Διεθνές Συνέδριο "Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα".
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Τομέα κλασικών Σ[ουδών του ΑΠΘ διοργανώνει το 9o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία
με θέμα "Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα". Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29-31 Μαΐου 2015 (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).
Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης» (ΕΣΠΑ 2017-2013).
Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://ancdialects.greeklanguage.gr/meetings/
Διάλεξη C. Morgan: Pindar's songs for Corinth in view of recent excavations (17/3/15)
Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, ώρα 18.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Catherine Morgan (Βρετανική Σχολή Αθηνών) με θέμα: Pindar's songs for Corinth in view of recent excavations (working title). Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/img/morgan_cathering.png
Διεθνές Συνέδριο "Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα".
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει το 9o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογίαμε θέμα "Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα". Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29-31 Μαΐου 2015 (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).
Έκθεση βιβλίων με μεταφράσεις της Οδύσσειας στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη (24/2-20/3/15)
Έκθεση βιβλίων με τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).
Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου 2015, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» φιλοξενεί έκθεση βιβλίων με τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση την οποία οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από τη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών) για να περάσει από την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι), τη Βουλγαρία (Σόφια), τη Σλοβενία (Λουμπιάνα), την Αυστρία (Βιέννη) και την Ουγγαρία (Βουδαπέστη). Μετά τον Πειραιά η έκθεση θα ταξιδέψει τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη 10:00 – 17:00, Τετάρτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου (Πειραιάς).
Παρουσίαση διδακτικής πρότασης: «Αριάδνη»: Το ηλεκτρονικό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (18/3/15)
Η ομάδα εκπαιδευτικών Πρόταση και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο /Λ.Τ. Αμπελοκήπων σας καλεί στην παρουσίαση της διδακτικής πρότασης της φιλολόγου-συγγραφέα Δήμητρας Μήττα με θέμα «Αριάδνη»: Το ηλεκτρονικό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00, στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7).
Παρουσιάζεται το ηλεκτρονικό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Αριάδνη και τίθενται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία συγγραφής και τη διδακτική της μυθολογίας. Η Αριάδνη συνιστά μια βάση δεδομένων, μίτο στη δημιουργία διδακτικών προτάσεων και σεναρίων, ή «απλώς» μια βάση αφηγηματικών κειμένων και έργων των τεχνών από την αρχαιότητα ώς σήμερα που προ(σ)καλούν (σε) αναγνώσεις και θεάσεις χωρίς άλλες (διδακτικές) σκοπιμότητες.
Διάλεξη Δ. Κυρτάτα: Ο κομπασμός του Απολλόδωρου: Έρωτας, γάμος, μοιχεία και πορνεία στην κλασική Αθήνα (9/3/15)
Η ομάδα εκπαιδευτικών Πρόταση και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο /Λ.Τ. Αμπελοκήπων σας καλεί στην παρουσίαση της διδακτικής πρότασης της φιλολόγου-συγγραφέα Δήμητρας Μήττα με θέμα «Αριάδνη»: Το ηλεκτρονικό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00, στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7).
Παρουσιάζεται το ηλεκτρονικό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Αριάδνη και τίθενται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία συγγραφής και τη διδακτική της μυθολογίας. Η Αριάδνη συνιστά μια βάση δεδομένων, μίτο στη δημιουργία διδακτικών προτάσεων και σεναρίων, ή «απλώς» μια βάση αφηγηματικών κειμένων και έργων των τεχνών από την αρχαιότητα ώς σήμερα που προ(σ)καλούν (σε) αναγνώσεις και θεάσεις χωρίς άλλες (διδακτικές) σκοπιμότητες.
Παρουσίαση πρακτικών Ημερίδας για τον Οδυσσέα Ελύτη (27/2/15)
«Οδυσσέας Ελύτης. Ποίηση - θεωρία - πρόσληψη»
Τα πρακτικά της ημερίδας «Οδυσσέας Ελύτης. 100 χρόνια από τη γέννησή του» για τον νομπελίστα ποιητή παρουσιάζουν οι πανεπιστημιακοί Π. Βουτουρής και Μ. Πουργούρης και η ποιήτρια Ιουλ. Ηλιοπούλου. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 8.00 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10044244)
Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Κοντό (17/3/15)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Κοντό. Ελάτε να διαβάσουμε μαζί τα ποιήματά του. Διαλέξτε ένα ποίημα από το έργο του Γιάννη Kοντού για να το διαβάσουμε παρέα, τιμώντας έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ποίησης της γενιάς του ’70. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, στις 8 το βράδυ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
8ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (8-11/7/15)
Στις 8-11 Ιουλίου 2015 πρόκειται να διεξαχθεί το 8ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτή η διοργάνωση αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο θεσμό για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Α΄& Β΄ κύκλου σπουδών του ΕΚΠΑ, που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.
Ως κλάδοι του συνεδρίου ορίζονται οι τομείς του τμήματος φιλολογίας, οι οποίοι είναι οι εξής:
Βυζαντινή Φιλολογία
Γλωσσολογία
Κλασική Φιλολογία
Λαογραφία
Νεοελληνική Φιλολογία
Από κάθε τομέα έχουν οριστεί θεματικές, με στόχο τον περιορισμό του εύρους των ερευνητικών αντικειμένων, που περιλαμβάνει καθένας από αυτούς.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι-ενεργοί σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή.
Οι εισηγήσεις που παρουσιάζονται στο συνέδριο, τόσο οι προφορικές όσο κι οι αναρτημένες (posters), εκδίδονται κατόπιν αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή στα Πρακτικά του Συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://sites.google.com/site/8thacp/home
Διάλεξη Β. Πέτσα: Όψεις της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας στη συγχρονη ελληνική και ιταλική πεζογραφία. Μια συγκριτική αποτίμηση (3/3/15)
Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας Βασιλικής Πέτσα, με θέμα: Όψεις της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας στη συγχρονη ελληνική και ιταλική πεζογραφία. Μια συγκριτική αποτίμηση. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/
Ομιλία του συγγραφέα Β. Καλογήρου: Εθνικόν το αληθές: η ποίηση του Διονυσίου Σολωμού (2/3/15)
Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του συγγραφέα Βασίλη Καλογήρου με θέμα: Εθνικόν το αληθές: η ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Η εκδήλωση θα γίνει στη Δημοτική Χαρτοθήκη του Δήμου Κοζάνης (Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη).
Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης: Τάκης Σινόπουλος: από την εμπειρία του Ελπήνορα στο βίωμα της συνύπαρξης των αντιθέτων, από τον Ξ. Μαϊντά (4/3/15)
Δύο αιώνες ελληνική ποίησης: Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, στις 8 μ.μ., ο Ξ. Μαϊντάς παρουσιάζει τον Τάκη Σινόπουλο σε μια διάλεξη με θέμα «Τάκης Σινόπουλος: από την εμπειρία του Ελπήνορα στο βίωμα της συνύπαρξης των αντιθέτων». Η εκδήλωση θα γίνει στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος.
πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10040453)
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης του Ιανού Θεσσαλονίκης (21/3/15)
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Ο IANOS και το Κρουστόφωνο συναντούν την ποίηση σε ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες του κόσμου. Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00, στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7).
Απαγγελίες ποιημάτων εναλλάσσονται με ρυθμούς διασκευασμένους για παραδοσιακά ελληνικά και αφρικάνικα κρουστά σε μια βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
5η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (4/3/15)
5η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 2014-2015, με θέμα: Το ερωτικό μπεστ-σέλερ της ελληνικής μοντέρνας ποίησης: το Μονόγραμμα του Ελύτη και η πρόσληψή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.30 στο χώρο της Βιβλιοθήκης Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (8ος όροφος, 829). Ομιλητές: Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-ΕΚΠΑ) Μάρα Ψάλτη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια-ΕΚΠΑ)
Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (3/03/15)
Ο επίκουρος καθηγητής νέας ελληνικής λογοτεχνίας Γιάννης Παπαθεοδώρου θα μιλήσει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, ώρα 19.00 με θέμα: «Μια ρομαντική αυτοκτονία στην Ακρόπολη (1893)» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
10ο Συνέδριο: Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (12-14/11/15)
Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και άλλους φορείς που θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, διοργανώνει το 10ο Συνέδριο
Παρουσίαση βιβλίου (20/2/15)
Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κου Θεόδωρου Γ. Γιαννόπουλου «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2013). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία), την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:30. Παράλληλα, η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα, στην Κύπρο και το εξωτερικό όχι μόνο να παρακολουθήσει την παρουσίαση, αλλά και να τηλε-συμμετάσχει ζωντανά στην συζήτηση που θα ακολουθήσει με ερωτήσεις και σχόλια.
Παρουσίαση βιβλίου (26/2/15)
«Αντιμέτωπη με το Ολοκαύτωμα. Η Λίζα Πίνχας διηγείται» Το αυτοβιογραφικό βιβλίο μιας Θεσσαλονικιάς Εβραίας που επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζουν η ιστορικός Οντ. Βαρών-Βασάρ, η ψυχαναλύτρια Αρ. Ασέρ και ο συγγραφέας Σ. Μιχαήλ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 7.00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα).
Εκδήλωση για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (2/3/15)
Ο Δήμος Καβάλας και η Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση – παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα).
Αφιέρωμα στη μνήμη του Κώστα Λαχά (2/3/15)
Αφιέρωμα στη μνήμη του Κώστα Λαχά (1936-2014). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής "Φιλόλογος" και θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 8.15 μ.μ., στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το λογοτεχνικό και εικαστικό του έργο θα μιλήσουν η κ. Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια ΑΠΘ, η κ. Ιωάννα Ναούμ, επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ και η δρ. Κάτια Κιλεσοπούλου, ιστορικός της τέχνης. Ο Γιάννης Τζανής, πρόεδρος του "Φιλολόγου", θα προβάλει αποσπάσματα βιντεοταινίας από το αρχείο του.
Εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία (4/2, 4/3 & 22/5/15)
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους, προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας. Τρεις συγγραφείς, καλούνται να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 4 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου αντίστοιχα. Η εκδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου θα γίνει στις 7.30 μ.μ.
Για περισσόρες πληροφορίες, βλ. http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1908
5η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (4/3/15)
5η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 2014-2015, με θέμα: Το ερωτικό μπεστ-σέλερ της ελληνικής μοντέρνας ποίησης: το Μονόγραμμα του Ελύτη και η πρόσληψή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.30 στο χώρο της Βιβλιοθήκης Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (8ος όροφος, 829).
Ομιλητές:
Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-ΕΚΠΑ)
Μάρα Ψάλτη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια-ΕΚΠΑ)
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.phil.uoa.gr/proboli-ekdilwshs-apo-proth-selida/eyripi...
Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
11 Φεβ. 2015
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προγραμματίζει την διοργάνωση
σεμιναρίου Δημιουργικής Γραφής για φοιτητές , μέλη του Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων και εξωτερικούς αναγνώστες της Βιβλιοθήκης.
Στo σεμινάριο θα διδάξει ο γνωστός Hπειρώτης συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος (http://www.giannena-e.gr/keimeno/Biografiko%20Speggos%20Mixalis.aspx ).
Στόχος του σεμιναρίου θα είναι η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων σε πολλές πλευρές της δημιουργικής γραφής, καθώς και η όξυνση της κριτικής τους σκέψης. Οι ποικίλλες διαστάσεις της γραφής — η αναζήτηση ενός θέματος, η καλλιέργεια του προσωπικού ύφους, η επιλογή και δημοσίευση ενός κειμένου κ.α. — θα προκύπτουν τόσο από τις τοποθετήσεις – εισηγήσεις του Μιχάλη Σπέγγου όσο και από τις συζητήσεις με τον συγγραφέα.
Η συγγραφική ή όπως συνήθως αποκαλείται δημιουργική γραφή, είναι μία μέθοδος που παροτρύνει τους συμμετέχοντες να ενεργοποιήσουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στη διάρκεια των σπουδών τους, τις γνώσεις που έχουν κατακτήσει για τη λογοτεχνία, για θεωρητικές και κριτικές προσεγγίσεις, αλλά και τις ιδιαίτερες προσωπικές δυνατότητές τους, αυτό που, στην ουσία ονομάζουμε ταλέντο.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη ( Μάρτιος, Απρίλιος) σε χώρους της Βιβλιοθήκης και θα έχει διάρκεια 12 ωρών.
Η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.
Η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησής του θα καθοριστεί, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον είκοσι συμμετέχοντες.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να την αποστείλουν στον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Γεώργιο Ζάχο (τηλ. 2651005010 gzachos@cc.uoi.gr ) μέχρι το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.
Από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου
Στo σεμινάριο θα διδάξει ο γνωστός Hπειρώτης συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος (http://www.giannena-e.gr/keimeno/Biografiko%20Speggos%20Mixalis.aspx ).
Στόχος του σεμιναρίου θα είναι η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων σε πολλές πλευρές της δημιουργικής γραφής, καθώς και η όξυνση της κριτικής τους σκέψης. Οι ποικίλλες διαστάσεις της γραφής — η αναζήτηση ενός θέματος, η καλλιέργεια του προσωπικού ύφους, η επιλογή και δημοσίευση ενός κειμένου κ.α. — θα προκύπτουν τόσο από τις τοποθετήσεις – εισηγήσεις του Μιχάλη Σπέγγου όσο και από τις συζητήσεις με τον συγγραφέα.
Η συγγραφική ή όπως συνήθως αποκαλείται δημιουργική γραφή, είναι μία μέθοδος που παροτρύνει τους συμμετέχοντες να ενεργοποιήσουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στη διάρκεια των σπουδών τους, τις γνώσεις που έχουν κατακτήσει για τη λογοτεχνία, για θεωρητικές και κριτικές προσεγγίσεις, αλλά και τις ιδιαίτερες προσωπικές δυνατότητές τους, αυτό που, στην ουσία ονομάζουμε ταλέντο.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη ( Μάρτιος, Απρίλιος) σε χώρους της Βιβλιοθήκης και θα έχει διάρκεια 12 ωρών.
Η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.
Η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησής του θα καθοριστεί, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον είκοσι συμμετέχοντες.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να την αποστείλουν στον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Γεώργιο Ζάχο (τηλ. 2651005010 gzachos@cc.uoi.gr ) μέχρι το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.
Από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου
Σχετικό Αρχείο: | http://www.uoi.gr/files/news/attachments/6969.pdf |
Σεμινάρια της ομάδας για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία "Πολύδρομο" για τον μήνα Μάρτιο.
Για πληροφορίες, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων (pdf, 566KB) Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ευστάθιος Θεσσαλονίκης (26-28/2/15)Ο Δήμος Θεσσαλονίκης,το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και Σωματείο Φίλων Κ.Ι.Θ. διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Ευστάθιος Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 26 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου), ενώ η εναρκτήρια ομιλία του καθηγητή κ. Richard Hunter θα γίνει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2).
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου (pdf, 10.53MB) Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο: Διδασκαλία γλώσσας μέσω άλλων γνωστικών αντικειμένων (27/2, 6/3, 13/3/15)Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Φιλόλογος" οργανώνει τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο 12 ωρών με θέμα "Διδασκαλία γλώσσας μέσω άλλων γνωστικών αντικειμένων". Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Σπίτι του Φιλολόγου (Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη) στις 27 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 13 Μαρτίου 2015.
Πρόγραμμα σεμιναρίου:
27/2, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
Εισαγωγή (δρ. Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος) και Εφαρμογή στην Ιστορία (Εύη Διαμαντίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια).
6/3, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
Εφαρμογή στη Φυσική (Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ) και Εφαρμογή στη Γεωλογία κ.ά. (Κωνσταντίνος Κουτσανδρέας, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος).
13/3, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
Οι επιμορφούμενοι παρουσιάζουν τις εργασίες τους
Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310 888035 (Τρίτη-Παρασκευή, 7.00-9.00 μ.μ.)
Ημερίδα: Η αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση (28/2/15)
O Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λακωνίας, o Δήμος Ευρώτα, o Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Η αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση. Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας Δήμου Ευρώτα.
Για το πρόγραμμα της ημερίδας, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
- Το πρόγραμμα της Ημερίδας (msword, 0)
- Πρόγραμμα ημερίδας στη Σκάλα (pdf, 674KB)
Οι Εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Ν.Π.Δ. Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο του Θανάση Τριαρίδη "τα μελένια λεμόνια - η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων". Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση (αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πρώτη
κυκλοφορία) του βιβλίου και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 6.30, στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη, Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου, Αθήνα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- O συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης
- Η καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Παν. Αθηνών Χριστίνα Ντουνιά
- Η διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας και δραματολογίας Ροζαλί Σινοπούλου
- Η μεταφράστρια Μαριλώρ Κούλμιν-Κουτσάφτη, (μεταφράστρια του βιβλίου στα γαλλικά).
Αποσπάσματα του βιβλίου (στα ελληνικά και στα γαλλικά) θα διαβάσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου, η ηθοποιός Σίσσυ Τουμάση και ο συγγραφέας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι επανεκδόσεις των "μελένιων λεμονιών" και του "Ich bebe * όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ’ άλογα" αλλά και το νέο βιβλίο του Θανάση Τριαρίδη στις εκδόσεις Gutenberg-Tυπωθήτω "H αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές".
Φιλικοί Aγώνες Eπιχειρηματολογίας-Aντιλογίας (28/2-1/3)
Η Γερμανική Σχολή Αθηνών , το ΓΕΛ Πολύτροπη Αρμονία, το 1o ΓΕΛ Παπάγου και η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc σας προσκαλούν στους Φιλικούς Aγώνες Eπιχειρηματολογίας-Aντιλογίας, που θα λάβουν χώρα στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2015 στους χώρους της Γερμανικής Σχολής. Κάθε αγώνας διεξάγεται μπροστά σε ακροατήριο, ενώ η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές καθώς και από Σχολικούς Συμβούλους.
Ομάδες μαθητών 20 Λυκείων (14 δημοσίων και 6 ιδιωτικών) από όλη την Ελλάδα θα διαγωνιστούν επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά ενός επίκαιρου, κοινωνικού ή φιλοσοφικού θέματος.
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Το πρόγραμμα του διαγωνισμού (pdf, 119KB) Δ΄ Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης (28/2-1/3/15)Μαθητές από 32 Σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθούν το διήμερο 28 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2015 στον χώρο του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για να διαγωνιστούν στο διάλογο και να διασταυρώσουν την επιχειρηματολογία τους σε επίκαιρα θέματα με ευρύτερο στόχο την καλλιέργεια και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για τους Δ΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου