Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019

ΤΟ "ΖΕΝ" ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για zen«Ζεν είναι μια σχολή του Βουδισμού Μαχαγιάνα. Η ιαπωνική λέξη Ζεν προέρχεται από την ιαπωνική προφορά της κινεζικής λέξης Τσαν (κινεζικά: 禪, dʑjen, pinyin: Chán), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη dhyana,[1] που σημαίνει "διαλογισμός" ή "κατάσταση διαλογισμού".[2]
Το Ζεν τονίζει τη βιωματική Σοφία στην επίτευξη του διαφωτισμού.[3] Ως εκ τούτου, από-υπογραμμίζει τη θεωρητική γνώση υπέρ της άμεσης υλοποίησης μέσω του διαλογισμού και της πρακτικής Ντάρμα.[3] Οι διδασκαλίες του Ζεν περιλαμβάνουν διάφορες πηγές της θεωρίας Μαχαγιάνα, συμπεριλαμβανομένων των διδασκαλιών των σχολών Yogacara, Tathagatagarbha και Huayan,[4][5] καθώς και της λογοτεχνίας Prajñāpāramitā.[6]
Η εμφάνιση του Ζεν ως μια ξεχωριστή σχολή του Βουδισμού εμφανίζεται ως Τσαν για πρώτη φορά στην Κίνα τον 6ο αιώνα. Από την Κίνα εξαπλώθηκε νότια έως το Βιετνάμ, και ανατολικά προς την Κορέα και την Ιαπωνία.[7] Ως θέμα της παράδοσης, η καθιέρωση του Ζεν πιστώνεται στον Πέρση ή Νότιο Ινδό πρίγκηπα (μετέπειτα μοναχός) Bodhidharma,[8] ο οποίος ήρθε στην Κίνα για να διδάξει μια «ειδική αναμετάδοση εκτός γραφών, που δεν στηρίζεται σε λέξεις ή γράμματα». »

ΠΗΓΉ: Ζεν - Βικιπαίδεια

****************************************




 ΖΕΝ : ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ

Ο δάσκαλος του Ζεν Kozan Ichikyo και η τελευταία επιθυμία του
 
Πέθανε την δωδεκάτη ημέρα του δεύτερου μήνα του 1360, στα  εβδομήντα επτά του χρόνια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Kozan IchikyoΈνα χειμωνιάτικο πρωινό του 1360, ο δάσκαλος του Ζεν Kozan Ichikyo συγκέντρωσε τους μαθητές του. 
Ο Κοζάν, που ήταν 77 ετών, τους είπε ότι, όταν πεθάνει, θα πρέπει να τον θάψουν χωρίς τελετή και  εφεξής να μην τελούν μνημόσυνα στην επέτειο του θανάτου του. 
Έπειτα , κάθισε στην παραδοσιακή στάση του Ζεν  και έγραψε τούτους τους στίχους:


Με άδεια χέρια ήρθα στον κόσμο
Ξυπόλυτος  τον αφήνω.
Ο ερχομός κι η αναχώρησή μου
Απλώς δυο γεγονότα
Συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τελειώνοντας , ο Kozan άφησε απαλά το πινέλο στο πλάι του και  άφησε  την τελευταία του πνοή καθισμένος σε όρθια θέση.
Μετάφραση από τα αγγλικά: Gerontakos
_______________________________
****************************  
MOYΣΙΚΗ  ΖΕΝ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ


________________________
****************************


 _______________________
***********************

Η ΣΧΟΛΗ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ ΖΕΝ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ  

Μία ενδιαφέρουσα ταινία για τη σχολή του Ζεν Βουδισμού και τη ζωή ενός μεγάλου δασκάλου της, του Ντόγκεν (1200-1253), ο οποίος ίδρυσε τον κλάδο του Σότο Ζεν. Σκηνοθεσία: Μπανμέι Τακαχάσι, στο ρόλο του Ντόγκεν ο Νακαμούρα Καντάρο, παραγωγή 2009. 
Ο Δάσκαλος του Βουδισμού Ζεν, Ντόγκεν Ζέντζι, είναι ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό πρόσωπο της περιόδου Καμακούρα, 750 χρόνια πριν. Αφού πέθανε η μητέρα του, αποφασίζει να πάει στην Κίνα αναζητώντας δάσκαλο στην άσκηση του Ζεν, όπου και καταφέρνει την φώτιση. Γυρνώντας στην Ιαπωνία, ως φωτισμένος δάσκαλος κηρύττει το «νέο» του Βουδισμό. Παρ' όλα αυτά δεν γίνεται δεκτός απ' τις εκεί κοινότητες των Βουδιστών όπου και προκαλούνται διάφορες συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...