλευτές και δείχνοντας το πόσο έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο ηγέτης του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ δήλωσε πως Ο Ζερόμ Μπόατενγκ της Μπάγερν Μονάχου ίσως είναι καλός αμυντικός, αλλά «δεν θα τον ήθελες για γείτονά σου». Η δυναμική τους τους επέτρεπε πλέον να ξερνούν ρατσιστικό μίσος ακόμα και για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Σιγά μην φοβηθεί

Ο Φίστσερ όμως δεν «μάσησε». Σε συνέντευξή του τα Χριστούγεννα του 2017 είπε ξεκάθαρα πως «κανείς δεν μπορεί να γίνει μέλος στο σύλλογό μας εφόσον ψήφισε αυτό το κόμμα με τις ρατσιστικές και απάνθρωπες τάσεις». Τα στελέχη του AfD έγιναν έξαλλα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άλις Βάιντελ έγραψε στο twitter του ότι «έχει πλάκα το πώς οι προλετάριοι τρίτης τάξης από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο επιλέγουν να εκφραστούν». Ο Φίστσερ συνέχισε: «Ντρέπομαι για το 13% που ψήφισε το AfD. Δεν θα τους έδινα ούτε σπιθαμή. Στην Άιντραχτ δεν υπάρχει χώρος γι' αυτούς. Όσο βρίσκομαι εδώ, δεν πρόκειται να υπάρξουν Ναζί στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης». Το κόμμα απάντησε ότι θα τον μηνύσει για τον χαρακτηρισμό «Ναζί», τη στιγμή που όλη αυτή η διαμάχη άνοιξε έναν μεγάλο διάλογο στις τάξεις των οπαδών. Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνούσε με την αντιφασιστική τάση της ομάδας, όμως αφενός δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι για τον τρόπο που θα αποκλειστεί κάποιος και κατά δεύτερον το αν ο αποκλεισμός λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, είναι ο ενδεδειγμένος.

Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, αδερφός του Ζερόμ, ο οποίος το 2017-18 φόρεσε τη φανέλα της Άιντραχτ, ήταν ξεκάθαρος: «Στέκομαι στο πλευρό του Φίστσερ, όπως και στο πλευρό οποιουδήποτε μάχεται τον ρατσισμό». Την εποχή εκείνη είχε δεχθεί ρατσιστική ο Μπλέιζ Ματουϊντί της Γιουβέντους, με τον Μπόατενγκ να προσθέτει: «Κάθε μέρα υπάρχουν φαινόμενα σαν αυτό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Αρκετά πια». Οι «αετοί» της Φρανκφούρτης βρήκαν υποστήριξη και από άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, με την Ζανκτ Πάουλι να είναι εκείνη που βγήκε ένα βήμα πιο μπροστά: «Το γράφει στους τοίχους του γηπέδου μας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι για τους φασίστες. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά».
Τον Ιανουάριο του 2018, η ποδοσφαιρική κοινωνία της Φρανκφούρτης είχε την ευκαιρία να κρίνει στην πράξη τα λόγια του προέδρου της και να δείξει αν συμφωνεί ή όχι μαζί του. Η ώρα για την επανεκλογή είχε φτάσει. Σύμφωνα με τα όσα ανακαλύφθηκαν από τους ανθρώπους του συλλόγου, κάποιοι φίλα προσκείμενοι στο AfD προσπάθησαν να εγγράψουν μέλη την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δημιουργήσουν στους κόλπους του συλλόγου μια τάση αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο που τους είχε προκαλέσει. Δεν γνώριζαν φυσικά πως για να έχουν δικαίωμα ψήφου, έπρεπε να είχαν γραφτεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Από τα 654 μέλη που βρέθηκαν στη συνέλευση, μόλις έξι ψήφισαν κατά του Φίστσερ. Η στάση του για τον φασισμό είχε αποκτήσει νομιμοποίηση, αν και κανείς δεν αμφέβαλε. Έκτός ίσως από εκείνους που με πλάγιους τρόπους προσπάθησαν να παραχαράξουν την κουλτούρα της ομάδας της Φρανκφούρτης. Όμως η ομάδα αποδείκνυε πως από τις κερκίδες μέχρι την καρέκλα του προέδρου, ήταν απόλυτα αντιφασιστική.

Μια συμβολική καθαίρεση 

Τον Ιανουάριο του 2020, το απέδειξε με μία κίνηση όχι και τόσο συνηθισμένη. Ο Ρούντολφ Γκράμλιχ, πρόεδρος της Άιντραχτ από το 1955 μέχρι το 1970 και διοικητικός ηγέτης στο μοναδικό πρωτάθλημα του συλλόγου το 1959, καθαιρέθηκε μετά θάνατον από επίτιμος πρόεδρος! Η έρευνα που διεξήχθη από την ανεξάρτητη επιτροπή του Ινστιτούτου Φριντζ-Μπάουερ, από το οποίο η ίδια η ομάδα της Φρανκφούρτης ζήτησε να ερευνήσει όλες τις διοικήσεις από το 1933 μέχρι το 1945, αποκάλυψε πως ο Γκράμλιχ είχε ναζιστικό παρελθόν και δεσμούς με τα SS. Ο πρόεδρος, η εκτελεστική επιτροπή και το τιμητικό συμβούλιο πήραν από κοινού την απόφαση, γνωρίζοντας την αποθέωση από τα περίπου 600 μέλη που παρακολούθησαν τη διαδικασία. «Δεν έχει σημασία τι κατάφερε ένας επίτιμος πρόεδρος από την αθλητική πλευρά, πρέπει επίσης να είναι ηθικός και να δείχνει το δρόμο», είπε ο Πέτερ Φίστσερ. Η απόφαση λήφθηκε την παραμονή της 75ης επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, αποκτώντας έτσι και έναν ξεχωριστό συμβολισμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Rudolf Gramlich, President of EintrachtEintracht Frankfurt Strips Title From Nazi SS PresidentΑποτέλεσμα εικόνας για Rudolf Gramlich, President of Eintracht


entΤο ηχηρό «έξω οι ναζί» του αγώνα με την Ζάλτσμπουργκ, λοιπόν, δεν ήταν μια μεμονωμένη αντίδραση. Ήταν η απάντηση μιας ομάδας συνειδητοποιημένα αντιφασιστικής, η οποία στις κριτικές περί διαχωρισμού των οπαδών της και στις ίσες αποστάσεις που προσπάθησαν να της επιβάλουν απάντησε ξεκάθαρα πως με τον φασισμό δεν συνδιαλέγεσαι. Τον πετάς έξω με τις κλωτσιές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...