Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2015

Κορυφαίες συνθέσεις -μεγάλες ερμηνείες

 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ


Ο Μάλερ το 1908 περνούσε μια πολύ δύσκολη εποχή. Είχε αναγκαστικά παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή της όπερας της Βιέννης, η τετράχρονη κορούλα του, η Μαρία είχε πεθάνει από βαριά παιδική αρρώστια, και τελικά, στον ίδιο τον Μάλερ διαγνώστηκε μια σοβαρή καρδιοπάθεια.
 Σ'αυτήν την κατάσταση ένας φίλος του χάρισε μια συλλογή κινέζικων ποιημάτων, σε μια έκδοση στα γερμανικά από τον Χάνς Μπέντγκε με τον τίτλο «Το κινέζικο φλάουτο» (γερμ. Die chinesische Flöte). Ο Μάλερ γοητευμένος από την απαλή δύναμη των στίχων, τους διάλεξε έξι από αυτά και τα μελοποίησε. Επειδή είχε ήδη ολοκληρώσει την όγδοη συμφωνία του, ο Μάλερ ανησυχούσε ότι μια ένατη θα ήταν μοιραία για τη ζωή του, γι' αυτό και ονόμασε το νέο έργο του «Το τραγούδι της γης», ενώ συμπλήρωσε τον τίτλο με τις λέξεις Μια συμφωνία για Τενόρο, Κοντράλτο και μεγάλη ορχήστρα αφήνοντας το έργο χωρίς αύξοντα αριθμό. Η σύνθεσή του ολοκληρώθηκε το 1908. 
Το Τραγούδι της γης είναι η πρώτη εργασία του είδους της, η πρώτη πλήρης ολοκλήρωση ενός κύκλου τραγουδιών και συμφωνικής μουσικής, μια μορφή που λήφθηκε ως πρότυπο αργότερα από άλλους συνθέτες (ειδικότερα τους Σοστακόβιτς και φον Τσεμλίνσκυ. Θεωρείται επίσης ως μια από τις πιο προσωπικές συνθέσεις του Μάλερ. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 1911, στο Μόναχο, υπό την διεύθυνση του Μπρούνο Βάλτερ. 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΔΩ=> Το τραγούδι της γης - Βικιπαίδεια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΗΝΕΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ , ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΛΟΜΠΙ

  Κυνήγι μαγισσών στις εμπόλεμες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 05.05.24    Δέσποινα Λαλάκη * Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο...