Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

  • Μαθήματα αρχαίων ελληνικών από τον "Αριστοτέλη"

    Μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σεμινάρια ελληνικής αυτογνωσίας διοργανώνει κάθε Τετάρτη το μη κερδοσκοπικό σωματείο "Αριστοτέλης" στη βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης (Ε. Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου).

  • Παρουσίαση λεξικών (16/09/2010)

    Η Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζει τη σειρά ειδικών λεξικών της νέας ελληνικής, από τις εκδόσεις ΚΟΝΤΥΛΙ, όπως το "ΧΤΙΖΩ ΛΕΞΕΙΣ". Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 19:00), στον Ιανό (Σταδίου 24).

    Χτίζω λέξεις
  • Ποιητικό Εργαστήρι του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος"

    Εάν είσαι νέος ή νέα από 18 έως 30 ετών, αγαπάς την ποίηση και γράφεις ποιήματα, δήλωσε συμμετοχή στο Ποιητικό Εργαστήρι του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος" που θα λειτουργήσει από το Φθινόπωρο του 2010 έως την Άνοιξη του 2011.

  • Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία (30/09/2010)

    Ο IANOS και οι εκδόσεις ΑΓΡΑ παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 20:00) στον Ιανό (Σταδίου 24).

  • Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ του ΕΚΕΒΙ

    Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που άνοιξαν τα σχολεί

    α, άνοιξε επίσημα τις "σελίδες" του και ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (http://www.mikrosanagnostis.gr/), ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης!

  • Στις 14 Σεπτεμβρίου 1960 πέθανε ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης

    "Ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημητρίου Ροδόπουλου) ήταν συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ‘30». Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908 και ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας του δικηγόρου Γιώργου Ροδόπουλου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1930, όπου και είχε συμφοιτητές «τρανταχτά» ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Αγγελος Τερζάκης και ο Γιώργος Θεοτοκάς. Στην πεζογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1927 με το διήγημα «Η κυρία Νίτσα», το οποίο πήρε τον 3ο έπαινο σε διαγωνισμό του περιοδικού «Νέα Εστία». Το πρώτο μυθιστόρημα «Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν» εκδόθηκε το 1933. Ακολούθησαν κάποια από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής πεζογραφίας όπως «Η Χίμαιρα» (1936), ο «Γιούγκερμαν» (1938), «Λειτουργία σε Λα Υφεση» (1943), «Νυχτερινή Ιστορία» (1943), «Ο Μεγάλος Υπνος» (1946), «Σέργι

    ος και Βάκχος» (1959), «Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων» (1958) κλπ. Δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο «Το Δέκα», το οποίο προοριζόταν ως το πρώτο μιας τετραλογίας, καθώς υπέστη βαρύ έμφραγμα. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 14 Σεπτεμβρίου του 1960."

  • Απονομή βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης 2010 (30/09/2010)

    To Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και τα Ινστιτούτα της Αθήνας –Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ινστιτούτο Θερβάντες, ΙταλικόΜορφωτικό Ινστιτούτο και Ελληνοαμερικανική Ένωση– θα απονείμουν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2010 σε μεταφραστές της αγγλόφωνης, γαλλόφωνης, γερμανικής, ισπανόφωνης και ιταλικής λογοτεχνίας, την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 8.00 μ.μ., σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16, Αθήνα), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης.

  • "Τα Ματωμένα χώματα" της Δ. Σωτηρίου

    Η Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφει στο "Βήμα" για "Τα Ματωμένα χώματα" της Δ. Σωτηρίου, ένα από τα αρτιότερα και γνωστότερα βιβλία για τη ζωή στις χαμένες πατρίδες πριν από τη μικρασιατική καταστροφή αλλά και για την τραγωδία του 1922.

  • Απεβίωσε ο καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας Πάνος Μουλλάς

    Απεβίωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας Πάνος Μουλλάς -ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους / μελετητές της ελληνικής γραμματείας.



  • Ενότητα τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου (19/09/2010)

    Μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που διοργανώνεται από την Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, με την ευκαιρία του συνεδρίου των Ομοσπονδιών ΗΠΑ και Καναδά στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα της συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη, "Χορεύοντας με τον Ταΰγετο", ενότητα τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 20.30).

  • Λογοτεχνική βραδιά στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (16/09/2010)

    Λογοτεχνική βραδιά στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με τίτλο "Family Tree" με την ποιήτρια και συνθέτρια Rozalie HIRS. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 19.00.

  • Συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ (18/09/2010)

    Στο πλαίσιο των 45ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Κήπου και ώρα 21:00, συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

  • Διημερίδα: "Ο Άλλος εν Λόγω : Εβραίοι στη Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία" (01-02/10/2010)

    H Oμάδα για την Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων σας προσκαλεί στην διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 1 και 2 Οκτωβρίου (αίθουσα συνεδρίων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος). Λογοτέχνες, κριτικοί και ιστορικοί θα συζητήσουν με θέμα τις εικόνες των Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.

  • Αφιέρωμα στο συγγραφέα Γιάννη Ατζακά (18/09/2010)

    Με αφορμή τα τρία του βιβλία και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2009, το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Άγρα παρουσιάζουν το συγγραφέα Γιάννη Ατζακά για τα βιβλία του "Διπλωμένα φτερά", "Θολός Βυθός" και "Κάτω από τις οπλές". Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 1μ.μ.), στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

  • Επιστημονικό συνέδριο: "Ιωάννης Κονδυλάκης - συγγραφέας -δημοσιογράφος - μεταφραστής. Μια αναψηλάφηση" (16-18/09/2010)

    Στην Άνω Βιάννο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2010 επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Ιωάννης Κονδυλάκης - συγγραφέας -δημοσιογράφος - μεταφραστής. Μια αναψηλάφηση". To συνέδριο διοργανώνουν ο Δήμος Βιάννου, οι 'Φίλοι της Πινακοθήκης Βιάννου' και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  • Διαδικτυακός χώρος για τη μετάφραση ελληνικής λογοτεχνίας στα Σουηδικά

    Ένας διαδικτυακός χώρος για τη μετάφραση ελληνικής λογοτεχνίας στα Σουηδικά και σουηδικής λογοτεχνίας στα Ελληνικά, καθώς και άλλων λογοτεχνικών και κριτικών κειμένων βρίσκεται στη διεύθυνση http://chromatachromata.com/. Τις ιστοσελίδες αυτές δημιούργησε και επιμελείται ο Βασίλης Παπαγεωργίου, συγγραφέας, μεταφραστής και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Linnaeus στη Νότια Σουηδία. Ένας από τους στόχους των ιστοσελίδων αυτών είναι να αυξάνονται με συνεπή ρυθμό, παρουσιάζοντας σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα που με την αισθητική τους συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεύρυνση της Ελληνικής και Σουηδικής πραγματικότητας.

  • Καθολική Γραμματική και εξαφάνιση των γλωσσών

    Άρθρο του Ευθ. Φοίβου Παναγιωτίδη, επ.καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" (05-09-2010) με τίτλο "Καθολική Γραμματική και εξαφάνιση των γλωσσών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Armand Guillaumin (1841-1927) - Της μεγάλης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών σχολής

Αρμάν Γκιγιομέν(1841-1927) ****************************************   Μορέ – Αρμάν Γκιγιομέν Κατερίνα Βασιλείου ...