Τρίτη, Μαρτίου 10, 2015

Έτσι "σκότωσαν" την Κύπρο

Προμελετημένο το «έγκλημα» στην Κύπρο

Εμπιστευτικό υπόμνημα της ΕΚΤ δείχνει ότι το bail in, η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και οι σοβαρές συνέπειες είχαν προσχεδιαστεί τουλάχιστον 2 μήνες πριν | AΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το «κούρεμα» των καταθέσεων μαίνεται ξανά στην Κύπρο, απόρρητο έγγραφο, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύπτει ότι η «συμφωνία διάσωσης» του 2013 είχε προσχεδιαστεί από την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα.
Εμπιστευτικό υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον τίτλο «Ο διαχωρισμός των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα» -που δημοσιοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη στο «The Press Project» ο Νικόλας Λεοντόπουλος, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής δημοσιογραφικής έρευνας της γνωστής ιστοσελίδας για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου- δείχνει ότι από τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 στελέχη της κεντρικής τράπεζας του ευρώ σχεδίαζαν:
•Το bail in, τη «διάσωση» δηλαδή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος με ιδίους πόρους, δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων.
•Την υποχρεωτική («ακούσια») πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε τράπεζα της Ελλάδας (Τράπεζα Πειραιώς). Στόχος της πώλησης ήταν να αποφευχθεί το κούρεμα των Ελλήνων καταθετών των κυπριακών τραπεζών και μια γενικευμένη φυγή καταθέσεων (bank run) που θα οδηγούσε σε κατάρρευση το εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από τον μηχανισμό
Η τρόικα είχε μόλις χορηγήσει στο ελληνικό κράτος 40 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης ESΜ, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες από τις ζημιές που προκάλεσε σε αυτές το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI).
•Τις επιπτώσεις που θα είχε το σχέδιο αυτό για τις κυπριακές τράπεζες, δηλαδή τη χρεοκοπία τους και την αναγκαστική εκκαθάρισή τους.
Τα παραπάνω συνέβησαν με απόλυτη ακρίβεια δύο μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2013, όταν η νεότευκτη κυβέρνηση Αναστασιάδη προσήλθε στις διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής βοήθειας από τους πιστωτές. Τα πάντα είχαν προαποφασιστεί. Το κυπριακό κράτος μπορούσε να λάβει βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος του, δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει όμως αυτήν για την κάλυψη των ζημιών που συσσώρευαν οι τράπεζές της.
Μεγάλες ζημιές
[......................]

*Προμελετημένο το «έγκλημα» στην Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: