Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2015

H σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού

Λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα

Ποια είναι η σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα; Αυτό είναι το θέμα συζήτησης που οργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στις 7μμ , στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Ως γνωστόν η λογοτεχνία του φανταστικού είναι είδος με δική του μορφή και δικά του σύμβολα. Ο όρος «φανταστικό» που τη διαχωρίζει από τα άλλα είδη, αναφέρεται συνήθως σε φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του φανταστικού, που χαρακτηρίζεται πάντα από τη σύγκρουση ορθολογικού-ανορθολογικού, δηλαδή από την εισβολή του “αφύσικου” στο “φυσιολογικό”, σχετίζεται ίσως με την ανάγκη μεταστοιχείωσης και επαναδημιουργίας του κόσμου, με τις ελευθερίες και τις δυνατότητες που παρέχει η φαντασία. Μιλούν οι πεζογράφοι: Λίλα Κονομάρα, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Δημήτρης Σωτάκης, Νίκος Μάντης. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει τιμητικό αφιέρωμα σ΄έναν σκαπανέα του φανταστικού στην Ελλάδα, τον  Μάκη Πανώριο. Θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης  Παναγιωτάτος. Την εκδήλωση συντονίζει εκ μέρους του Αναγνώστη ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Ο Κέδρος επ΄ευκαιρία της εκδήλωσης προκήρυξε διαγωνισμό για τους συγγραφείς του Μάκη Πανώριο, Λίλα Κονομάρα, Δημήτρη Σωτάκη.  Η Γιούλη Αναστασοπούλου γράφει ένα διήγημα του φανταστικού (από ανέκδοτο σπονδυλωτό μυθιστόρημα)  με τίτλο « Η άσκηση είναι για όλους».
Τέλος ο Νικόλας Σεβαστάκης μιλάει για τα «σέρβικα φαντάσματα» και τους μύθους σε μια άλλη περιοχή του επιστητού, την πολιτική.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: