Ανιές Βαρντά (Agnès Varda, 30 Μαΐου 1928 - 29 Μαρτίου 2019) - Βικιπαίδεια
Ανιές Βαρντά: Η «γιαγιά της Nouvelle Vague» που μας έμαθε να βλέπουμε Σινεμά
Καταργώντας τα σύνορα μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας μυθοπλασίας, εισάγοντας καινοτομίες και υιοθετώντας τεχνοτροπίες όπως την «κάμερα στυλό», η Ανιές Βαρντά - η μεγάλη κυρία του Γαλλικού Σινεμά και «γιαγιά της Nouvelle Vague», όπως συχνά πυκνά την αποκαλούν - αποτελεί μία μοναδική περίπτωση στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Πρόκειται για μια αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, η οποία άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Σινεμά.
«Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν.» - Ανιές Βαρντά
Ανιές Βαρντά / Agnès Varda
Γεννημένη στις 30 Μαΐου του 1928 στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, η Ανιές Βαρντά αν και μας παρουσιάζεται το 1962 με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (Cleo from 5 to 7 / Cléo de 5 à 7), ωστόσο έχει επικρατήσει να αποκαλείται χαρακτηριστικά ως η «γιαγιά του Νέου Κύματος».
Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι από το 1954 έχει ήδη σκηνοθετήσει ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, αν και η μεγάλη της αγάπη είναι τα ντοκιμαντέρ.
Γεγονός το οποίο την επηρέασε και στις ταινίες με την χρήση, για παράδειγμα, της κάμερας στο χέρι, μια καινοτομία που χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες της Nouvelle Vague, προσδίδοντας έτσι μια μοναδική αίσθηση ρεαλισμού.
Στις ταινίες της, αυτής της περιόδου, συγκαταλέγονται οι δημιουργίες: "Le Bonheur" (Η Ευτυχία, 1965), "Les Creatures" (Παιχνίδι με τον Διάβολο, 1966), το ντοκιμαντέρ "Loin du Vietnam" (Μακριά από το Βιετνάμ, 1967) και "Lions Love (... and Lies)" του 1969.
Διαβάστε επίσης:
- Νουβέλ Βαγκ: Όταν η 7η Τέχνη γύρισε σελίδα - Μέρος 1ο
- Νουβέλ Βαγκ: Όταν η 7η Τέχνη γύρισε σελίδα - Μέρος 2ο
- Νουβέλ Βαγκ, Ανιές Βαρντά και «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7»
- H χαμένη ταινία της Ανιές Βαρντά για τη δικτατορία στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου