Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

ΛΑΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ -ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ

https://cdn.dotcom.sothebys.psdops.com/dims4/default/a971b20/2147483647/strip/true/crop/742x742+424+197/resize/160x160!/quality/90/?url=https%3A%2F%2Fcdn.dotcom.sothebys.psdops.com%2F32%2Fe0%2Fe553b44a4432b7c493873010d726%2Fbouguereau-portrait-du-peintre-1895.jpgΕντασσόμενος  κυρίως στην ακαδημαϊκή παράδοση, ο William-Adolphe Bouguereau κέρδισε μια ισχυρή φήμη στη ζωή του ως ζωγράφος κλασικών θεμάτων, πρωτίστως του γυναικείου γυμνού, αλλά η μεταθανάτια εκτίμηση του του έργου του έμοιαζε συχνά να είναι  σε αντίθεση με τη ζωντανή του επιτυχία. 

 Γεννημένος το 1825 στη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας, μετακόμισε στο Παρίσι σε ηλικία είκοσι ετών, για να σπουδάσει επισήμως υπό  τον François-Edouard Picot, καθιερωμένο ζωγράφο που εργάστηκε στη νεοκλασική παράδοση. 
Αργότερα, εισήχθη στο École Royale des Beaux-Arts, και μέχρι το 1850, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Bouguereau τιμήθηκε με το βραβείο Grand Prix de Ρώμη. Το βραβείο περιελάμβανε πλήρη υποτροφία στη Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη, όπου θα άρχιζε να σπουδάζει το επόμενο έτος. 
 Μετά τη θητεία του στη Ρώμη, επέστρεψε στη γενέτειρά του στη La Rochelle, όπου η καριέρα του άκμασε. Αποκόμισε συνεχείς κριτικούς επαίνους , εκτέθηκε σε πολλά "Σαλόνια" και  είχε συνεχείς παραγγελίες.

 Διατηρώντας  σταθερά το νεοκλασικό στιλ που ανέπτυξε  μέσα στο χρόνο, είδε τη δημοτικότητά του να μεγαλώνει   στο χώρο των εύπορων  αστών τόσο πολύ , ώστε   προσείλκυσε την προσοχή του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ ', ο οποίος του ανέθεσε την φιλοτέχνηση του πορτρέτου του , το 1856.
 Η επιτυχία του ήταν αδιάκοπη στη διάρκεια της ζωής του και έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1876 και έγινε διοικητής η Λεγεώνα της Τιμής το 1885. Η επιρροή του τελικά εξαπλώθηκε πέρα ​​από τη Γαλλία και έγινε ενεργό μέλος σε καλλιτεχνικές κοινότητες  στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Ισπανία. 
 Δυστυχώς, μετά το θάνατο του Bouguereau το 1905, η φήμη του υποχώρησε σημαντικά. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αν και εξακολουθούσε να λατρεύεται από την Ακαδημία και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το στυλ του θεωρήθηκε ξένο προς τις πρωτοποριακές προσεγγίσεις  , που ήρθαν  να επισκιάσουν τους ακαδημαϊκούς τρόπους της τέχνης.
Η  δουλειά του Bouguereau επανήλθε στην επικαιρότητα στα τέλη του  20ού αιώνα: μουσεία   στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι   στεγάζουν εκθέσεις της ζωγραφικής του,  οι ακαδημαϊκοί επανεξετάζουν το έργο του , που γίνεται αντικείμενο πολλών μονογραφιών. 
Παρά τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, το έργο του αποτελεί σημαντική στιγμή στην ιστορία της τέχνης και ως εκ τούτου κατέχει μια περίοπτη  θέση σε αρκετές σημαντικές συλλογές μουσείων, όπως το Musée d'Orsay του Παρισιού. το Μουσείο J. Paul Getty, Λος Άντζελες. και το Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ

INFO: Με στοιχεία :www.sothebys.com

*Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερώ (1825-1905) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...