Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2019

Ένα νουάρ που επελέγη για το Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο των Ηνωμένων Πολιτειών

Αποτέλεσμα εικόνας για detour 1945


 Ο πιανίστας Αλ Ρόμπερτς (Tom Neal) πίνει καφέ σε εστιατόριο στο Reno, κάνοντας οτοστόπ  προς τα  ανατολικά από την Καλιφόρνια, όταν ένα τραγούδι στο jukebox  του θυμίζει την προηγούμενη ζωή του στη Νέα Υόρκη. Θυμάται μια εποχή που  καθόλου ευχάριστη , αφού  σπαταλούσε  το μουσικό ταλέντο του  εργαζ'ομενος σε ένα φτηνό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Όταν η φίλη του Sue Harvey (Claudia Drake), η τραγουδίστρια  του νυχτερινού κέντρου, τον παράτησε για  να αναζητήσει τη φήμη στο Χόλιγουντ, ο Αλ βυθίζεται στην κατάθλιψη.  και τελικά αποφάσισε  να πάει στην Καλιφόρνια και να την παντρευτεί, αλλά μη έχοντας χρήματα , αναγκάζεται να κάνει  οτοστόπ.
 Στην Αριζόνα ο Αλ συναντά τον μπουκμέικερ  Charles Haskell, που του προσφέρει μια θέση στο αμάξι  του πηγαίνοντας  από τη Φλοριντα στο Λος Άντζελες,  για να στοιχηματίσει σε ένα άλογο .
Κατά τη διάρκεια όμως  του ταξιδιού ο Τσαρλς σκοτώνεται σε ατύχημα,  γεγονός που θα ανατρέψει τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων και θα μετατρέψει τον Αλ σε μια τραγική φιγούρα :  κάνει το μοιραίο λάθος να απεκδυθεί την προσωπικότητά του υιοθετώντας μιαν άλλη , αντί να καταφύγει στην αστυνομία και να προσπαθήσει  πείσει τους αστυνομικούς ότι δεν είναι ο δολοφόνος  

H ταινία  Detour  είναι ένα θαυμάσιο νουάρ , που διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία της έως σήμερα , γι΄αυτό  επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το 1992, ανάμεσα σε χιλιάδες ταινίες  , προκειμένου  να διατηρηθεί στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο των Ηνωμένων Πολιτειών  ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά ιδιαίτερα σημαντική». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Schubert: The Last Three String Quartets/Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων του Σούμπερτ

Schubert: The Last Three String Quartets Brilliant Classics     Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρ...