Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2015

ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Γενοκτονία

Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας αποδημούν εις Κύριον

Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας αποδημούν εις Κύριον
Η Ελλάδα είναι άκρως επικίνδυνη περιοχή για τα τρυγόνια   (Φωτογραφία:  CC BY-SA 2.0 )

Περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από την Ελλάδα, εκτιμά η οργάνωση BirdLife International. Σε όλη τη Μεσόγειο, ο απολογισμός φτάνει τον αστρονομικό αριθμό των 25 εκατομμυρίων πτηνών.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των μεσογειακών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών.

Μάλιστα η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα στη Μεσόγειο στην παράνομη θανάτωση τρυγονιών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Ιόνια νησιά, ενώ θύματα παράνομης παγίδευσης στις Κυκλάδες πέφτουν κατά κόρον οι καρδερίνες.

Διαβάστε επίσης:

Η καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους τίθεται ως ύψιστη προτεραιότητα από την BirdLife International και τους εταίρους της.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ορνιθολογικής, πέρα από τις περιβαλλοντικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος, η παράνομη θανάτωση πουλιών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, τις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τη δημόσια υγεία.

Για παράδειγμα, πολλά πτηνά καταναλώνουν επιβλαβή έντομα, ενώ τα πτωματοφάγα αρπακτικά, όπως ο σπάνιος γύπας ασπροπάρης, όπου στη χώρα μας απαντάται πλέον μόνο σε 10 ζευγάρια, αποτελούν σημαντικό κρίκο του οικοσυστήματος και προστατεύουν τη δημόσια υγεία από μεταδοτικές νόσους.

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται σε περιοχές όπου απαντώνται λύκοι και αρκούδες, εξαιτίας της δευτερογενούς δηλητηρίασης από φόλες. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει κληθεί να λογοδοτήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Όπως αναφέρει η κ. Ντεμίρη, για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για το κυνήγι, καθώς και της σχέσης μεταξύ των κυνηγετικών οργανώσεων και του ελληνικού κράτους.

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο.

Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο της μετανάστευσης μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 15) στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...