Δευτέρα, Νοεμβρίου 01, 2010

Η (ΑΓΙΟΤΕΤΡΑΔΙΚΗ) ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Τα ελληνοχριστιανικά ήθη, η διαφύλαξη της εθνικής συνειδήσεως της πόλης, οι αγώνες για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την αποτροπή των σχεδίων των σκοτεινών σλαβικών κύκλων για κάθοδο στη Θεσσαλονίκη και άλλα παρόμοια είναι τα προφανή και πλέον… αθώα τα οποία συνδέουν τους τρεις βασικούς πυλώνες εξουσίας στην πόλη: τη νομαρχία, το δήμο και τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
150.000 ευρώ 
από Γκιουλέκα προς Άνθιμο
Η «αγία τριάς» της Θεσσαλονίκης 
εσχάτως έγινε… τετράς,
αφού προσετέθη έστω από σπόντα και ο Κώστας Γκιουλέκας. Αφορμή αποτέλεσε το θερμό επεισόδιο μεταξύ του κ. Άνθιμου και του Γιάννη Μπουτάρη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου. Απαντώντας στους επικριτικούς χαρακτηρισμούς του υποψηφίου δημάρχου «περί μουτζαχεντίν», ο μητροπολίτης τού ζήτησε εις επήκοον των πιστών να ανακαλέσει, αλλιώς «όσο ζω εγώ, δεν θα δεις δημαρχία», του είπε. Η ωμή παρέμβαση του κ. Άνθιμου στην εκλογική διαδικασία θεωρήθηκε έμμεση πριμοδότηση προς τον κ. Γκιουλέκα. Ωστόσο ελάχιστοι εξεπλάγησαν, αφού οι στενές σχέσεις του «γαλάζιου» υποψηφίου με τον εκκλησιαστικό παράγοντα είναι γνωστές. Ο πρώην υφυπουργός έχει το προφίλ του θρησκευόμενου πολιτικού, με συχνές, σχεδόν κάθε Κυριακή, παρουσίες στις εκκλησίες αλλά και με πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ ο κ. Γκιουλέκας χρωστά μέρος της πολιτικής ισχύος του στην εκκλησία αλλά και σε παραεκκλησιαστικές οργανώσεις. Το Σεπτέμβριο του 2009 η «Θ» είχε αποκαλύψει ότι ως υφυπουργός Τύπου ο κ. Γκιουλέκας είχε επιχορηγήσει, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκκλησίες και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, προσδοκώντας φυσικά και το ανάλογο εκλογικό αντάλλαγμα.

Διά μέσου δήμου
Άλλη μία επιχορήγηση του κ. Γκιουλέκα, ύψους 150.000 ευρώ, προς το δήμο Θεσσαλονίκης συνδέεται με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το ποσό δόθηκε αρχικά από το υπουργείο προς το δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως λίγους μήνες μετά τις εκλογές ο κ. Άνθιμος απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο ζητώντας επιχορήγηση 50.000 ευρώ, για να κάνει διάφορες εκδηλώσεις. Τελικώς και παρά τις σοβαρές διαφωνίες της αντιπολίτευσης το ποσό δόθηκε, ενώ ακολούθησε και δεύτερη δόση με άλλα 50.000 ευρώ. Στελέχη της διοίκησης του δήμου αναφέρουν ότι «τα λεφτά αυτά δεν ήταν για εμάς. Εμείς απλώς μεσολαβήσαμε, επειδή το υπουργείο δεν είχε το δικαίωμα να τα δώσει απευθείας στον Άνθιμο». Εξέχον στέλεχος της παράταξης Παπαγεωργόπουλου θυμάται ότι το θέμα ετέθη και σε συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της «Αναγέννησης», με το δήμαρχο να απαντά: «Τι θέλετε να κάνω; Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ξένα λεφτά».
Πηγές της μητρόπολης ανέφεραν στη «Θ» ότι «ο Κώστας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον παναγιότατο. Τον επισκέπτεται συχνά, συζητά μαζί του και τον συμβουλεύεται». Σημειώνουν μάλιστα πως «δεν είναι λίγες οι φορές που ο Κώστας αφήνει εδώ το αυτοκίνητό του, όταν κατεβαίνει στο κέντρο».
Τον περασμένο Ιούλιο η «Θ» φώτισε και ακόμη μία σχέση του κ. Γκιουλέκα με την εκκλησία, όταν αποκάλυψε ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής υπηρέτησε μέρος της θητείας του στο Γ’ Σώμα Στρατού, λαμβάνοντας το κρίσιμο πόστο του καντηλανάφτη στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Απόσπασμα από το αποκαλυπτικότατο κείμενο του Νίκου Ηλιάδη στην Κυριακάτικη Μακεδονία,
μια εφημερίδα που τιμά τη βαριά κληρονομιά του ιστορικού ονόματός της (31/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...