Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2018

Ο σκελετός του Ελληνα μετά τη διαρκή δοκιμασία

«Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας, φαίνεστε σημαντικά καλύτερα» Der Spiegel «Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας, φαίνεστε σημαντικά καλύτερα» (σκίτσο στο Der Spiegel)
Πριν από λίγο καιρό, το γερμανικό έντυπο Der Spiegel αφιέρωσε ένα σκίτσο του στην Ελλάδα, επ' αφορμή της 20ής Αυγούστου, της ημέρας εξόδου από τα Μνημόνια. Τα άρθρο ήταν εξαιρετικά χαρακτηριστικό.
Εδειχνε έναν σκελετωμένο άνδρα να κάθεται μπροστά στο γραφείο «γιατρού», με την ταμπέλα EU. Ο «γιατρός», με χαρούμενο ύφος, λέει στον σκελετωμένο άνδρα: «Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας, φαίνεστε σημαντικά καλύτερα».
Είναι μάλλον από τις περιπτώσεις εκείνες που λες πως «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε». Εν προκειμένω, βέβαια, ο ασθενής δεν έχει πεθάνει και κρατιέται ακόμα στη ζωή, με τη μορφή ίσως ενός σκελετού, όπως απεικονίζεται στο γερμανικό έντυπο.
Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, για πολλά χρόνια ακόμα.
Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι, εδώ και καιρό, φαίνεται πως το έχουν πάρει απόφαση να ασχοληθούν στο μέλλον όσο το δυνατόν λιγότερο με την Ελλάδα.
Οχι επειδή τα μέτρα δεν απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό και δεν πιάσαμε τους στόχους.
Οχι επειδή η χώρα δεν γονάτισε, με τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων στο εξωτερικό σε μια αναζήτηση καλύτερης τύχης, οι λεγόμενοι «γκασταρμπάιτερ» του 21ου αιώνα. Από κοντά και το περίφημο brain drain, τα νέα επιστημονικά μυαλά που εδώ και καιρό βγάζουν το ψωμί τους σε άλλες χώρες.
Ούτε επειδή η χώρα δεν πέρασε και δεν εξακολουθεί να περνάει μια τεράστια οικονομική και κοινωνική δοκιμασία. Αλλά επειδή, ό,τι ήταν να δώσει η Ελλάδα, το έδωσε. Εμεινε σκελετός.
Και όχι με τους καλύτερους και κυρίως δημοκρατικότερους όρους, αν πιστέψουμε τα όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Der Spiegel: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup».
Κάπως λιγότερο ευαίσθητος παρουσιάστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας: «Απέκτησα τεράστιο σεβασμό για τους Ελληνες. Η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε. Στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος», είπε, παραδεχόμενος ότι «θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, για αυτή την κρίση, τη μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Υφεση, αλλά δεν υπήρχε σενάριο».
Εδώ έρχεται να συμφωνήσει και ο κ. Μοσκοβισί, λέγοντας: «Ηταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια, η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία.
Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.
Πώς; Αυτό φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα των τριών πρώτων Μνημονίων.

↳ Κάντε κλικ να δείτε ολόκληρη την εικόνα

Η σφαγή των κομματικών αμνών

Από το 2010 και με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, συντελέστηκαν πάρα πολλές αλλαγές στις τάξεις των κομμάτων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαγραφές έπεσαν βροχή, οι μετακινήσεις προσώπων σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες απέκτησαν μια περίεργη συνήθεια, από ένα σημείο και μετά υπερίσχυσε αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: «Εχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Συνεδρίαση της Βουλής Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το πρώτο Μνημόνιο σημαδεύτηκε από τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία το ψήφισε μαζί με άλλους 171 βουλευτές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνους του ΛΑΟΣ. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ο αρχηγός της Ν.Δ. ακολουθούσε αντιμνημονιακή πολιτική.
Τρεις ήταν οι απώλειες απ' το ΠΑΣΟΚ: Βασίλης Οικονόμου (μετέπειτα ΔΗΜΑΡ, νυν Ν.Δ.), Γιάννης Δημαράς και Σοφία Σακοράφα.
Υπενθυμίζουμε ότι επρόκειτο για το Μνημόνιο με τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα και ειδικότερα εκείνο της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου μέτρων στις 3 Μαρτίου 2010, ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις και διοργανώθηκαν διαδηλώσεις
↳ Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου μέτρων στις 3 Μαρτίου 2010, ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις και διοργανώθηκαν διαδηλώσεις. Σε διαδήλωση στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα, χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ο αγωνιστής της Αριστεράς και αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος.


↳ Στις 5 Μαΐου 2010, κηρύχθηκε πανελλαδική απεργία κατά των νέων μέτρων λιτότητας και της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000. Η πορεία της Αθήνας σημαδεύτηκε από την τραγωδία της Marfin. Tρεις εργαζόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν τρία άτομα έσπασαν το τζάμι της εισόδου, πέταξαν μέσα μία μολότοφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη μέσα στο κτίριο της τράπεζας στην οδό Σταδίου, όπου εργάζονταν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2011 και ενώ έρχεται προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η πλατεία Συντάγματος «βράζει» από τους Αγανακτισμένους, το ΠΑΣΟΚ μετράει νέες απώλειες.
Παραιτούνται οι Εκτωρ Νασιώκας και Γιώργος Φλωρίδης, ενώ το καταψηφίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και διαγράφεται. Σήμερα είναι υπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

↳ Στις 29 Ιουνίου 2011 και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, σημειώνονται απίστευτα επεισόδια στην Αθήνα. Θα τραυματιστούν δεκάδες άτομα από τις επεμβάσεις των ΜΑΤ, οι οποίες ήταν εξαιρετικά βίαιες και τις οποίες καταδίκασε έως και η Διεθνής Αμνηστία
Βορίδης και Αδωνις
Στο δεύτερο Μνημόνιο γίνεται «σφαγή» στα κόμματα και οι διαγραφές στελεχών που δεν υπάκουσαν στην κεντρική πολιτική γραμμή πέφτουν βροχή.
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω Μνημόνιο ήρθε στη Βουλή με την κυβέρνηση Παπαδήμου κι έχοντας τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., που είχε ξεχάσει εντελώς τις διακηρύξεις του Ζαππείου. Από κοντά και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Δύο αναπάντεχα «ναι» έρχονται και από την πλευρά του ΛΑΟΣ. Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, σκεπτόμενοι το πολιτικό τους μέλλον στη Ν.Δ., ψηφίζουν υπέρ του Μνημονίου και εν συνεχεία διαγράφονται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Το δεύτερο Μνημόνιο θα ψηφιστεί από 199 βουλευτές. Και αμέσως μετά θα αρχίσει η καρατόμηση των διαφωνούντων.
Από το ΠΑΣΟΚ τη μοίρα αυτή θα έχουν οι: Σπύρος Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάντατζη Τσετίν, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Χρήστος Μαγκούφης.
Αρκετοί εξ αυτών θα πάρουν τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν θα εκλεγούν στο Κοινοβούλιο.
Από τη Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς θα διαγράψει τους: Ελενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργο Βλάχο, Μιχάλη Γιαννάκη, Μαργαρίτη Τζίμα, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ζήση Τζηκαλάγια, Χρήστο Ζώη, Σπύρο Γαληνό, Παναγιώτη Μελά, Γιώργο Καρασμάνη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Αναστάσιο Καρυπίδη, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργο Βαγιωνά.
Κάποιοι εξ αυτών θα επανέλθουν αργότερα στο κόμμα και θα καταλάβουν θέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι θα σχηματίσουν μαζί με τον Πάνο Καμμένο τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

↳ Στα Μνημόνια αναδύθηκε και το πρόσωπο του τέρατος, αυτό της Χρυσής Αυγής. Από το 2009 είχε αναπτύξει τη δράση της σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 7%, το οποίο διατήρησε στις βουλευτικές εκλογές των επόμενων τριών χρόνων, αν και ο αριθμός των ψήφων που έλαβε μειώθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από μια σειρά βίαιων επιθέσεων χρυσαυγιτών, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της. Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Η δίκη δεν έχει τελειώσει ακόμα.
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ.
Τον Αύγουστο του 2015, ψηφίζεται το τρίτο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή της αριστερής κυβέρνησης. Εχουν προηγηθεί οι καυτοί μήνες της διαπραγμάτευσης και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Το Μνημόνιο θα έρθει στη Βουλή τη 13η Αυγούστου και θα ψηφιστεί ένα 24ωρο αργότερα.
Ψηφίστηκε από τις δύο κυβερνητικές παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που υποχρεώθηκαν να συμπράξουν, επειδή η χώρα κινδύνευε να βρεθεί στο κενό.
Υπερψήφισαν 222 βουλευτές, «όχι» είπαν 64 και 11 δήλωσαν «παρών».
Αυτή τη φορά, τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις μετρήσει η κυβέρνηση. Συνολικά 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε το καταψήφισαν είτε είπαν «παρών».
«Οχι» είπαν οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
«Παρών» δήλωσαν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.
Ακολούθησαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τις κέρδισε ξανά και, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σχημάτισε κυβέρνηση.
Αρκετά από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε έτερους σχηματισμούς της Αριστεράς, όπως ΛΑ.Ε., diEM 25, Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.

Οι «μαύροι» αριθμοί και οι «σκοτεινές» στιγμές

◼ Τον Ιανουάριο του 2009, η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 7,9% και τον Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο, στο 28% (σύμφωνα με τα επίσημα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της έκανε λόγο για ανεργία της τάξης του 35%). Πριν από λίγες μέρες, η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη τριάδα και στην κατάταξη των χωρών στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε διάστημα ενός έτους.
◼ Οι απασχολούμενοι, τον Ιανουάριο του 2009, ανέρχονταν σε 4.485.015, τον Νοέμβριο 2013 μειώθηκαν δραστικά σε 3.550.549, που σημαίνει ότι χάθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων, τον Ιανουάριο του 2009, ήταν μόλις 465.692 και τον Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκε σε 1.382.062.
◼ Τα μνημόνια έστειλαν στην ανεργία περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους, υποχρέωσαν σε μετανάστευση 450.000 κυρίως νέους ανθρώπους.
◼ Τα δάνεια που πήρε η χώρα δεν κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην πληρωμή των ξένων τραπεζών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% όλων των χρημάτων που πήρε η Ελλάδα από τα μνημόνια πήγε σε τόκους, χρεολύσια και στις ευρωπαϊκές τράπεζες και μόλις το 15% σε έξοδα γενικής διακυβέρνησης.

↳ Κάντε κλικ να δείτε ολόκληρη την εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...