Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

Ιβάνα Τούφεγκτζιτς: "Όταν ο 15χρονος ακούει για προδοσίες, θα ασπαστεί τον εθνικισμό"

Ιβάνα Τούφεγκτζιτς: "Όταν ο 15χρονος ακούει για προδοσίες, θα ασπαστεί τον εθνικισμό"

Αποστολή του News 24/7 στην Βόρεια Μακεδονία
 
 
 Νίκος Γιαννόπουλος 19 Μαρτίου 2019



Νεότατη, εξαιρετικά δραστήρια και με...παρελθόν εξέγερσης στις πλάτες της, η Ιβάνα Τούφεγκτζιτς έχει εξελιχθεί σ' ένα από τα δυνατά χαρτιά της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει συγκροτήσει ο Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.
Ξεχώρισε με τη δράση της στη "χρωματιστή" εξέγερση του 2016 και αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ζόραν Ζάεφ να κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητη. Ως τέτοια πορεύεται έως και τώρα.
Η κ. Τούφεγκτζιτς μίλησε στο News 24/7 για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα της και τον Αλέξη Τσίπρα.
Δηλώσατε αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνία από τη Βουλή ότι οι δύο χώρες οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα μπροστά. Εχει γίνει πρόοδος;
"Νομίζω πως ναι. Η ελληνική βουλή κύρωσε τη Συμφωνία καθώς και το Πρωτόκολλο εισόδου της Μακεδονίας (σσ, διορθώνει άμεσα, σε Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ. Το Πρωτόκολλο αυτές τις ημέρες περνά από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας και αυτή η διαδικασία αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Η όλη διαμάχη κράτησε 27 χρόνια, ιστορικά ίσως ακόμη περισσότερο, οπότε πρέπει να δούμε που μπορούμε να συναντηθούμε ως χώρες στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν βέβαια οι τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, εκεί σίγουρα μπορεί να υπάρξει συνεργασία αλλά θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της νεολαίας. Οι νέοι άνθρωποι και των δύο χωρών αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ανεργία, επίπεδο εκπαίδευσης, brain drain. Ηδη έχουμε αναπτύξει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές πάνω σ' αυτό το κομμάτι και νομίζω ότι αυτή η συνεργασία θα γίνεται στενότερη όσο περνά ο χρόνος".
Αρα, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει...
"Σαφώς αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω μας. Είναι όμως πρόκληση να χτίσουμε από την αρχή όλα όσα καταστράφηκαν στις μεταξύ μας σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Οι δύο κυβερνήσεις και οι πλειοψηφίες που τις στηρίζουν στα δύο κοινοβούλια έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Από την Ελλάδα πήραμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, ειδικά στο θέμα του ΝΑΤΟ, είμαστε πλέον φίλες χώρες και αυτό είναι κάτι που εκτιμάται πολύ".
Το VMRO σας κατηγορεί ότι το μόνο που κάνετε ως κυβερνητική πλειοψηφία είναι να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...
"Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει. Το VMRO είναι αυτό που πορεύεται πολιτικά σύμφωνα με τα θέλω του ξένου παράγοντα και ιδιαίτερα στο θέμα του ΝΑΤΟ. Αρα, το να μας απευθύνει μία τέτοια κατηγορία συνιστά μάλλον ενός είδους ειρωνεία. Ειδικά για τη διαδικασία εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους. Και εν συνεχεία μας κατηγορούν; Νομίζω ότι η αντιπολίτευση του VMRO είναι έκθετη μπροστά στα μάτια του λαού της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και μπροστά στα ίδια της τα μέλη, δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει. Πρόσφερε, έτσι και αλλιώς, πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό κατά το πρόσφατο παρελθόν. Απλώς αναζητούν έναν εχθρό για να στρέψουν τα βέλη τους. Κάποιες φορές είναι η Ελλάδα, κάποιες η Αλβανία, κάποιες οι “προδότες” εντός της χώρας, ο Σόρος και πάει λέγοντας. Οσο περνά ο καιρός κατανοούν και οι ίδιοι ότι το μονοπάτι της Συμφωνίας ήταν το μόνο που η Βόρεια Μακεδονία μπορούσε να βαδίσει".
Εξ αριστερών σας κατηγορούν ότι ως κυβέρνηση δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα φαινόμενα της εκτεταμένης διαφθοράς. Είναι αλήθεια;
"Όχι. Η διαφθορά είναι σίγουρα το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτής της χώρας. Αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται και υπό διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Γενική Εισαγγελία. Κάνουμε πράγματα. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ορατά, αυτό είναι σαφές, αλλά υπάρχει μία πολύ ισχυρή πολιτική βούληση από κυβερνητικής πλευράς για αδυσώπητη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Πιστεύω βέβαια ότι η διαφθορά είναι γενικότερο πρόβλημα των Βαλκανίων αλλά και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειαζόμαστε εμπειρία και συμβουλές από χώρες που έχουν προοδεύσει περισσότερο πάνω σ' αυτό το κομμάτι. Είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε, να δουλέψουμε, να αξιολογηθούμε για τη δουλειά μας και εν συνεχεία να δούμε τα αποτελέσματά της. Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι".
Υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα που πιστεύει ότι αργά η γρήγορα η Βόρεια Μακεδονία θα εγείρει ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας...
"Αυτό που μπορώ να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας. Ο ισχυρισμός που διατυπώσατε στο ερώτημά σας δεν βασίζεται σε γεγονότα. Για τα θέματα των μειονοτήτων υπάρχουν θεσμοί αλλά και ευρωπαϊκά στάνταρ που τηρούνται σε γενικές γραμμές. Στην Βόρεια Μακεδονία οι μειονότητες προστατεύονται από το Σύνταγμα. Κάθε χώρα από εκεί και πέρα πορεύεται διαφορετικά".
Η Αθήνα πάντως αρνείται διαχρονικά ότι υπάρχει “μακεδονική” μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα...
"Το γνωρίζω. Γνωρίζω επίσης ότι η Ελλάδα πολιτεύεται με το δικό της τρόπο στο θέμα των μειονοτήτων. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω περισσότερα, δεν είναι δικό μας το ζήτημα".
Μετά το πέρας της όλης της διαδικασίας της Συμφωνίας τι γνώμη έχετε σχηματίσει για τον Αλέξη Τσίπρα;
'"Οι δύο Πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, έδειξαν μεγάλη θέληση και αντοχή έτσι ώστε το ζήτημα, ένας διεθνές ζήτημα, όχι μόνο καθαρά βαλκανικό, να φτάσει στη λύση του. Ειδικά ο Τσίπρας επέμεινε αν και ήξερε ότι αυτή η επιλογή του δεν ήταν δημοφιλής. Πρόσφεραν οι δύο ηγέτες υπηρεσίες στην Ευρώπη. Διότι τι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό; Βλέπουμε να αναδύονται φαινόμενα λαϊκισμού και εθνικισμού που συνοδεύονται από άνοδο της ακροδεξιάς. Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε δύο ηγέτες που είπαν “οκ, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Ας καθίσουμε κάτω να το λύσουμε ως ώριμοι άνθρωποι”. Τι έδειξαν μ' αυτή τη στάση; Ο,τι ο εθνικισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να λύνονται τα προβλήματα. Ετσι έκαναν βήματα για να σταματήσουν την εχθρότητα μεταξύ των χωρών τους".
Στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Εχετε συγκεκριμένη προτίμηση για το νικητή;
"Δεν μπορώ να το σχολιάσω όπως καταλαβαίνετε (σσ γελάει). Πιστεύω όμως και ελπίζω ότι όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις εκλογές θα συνεχίσει τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Πέρα από όλα τα ζητήματα που θίξαμε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, πρέπει να συνεργαστούμε για την πρόοδο των νέων ανθρώπων. Επιμένω σ' αυτό το κομμάτι. Μετά τα τέσσερα χρόνια της βουλευτικής θητείας μας, οφείλουμε να κοιτάξουμε πίσω και να διαπιστώσουμε αν βελτιώσαμε τις ζωές των ανθρώπων, κυρίως των νέων. Εχουμε ομοιότητες ως λαοί και αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Πολλοί από μας πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική για διακοπές. Ναι, αλλά τι ξέρουν πραγματικά για τις περιοχές; Πρέπει να βρούμε μία κοινή γλώσσα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Υπάρχει το θέμα του Κοσόβου και των σχέσεων με τη Σερβία, υπάρχει επίσης το θέμα του Μαυροβουνίου. Τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν αν μιλήσουμε ξεκάθαρα για τους νέους ανθρώπους, στους νέους ανθρώπους. Η αντιπολίτευση και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει λίγο πιο μπροστά από το πολιτικό της συμφέρον. Αν επιμείνουν σε επιχειρήματα περί “πολύ κακής Συμφωνίας που αλλοιώνει την ταυτότητα κτλ”, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το VMRO, ή σε αφορισμούς ότι “πουλήσατε το λαό και τη χώρα” το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους νέους ανθρώπους. Ο 15χρονος που ακούει επιχειρήματα περί “ξεπουλήματος της εθνικής ταυτότητας” θα ασπαστεί εθνικιστικές απόψεις. Καλό θα είναι οι πολιτικοί κάποιες στιγμές να είναι πιο σιωπηλοί και περισσότερο δημιουργικοί".
Στις δικές σας βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να νικήσετε εκ νέου;
"Σαφώς. Πιστεύω ότι αυτός ο συνασπισμός που στηρίζει τώρα την κυβέρνηση μπορεί να πάρει τις εκλογές. Αν μείνουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, θα τα καταφέρουμε. Στο δημόσιο διάλογο επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το μεγαλύτερο βήμα για την πρόοδο γιατί έκλεισε το πιο χρόνιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει τις προσπάθειές μας. Στηριζόμαστε πολύ στις προσπάθειες και της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας σ' αυτό το κομμάτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nils Wülker & Arne Jansen - Festival de jazz de Leverkusen 2024 - ARTE CONCERT...

Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και κάνουν μουσική μαζί για περίπου 15 χρόνια. Ο Nils Wülker και ο Arne Jansen επανεφευρίσκουν συνεχώς τον χώ...