Κυριακή, Ιουνίου 28, 2015

Φωνές υπέρ Ελλάδος

 1

Καταγγέλλουν την «ευρωπαϊκή υποκρισία»

Οι γάλλοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση

Οι γάλλοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου ανεύθυνος», τονίζει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των γάλλων Σοσιαλιστών Μπρουνό λε Ρου επιμένοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός ευρωζώνης (φωτογραφία αρχείου)   (Φωτογραφία:  Reuters )



Παρίσι, Γαλλία
Τη στήριξή τους στο ελληνικό δημοψήφισμα και την ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν – για την ώρα – εκπρόσωποι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
Μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μπρουνό λε Ρου δήλωσε τη στήριξή του στην απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου ανεύθυνος. Συζητά στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες έχει βελτιώσει σημειώνοντας μία συγκεκριμένη πρόοδο… Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης», τόνισε ο Λε Ρου.

Σε πιο έντονο ύφος, η γαλλίδα οικονομολόγος και βουλευτής του PS Καρίν Μπερζέ καταγγέλλει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter «την ευρωπαϊκή υποκρισία».

«Το δημοψήφισμα του Τσίπρα βάζει τέλος στην ευρωπαϊκή υποκρισία. Οι προτάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης, αλλά στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι όντως ο στόχος όλων», γράφει η Μπερζέ.

Το Σάββατο, σε κείμενο του με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη», ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και απηύθυνε έκκληση στους δανειστές να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι Γαλλία δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα Grexit.

«Θα το επαναλάβω, η Γαλλία είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα Πριν από τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», υπογράμμισε ο Σαπέν επιμένοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση και προσφέροντας μεσολάβηση για την επίτευξή της.


****************************

 2

«Η ώρα της αλήθειας»

Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψήφισματος ο Πολ Κρούγκμαν

Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψήφισματος ο Πολ Κρούγκμαν
O Πολ Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι η κίνηση για δημοψήφισμα ήταν σωστή  
Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη» ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
«Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του ενιαίου νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα».

«Μου φαίνεται ότι η τρόικα (…) ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας» συνεχίζει ο Κρούγκμαν, γράφοντας ότι «όμως ο έλληνας πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να αρνείται να υποπέσει στο ίδιο λάθος».

«Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει ο Κρούγκμαν και παρά τις επκρίσεις«στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δύο λόγους».

«Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχυθεί από τη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία, πιστεύω, εξακολουθεί να έχει σημασία στην Ευρώπη. (Και αν δεν έχει, πρέπει να το γνωρίζουμε)», εξηγεί ο Κρούγκμαν.

«Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, με τους ψηφοφόρους ταυτόχρονα οργισμένους απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα και (την ίδια ώρα) μη διατεθειμένους να φύγουν από το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμη δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια είναι η προτεραιότητά τους και θα δώσει στον Τσίπρα εντολή να κάνει ό,τι χρειάζεται, αν η τρόικα το πάει στα άκρα», συνεχίζει.

«Η γνώμη μου είναι ότι επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν.

Πηγή των κειμένων=> Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...