Κυριακή, Μαρτίου 31, 2019

Rammstein - Deutschland: Οι Γερμανοί και ο "ναζισμός" στο νέο τους βίντεο

Οι Γερμανοι και οι Ναζι: Η περιπτωση των Rammstein και του “Deutschland”

Όταν ο «ναζισμός» είναι η εύκολη λέξη

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα
Πηγή: elculture.gr 

 
«Σάλος για βίντεο των Rammstein που παραπέμπει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», «Γερμανοί “ροκάδες” προκαλούν, “παίζοντας” με το Ολοκαύτωμα» και «Αθλιότητα: Στο ροκ γκρουπ Rammstein ντύθηκαν… κρατουμένοι του Άουσβιτς». Αυτοί είναι οι πρώτοι τίτλοι που έκαναν θραύση το πρωί της περασμένης Πέμπτης στα ελληνικά μέσα. Η Ελλάδα, γνωστή για την ευαισθησία της στον ναζισμό, ενδιαφέρθηκε για τις δηλώσεις των Ισραηλιτικών οργανώσεων αλλά και Γερμανών πολιτικών, σχετικά με το βίντεο προώθησης του νέου τραγουδιού των Rammstein, του γερμανικού συγκροτήματος που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί περί ναζιστικών απόψεων.
Στο επίμαχο βίντεο, κάποια από τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται με θηλιές στον λαιμό, έτοιμα για εκτέλεση, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φορούν το κίτρινο αστέρι, ενώ ένας εξ αυτών φορά ένα ανάποδο ροζ τρίγωνο στο στήθος, που φορούσαν οι ομοφυλόφιλοι της ναζιστικής Γερμανίας. Το βίντεο προωθούσε το νέο τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο “Deutschland”.
Τι και αν έχουν αρνηθεί αμέτρητες φορές τη σχέση τους με τον ναζισμό και τον έχουν κατακρίνει, τι και αν το τραγούδι τους “Links 2 3 4” δηλώνουν ότι «η καρδιά τους χτυπά στα αριστερά», τι και αν στο τραγούδι τους “Mann gegen Mann” αναφέρονται εκτενώς στα συναισθήματα ενός ομοφυλόφιλου άνδρα που δεν έχει κάνει coming out, οι Rammstein βρίσκονται 25 χρόνια στο στόχαστρο όλων των Μέσων που ονομάζουν την προχειροδουλειά ενημέρωση. Το ότι είναι Γερμανοί ανέκαθεν τους έκανε εύκολη λεία για τα ΜΜΕ, αλλά και το ότι είναι εύκολη λεία για τα ΜΜΕ ανέκαθεν έδινε στους Rammstein το αβαντάζ να προκαλούν ως πρέπει, για να διατηρήσουν το όνομά τους. Γιατί όταν τραγουδάς στα Γερμανικά και έχεις διεθνές κοινό, τότε στόχος (και μέσο σου) είναι η πρόκληση.

Κι επανερχόμαστε στο τώρα. Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του βίντεο κλιπ, όλοι είχαν αποφανθεί ότι πρόκειται για ένα χλευαστικό βίντεο για το Ολοκαύτωμα που δεν πρέπει να προβληθεί. Και πως απάντησαν σε όλα αυτά οι Rammstein αυτήν τη φορά; Με την προβολή του βίντεο κλιπ φυσικά, την ίδια μέρα.
Σε αυτό, μια έγχρωμη γυναίκα συμβολίζει τη Γερμανία, αναλλοίωτη στην Ιστορία, που πληγώνει και πληγώνεται από τους πολίτες της κάθε φορά μέχρι σήμερα. Κάθε φορά, συμμετέχει στις καταστροφές της, όμως στο τέλος είναι η μόνη που απομένει να κοιτά τα συντρίμμια. Στις σκηνές του Ολοκαυτώματος, το ένα μέλος των Rammstein εν τέλει απαγχονίζεται και τα υπόλοιπα αργότερα απελευθερώνονται, ανακτούν τις δυνάμεις τους και εκτελούν τους ναζιστές στρατιωτικούς πυροβολώντας τους στο κεφάλι. Γιατί έτσι σκοτώνεις το φίδι, χτυπώντας το στο κεφάλι, πριν κάνει αβγά.

Η Γερμανία, μια χώρα “canis canem edit” για τους Rammstein, φέρει το συλλογικό τραύμα του ναζισμού. Η ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα φέρνει αντιδράσεις σε οποιαδήποτε μη εξαρχής ξεκάθαρη αναφορά στις συνέπειες του ναζισμού. Όμως κάπου εδώ τίθεται το θέμα της άγνοιας: ο ναζισμός έχει ξεκάθαρη μορφή σε όποια χώρα κι αν παρασιτεί. Δεν κρύβεται πίσω από την προβολή ιστορικών γεγονότων, αλλά πίσω από την άρνησή τους ή τη θέληση για επανάληψή τους. Και η θέληση αυτή δεν κρύβεται ποτέ.

 ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


Η αρχή αντανακλά τη διαίρεση της Γερμανίας σε δύο κράτη:
You have cried a lot
In the mind apart
In the heart united
We have been together for a very long time
Your breath is cold
The heart in flames
You
I
Us
You
Στη συνέχεια, οι στίχοι απευθύνονται στην ίδια τη Γερμανία:
Germany
My heart in flames
Want to love you want to damn you
Germany
Your breath is cold
So young
And yet so old
Germany
Το δεύτερο μέρος του κομματιού στηλιτεύει το φασιστικό παρελθόν της χώρας:
I
I never want to leave you
One want to love you
And want to hate you
Overbearing
Superior
To take over
To surrender
Surprising
To attack
Germany, Germany over everyone
Σε αυτό το σημείο, ο κιθαρίστας Richard Kruspe ντυμένος ως "ναζί" δέχεται έναν πυροβολισμό στο πρόσωπο από τον Till Lindemann που φορά φόρμα κρατούμενου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Και ακολουθούν οι στίχοι:
Superior
Needless
Superman
Sick of
The higher you climb, the farther you fall
Germany, Germany over everyone
Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί σε ό,τι γράφουμε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μας πιστέψουν.

Περισσότερα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...