Γκάλοπ: Tι να γίνει με τα πατίνια της Αθήνας; - Τι ισχύει στην Ευρώπη και ποιοι λένε οριστικό «όχι»
Πηγή: lifo.grΤα πράσινα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει την Αθήνα, έχουν φτάσει κάπως καθυστερημένα στη χώρα μας καθώς, στην Ευρώπη συστήθηκαν εδώ και χρόνια.,
Στην Αθήνα, και σε μικρότερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία Lime, η οποία έχει παρουσία σε 140 πόλεις στον κόσμο, ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες «έξυπνης» κινητικότητας με ηλεκτρικά πατίνια από τις αρχές του έτους.
Αρχικά διστακτικοί οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες, στη συνέχεια φαίνεται πως μάλλον άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα τα πατίνια τα οποία τώρα συναντά κανείς σε όλες τις γειτονιές του κέντρου, ή και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμος Αθηναίων όμως, φαίνεται πως αντιλαμβανόμενος τη διάσταση που λαμβάνει το θέμα, ζητά με παρέμβασή του να ρυθμιστεί η κυκλοφορία τους.
Η είδηση έγινε γνωστή χθες και δίχασε τους πολίτες. Οι πολέμιοι των πατινιών λένε πως ήδη αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα, να «σκαρφαλώνουν» στα πεζοδρόμια, να κινούνται ανάποδα σε δρόμους και να βρίσκονται παρατημένα σε διάφορα σημεία. Το αντίπαλο στρατόπεδο μιλά για οπισθοδρομική νοοτροπία που θέλει να μπλοκάρει έναν σύγχρονο, πράσινο και fun τρόπο μετακίνησης, που έχει διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη.
Αλλά, αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός είναι κάπως λάθος καθώς τα πατίνια και τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ δεν είναι παντού ευπρόσδεκτα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες χώρες.
Τα πατίνια στην Ευρώπη
Η βιομηχανία στην Ευρώπη έχει προσελκύσει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων από εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων κατά το παρελθόν έτος, ενώ οι εταιρείες ενοικίασης σκούτερ, συμπεριλαμβανομένων των Lime και Bird Rides, έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολλές πόλεις της ΕΕ.
Αλλά αν και στη Βρετανία τα πατίνια έφτασαν νωρίς, ακόμη δεν έχουν νομιμοποιηθεί και η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν σχέδια για την υποβολή νομοθεσίας που θα αλλάξει το καθεστώς. Τα πατίνια απαγορεύονται από δημόσιους δρόμους και επιτρέπονται σε ελάχιστα σημεία περιορισμένων εγκαταστάσεων όπως τα ολυμπιακά ακίνητα.
Όχι πολύ φιλική με τα πατίνια είναι και η Γαλλία, η οποία αν και τα επιτρέπει είναι πολύ αυστηρή. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα πατίνια προκάλεσαν 284 τραυματισμούς και πέντε θανάτους στη χώρα το 2017 και περιγράφονται ως «πολύ γρήγορα και αθόρυβα και ως εκ τούτου επικίνδυνα».
Το Παρίσι αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα. Όσοι οδηγούν πατίνια σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους απειλούνται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Καθώς οι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί που τα πατίνια αφήνονται στη μέση πεζοδρομίων και εισόδων, η δήμαρχος του Παρισιού δεσμεύτηκε να δημιουργηθούν εκατοντάδες ειδικοί χώροι στάθμευσης και με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξουν επίσης πρόστιμα.
Το Βέλγιο ενημέρωσε το νόμο περί κυκλοφορίας το 2007 και έδωσε σε τέτοιου είδους οχήματα το ίδιο νομικό καθεστώς με τους πεζούς ή τα ποδήλατα, αλλά η ταχύτητα των οχημάτων αυτών περιορίστηκε στα 18 χλμ. / ώρα. Τώρα βέβαια η χώρα σκέφτεται να αυξήσει τα όρια ταχύτητας των ηλεκτρονικών σκούτερ στα 25 χλμ / ώρα.
Η Γερμανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο νομοθεσίας για τα "ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα" και να θέσει ένα ανώτατο όριο ταχύτητας 20 χιλιομέτρων / ώρα και να περιορίσει την ισχύ των κινητήρων ηλεκτρονικών σκούτερ στα 500 watts.[..........]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου