Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ...

Photo:slap.gr
  • Μαθήματα από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (06/10/2010)

    Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 αρχίζουν στο κτήριο της Καπναποθήκης 'Π' στο χώρο του αναγνωστηρίου "ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ" τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και του κύκλου ανοιχτών μαθημάτων Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης, με την επίβλεψη του φιλόλογου – συγγραφέα κυρίου Θανάση Μουσόπουλου.

  • Συνέδριο: "Το Κρητικό παραμύθι" (24-26/09/2010)

    Συνέδριο με τίτλο "Το Κρητικό παραμύθι" πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Καστέλλι Πεδιάδος τον Σεπτέμβριο του 2010. Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου ενώ πραγματοποιείται προκειμένου οι διοργανωτές να τιμήσουν την μνήμη του Παύλου Βλαστού.

  • Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "ΔΙΑΒΑΖΩ"

    Κυκλοφόρησε το Σεπτεμβριανό τεύχος του περιοδικού "Διαβάζω". Με θέματα, σχόλια, κριτικές, παρουσιάσεις, αριθμούς και ρεπορτάζ από τον κόσμο του βιβλίου. Σε αυτό, το 510ο, τεύχος προβάλλονται στο εξώφυλλο το "Ιστορικό μυθιστόρημα του Κώστα Δ. Κυριαζίδη", "Η φωτογραφία στην ποίηση της Κικής Δημουλά", "Η τέχνη ως παιδαγωγικό εργαλείο".

  • Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

    Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 29ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το έτος 2010. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τα κάτωθι είδη του λόγου : Ποίηση, Διήγημα, Νουβέλα, Μυθιστόρημα, Θεατρικό Έργο, Δοκίμιο, Παραμύθι (προθεσμία υποβολής έργων 30/09/2010). Ο Φιλολογικός και Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος", που εδρεύει στο Αγρίνιο, με τη συγκυρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από το θάνατο του Αγρινιώτη ποιητή Πάνου Γ. Χατζόπουλου, προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό (προθεσμία υποβολής έργων 30/09/2010). Ο σύλλογος "ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ" προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος (προθεσμία υποβολής 31/10/2010). Ο Δήμος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης ΑΓΑΠΗΝΕΙΑ 2010 (προθεσμία υποβολής 12/11/2010). Η Ομάδα Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού Στουτγάρδης διοργανώνει Ποιητικό Διαγωνισμό (προθεσμία υποβολής 30/11/2010). Η Λογοτεχνική Ομάδα "Ιδεόπνοον" και το Περιοδικό "Πνοές Λόγου & Τέχνης" διοργανώνουν τον 6ο Ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης (προθεσμία υποβολής 30/11/2010).

  • Διημερίδα και έκθεση βιβλίου στην Κέρκυρα (23-24/09/2010)

    Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η 2η διημερίδα "Στηρίζουμε το βιβλίο" που οργανώνουν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κερκυραίων, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και οι Λέσχες Ανάγνωσης Κέρκυρας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Κερκυραίων.

  • Έκθεση: "SCRIPTA MANENT" (έως 30/09/2010)

    Μια έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από χειρόγραφα και φωτογραφίες 35 επιφανών συγγραφέων και καλλιτεχνών υπό τον τίτλο SCRIPTA MANENT παρουσιάζονται στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, στο Φιλώτι, έως 30/09/2010. Η έκθεση αυτή, που υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάσθηκε στο "Γκάζι" της Αθήνας, αποτελεί μια προσφορά του λογοτεχνικού περιοδικού "Η ΛΕΞΗ".

  • Ο Νίκος Καββαδίας "ταξιδεύει" στη μακρινή Οδησσό

    Μετά το λιμάνι της Τεργέστης σειρά έχει το λιμάνι της Οδησσού, όπου στις 23 Σεπτεμβρίου ανοίγει η έκθεση "Νίκος Καββαδίας. Ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα", που οργανώνει το Ελληνικό Iδρυμα Πολιτισμού στα παραρτήματα και τις εστίες του με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

  • Ο Κονδυλάκης ως μεταφραστής του Λουκιανού

    Η εφημερίδα "Η Καθημερινή" φιλοξενεί ομιλία του Παντελή Μπουκάλα στο συνέδριο "Ιωάννης Κονδυλάκης: συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής - μια αναψηλάφηση", που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βιάννου και το Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (Βιάννος, 16-18 Σεπτεμβρίου).

  • Διιάλεξη: "Ελλάδα-Ουρουγουάη και οι Αρχαίοι Έλληνες" (29/09/2010)

    Στο πλαίσιο του 2ου Ιβηροαμερικάνικου Φεστιβάλ ΛΕΑ: Λογοτεχνία εν Αθήναις "Για ένα καλύτερο Κόσμο στα χέρια μας" οργανώνεται διάλεξη με θέμα "Ελλάδα-Ουρουγουάη και οι Αρχαίοι Έλληνες". Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 19:30), στην Αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος"- Αμφιθέατρο Ρ/Σ (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Δήμου Αθηναίων).

  • "Λόγος γυναικών: Ευανθία Καϊρη, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Μαρία Π. Μηχανίδου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου" (25/09/2010)

    Ο κύκλος εκδηλώσεων "Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας τον 19ο αιώνα" συνεχίζεται το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 1 μ.μ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα), με αφιέρωμα στο έργο των Ευανθία Καϊρη, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Μαρία Π. Μηχανίδου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μιλάει: η Σοφία Ντενίση, επίκουρη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ.

  • Αφιέρωμα στο Γιωσέφ Ελιγιά (24/09/2010)

    Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων "Ξαναδιαβάζοντας... συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα" συνεχίζεται την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 8.30 μ.μ., στο χώρο του Πολύεδρου (Κανακάρη 147, Πάτρα), με αφιέρωμα στο Γιωσέφ Ελιγιά. Παρουσιάζει: ο Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  • Εκδήλωση: "Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πόλεις και Λογοτεχνία" (24/09/2010)

    Mε τη συμμετοχή του πατρινού λογοτέχνη και ποιητή Κώστα Λογαρά, πραγματοποιείται αυτή την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση στη Λεμεσό, από το ΕΘΑΛ, το Δήμο Λεμεσού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ελλάδας) με τη συνεργασία των Λεσχών Ανάγνωσης της Λεμεσού. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι "Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πόλεις και Λογοτεχνία" και ο κάθε συγγραφέας που θα συμμετέχει θα μιλήσει για το πώς είναι να ζεις και να δημιουργείς, εκτός των "τειχών", στην προκειμένη περίπτωση εκτός Αθηνών. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον "Τεχνοχώρο" της Κύπρου.

  • Ο Νικηφόρος Βρεττάκος "επιστρέφει" στην Πλούμιτσα (09/10/2010)

    "...Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί ο ποιητής... επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, με αφορμή την αποκομιδή των οστών του από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και τη μεταφορά τους σε κρύπτη στον Αγιο Γεώργιο Πλούμιτσας. Θα τελεστεί θρησκευτική τελετή στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αποκάλυψη της προτομής του ποιητή, ενώ στον υπαίθριο χώρο των εκδηλώσεων, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας, ο πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Βιτσέντζο Ρότολο, ο μεταφραστής του ποιητή στα αγγλικά, καθηγητής του ΑΠΘ Ντέιβιντ Κόνολι και ο φιλόλογος Παναγιώτης Βρεττάκος θα αναφερθούν στη ζωή και στο έργο του..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)