Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2015

Μια καλή συμφωνία

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου

Ένα καλό deal

Protagon.gr,20/2/15
  • Photo: The Council of the European Union
    Photo: The Council of the European Union

Η σημερινή συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι -με βάση τους στόχους της νέας κυβέρνησης- μια καλή συμφωνία ως πλαίσιο. Θα γνωρίζουμε αν είναι καλύτερη από τις συμφωνίες που επιδίωξε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν μάθουμε τα μέτρα και, κυριότερα, το αποτέλεσμα των μέτρων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβιώσει ως τον Απρίλιο χωρίς χρήματα, κατάφερε όμως να κάνει ένα πρώτο έμμεσο βήμα μέσα από το ανακοινωθέν αμφισβήτησης των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει μόνο για το 2015 λόγω της ειδικής εκλογικής χρονιάς. Κατά τα άλλα, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί το 2012.
Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να «καταπιεί» πολλά από εκείνα που καταριόταν: την τρόικα (με άλλο όνομα), την αξιολόγηση, τη σύνδεση πληρωμών με όρους, τη σύνδεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με το «πράσινο φως» από τους πιστωτές. Η κυβέρνηση είχε, από την άλλη, αποδεχθεί την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και έμεινε συνεπής. Φυσικά, θα φανεί -κυρίως- και από την εκτέλεσή του. Η κυβέρνηση θα εκτελεί προϋπολογισμό χωρίς να παίρνει χρήματα και αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί επιτυχημένα, η χώρα μας δεν θα πάρει καν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που ζήταγε να πάρει από την αρχή. Τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γυρίζουν στο Λουξεμβούργο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες. Αυτή η καθυστέρηση των πληρωμών, που θα τη βρει μπροστά της η κυβέρνηση, είναι το τίμημα της έλλειψης εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας.
Ο Σόιμπλε είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συμβιβάσει το πρόγραμμα με τις εκλογικές της δεσμεύσεις είναι «νόμιμη» (πρώτη φορά τον άκουσα να το λέει) και ότι θα προτιμούσε να είχαμε κλείσει την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο του 2012. Ο Γερμανός υπουργός, που στην ουσία διαπραγματευόταν χθες με τον Βαρουφάκη, αποκάλυψε και μία συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα το 2012, που του είχε πει «αν υποσχεθείτε όλα αυτά στους ψηφοφόρους, θα πρέπει να σας ευχηθώ να μην κερδίσετε τις εκλογές».
Υ.Γ. Κοιτάξε εδώ την σύγκριση πάνω στην προηγούμενη ανακοίνωση του πόσο υποχώρησε η κυβέρνηση και πόσο η τρόικα. Ό,τι εχει διαγραφεί υπήρχε στην ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας και δεν μπήκε στην χθεσινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...