Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Ημερίδα: Η αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση (28/2/15)

    O Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λακωνίας, o Δήμος Ευρώτα, o Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Η αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση. Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας Δήμου Ευρώτα.

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας (msword, 0)
  • Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα: Ε. Κριαράς 2015: Λεξικό, Πολιτισμός, Ιστορία και Ποίηση (18/2/15)

    Εκδήλωση-Αφιέρωμα
    «Ε. Κριαράς 2015: Λεξικό, Πολιτισμός, Ιστορία και Ποίηση»
    Παρουσιάστηκε στις 18-2-2015 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ο 19ος τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669.
    Στο σύντομο video που προβλήθηκε, με την παράδοση του τόμου στον Καθηγητή Εμμ. Κριαρά στο σπίτι του την 1η Ιουλίου 2014, ένα μήνα πριν από τον θάνατό του, ακούστηκε ο Δάσκαλος να λέει : «Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο κ. Καζάζη, ο οποίος πέτυχε απολύτως εκείνο το οποίο ήλπιζα να επιτύχω, να βρω διάδοχο του Λεξικού μου σαν τον Καζάζη. Μεγάλο ευτύχημα. Είμαι ενθουσιασμένος για το έως τώρα επίτευγμα».
    Στο χαιρετισμό της η κυρία Λασκαρίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στη γνωριμία της με τον Καθηγητή από τα μαθητικά της χρόνια μέχρι τη συνάντησή τους στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» τον Οκτώβριο του 2007. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο προσωπικό αρχείο που δώρισε ο Καθηγητής στο Ίδρυμα, το οποίο επεξεργάζεται η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμηού.
    Ο Καθηγητής Ιωάννης Καζάζης υπογράμμισε: «ο μελετητής του Λεξικού αυτού, σκύβοντας πάνω στις λέξεις-νομίσματα με τα οποία συναλλασσόταν ο μεσαιωνικός ελληνισμός από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, ανασυνθέτει τον βίο της εποχής. Ανασταίνοντάς τον, δεν καλλιεργεί απλώς ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας. Στην πραγματικότητα, ιστορικοποιεί το παρόν μας και το εμπλουτίζει με τη ζωή και με τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Στηρίζει έτσι με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον νεότερο ελληνισμό στους δύσκολους αυτούς καιρούς».
    Η Δρ Ράνια Βοσκάκη παρουσίασε τον τρόπο ψηφιοποίησης και ευρετηρίασης των Απάντων Κριαρά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, προκειμένου να καταστεί προσβάσιμο από τον ειδικό ερευνητή, τον φοιτητή, αλλά και από τον μαθητή και τον απλό αναγνώστη.
    Ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, με παραδείγματα από τον τόμο, παρουσίασε την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα τεκμήρια που παρουσιάζει το Μεσαιωνικό Λεξικό για την ορθή ετυμολόγηση και ιστορία των λέξεων της Νέας Ελληνικής, όπως την παρουσιάζουν τα λεξικά της Ν. Ελληνικής, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας.
    Ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός παρουσίασε μια άγνωστη πτυχή του Εμμ. Κριαρά, τις νεανικές ποιητικές και διηγηματογραφικές του επιδόσεις.

    Συνημμένα

  • Το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης (msword, 346KB)
  • Εκδήλωση: Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι χώρες της νοτίου Ευρώπης (24/2/15)

    "Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι χώρες της νοτίου Ευρώπης" Μέσα από αναγνώσεις συνοδεία κρητικής λύρας και λαούτου, ανακαλύπτουμε τον Καζαντζάκη ως ταξιδευτή στη Νότια Ευρώπη (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Διαβάζουν οι Αθ. Βουγιούκα, Π. Γρηγοράκου, C. Dewas και Γ. Στασινάκης. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι).πηγή: athinorama.gr Δείτε: (http://www.athinorama.gr/daylife/
  • Επιστημονικό Συνέδριο: Ρέα Γαλανάκη - Μάρω Δούκα - Ιωάννα Καρυστιάνη / "Γεωγραφία" πνευματικών περιπλανήσεων (13-14/11/15)

    Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, στη σειρά των ετήσιων συνεδρίων της, που λαμβάνουν χώρα τον Νοέμβριο κατά τα εννέα τελευταία έτη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει και φέτος τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στις πεζογράφους: Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη, με γενικό τίτλο «Ρέα Γαλανάκη - Μάρω Δούκα - Ιωάννα Καρυστιάνη / "Γεωγραφία" πνευματικών περιπλανήσεων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο «Μουσείο Σολωμού» στην Κέρκυρα, στις 13-15 Νοεμβρίου 2015.

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το Συνέδριο (msword, 96KB)
  • Μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο του Θ. Τριαρίδη: τα μελένια λεμόνια (28/2/15)

    Οι Εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Ν.Π.Δ. Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο του Θανάση Τριαρίδη "τα μελένια λεμόνια - η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων". Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση (αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία) του βιβλίου και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 6.30, στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη, Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου, Αθήνα.

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το Συνέδριο (msword, 96KB)
  • Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης: Βασίλης Μιχαηλίδης: μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού του λόγου, από τον Γ. Μοράρη (25/2/15)

    Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στις 8.00 μ.μ., ο Γ. Μοράρης παρουσιάζει το Βασίλη Μιχαηλίδη σε μια ομιλία με τίτλο «Βασίλης Μιχαηλίδης: μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού του λόγου». Η εκδήλωση θα γίνει στο Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» (Τάκη Σινόπουλου 22, Περισσός).πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10040453)
  • Παρουσίαση βιβλίου (25/2/15)

    Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Παιδαγωγικής Σχολής σας καλεί στην πρώτη από μια σειρά παρουσιάσεων της από μέλη της Σχολής. Η καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Μένη Κανατσούλη θα παρουσιάσει το βιβλίο για παιδιά και νέους της Αλεξάνδρας Μητσιάλη "Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει" (εκδ. Παπαδόπουλος). Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19.00, στη Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής Σχολής (2ος όροφος Πύργος Παιδαγωγικής).
  • Συνέδριο: Ψηφιακότητα και Τέχνες (26/2/15)

    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, σας προσκαλούν στο Συνέδριο με θέμα "Ψηφιακότητα και Τέχνες", που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 μμ στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Θέρμη.
    Για το πρόγραμμα, βλ. http://www.phil.auth.gr/Program.pd
  • 19ο Παζάρι Βιβλίου στην Αθήνα (15/2/15-6/3/15)

    Πλήθος βιβλίων από 153 εκδότες και με τιμές που αρχίζουν από μισό ευρώ υπόσχονται οι διοργανωτές στο 19ο Παζάρι Βιβλίου που αρχίζει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας, και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Το 19ο Παζάρι διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και, με κεντρικό σύνθημα «Δικαίωμα στην ανάγνωση!», θα διαθέσουν 500.000 βιβλία για όλες τις ηλικίες σε χαμηλές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...