Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27, 2010

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΙΑΣ

Ιδιωτικά Σχολεία
Μειωμένες εγγραφές, απλήρωτα δίδακτρα


Αφού κατά την περίοδο των εγγραφών στα σχολεία είδαν τον αριθμό των μαθητών τους να μειώνεται έως και κατά 25% ανά τάξη, τώρα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αγωνιούν κατά πόσον οι γονείς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής (26/9/2010), υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία στα οποία το ποσό των απλήρωτων διδάκτρων έχει αυξηθεί έως και κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό πέρυσι την ίδια περίοδο. Τα ιδιωτικά σχολεία αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία πολλά θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους για την «επιβίωσή» τους. Ήδη, τέσσερα σχολεία (σε Αθήνα, Βόλο, Λάρισα, Μυτιλήνη) έκλεισαν, ενώ στον κλάδο υπάρχουν φήμες ότι οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν δύο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας περίπου 9.000 μαθητές λιγότεροι θα φοιτήσουν φέτος στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Πρόκειται για ποσοστιαία μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 93.351 μαθητές, που φοίτησαν πέρυσι στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, (γενικά και επαγγελματικά) λύκεια και τις επαγγελματικές σχολές. «Το μέγεθος της μείωσης εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το σχολείο και από τη φήμη του», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ιδιωτικών Σχολείων κ. Θανάσης Ζαχόπουλος. Βέβαια, το πρόβλημα αναμένεται να είναι πολύ οξύτερο την επόμενη χρονιά, διότι το ποσοστό της μείωσης του συνολικού αριθμού των μαθητών «κρύβει» τις απώλειες που υπάρχουν στις πρώτες τάξεις κάθε βαθμίδας, οι οποίες τροφοδοτούν με νέους μαθητές τα ιδιωτικά σχολεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η μείωση των μαθητών στην Α΄ Δημοτικού, στην Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου κυμαίνεται μεταξύ 20%- 25%. Αντίθετα, καταγράφεται, μικρή έστω, αύξηση του ενδιαφέροντος των γονιών για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Και αυτό διότι παρότι η φοίτηση των πεντάχρονων στα νηπιαγωγεία έγινε υποχρεωτική προ διετίας, τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν έχουν ακόμη τις υποδομές να καλύψουν τη ζήτηση. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι μαθητές στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν κατά 22,9% σε ετήσια βάση και το 2008-2009 (ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής) κατά 77,8% σε ετήσια βάση.
Μεγάλη αγωνία
Βέβαια, οι ιδιοκτήτες σχολείων, αφού πέρασαν το πρώτο πλήγμα της μείωσης των εγγραφών, αρχίζουν να αγωνιούν για την καταβολή των διδάκτρων. «Η μεγάλη αγωνία των περισσότερων ιδιοκτητών είναι εάν οι γονείς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Λιναρδάτος, ιδιοκτήτης σχολείου στο Περιστέρι. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν γονείς που έχουν μεγάλες εκκρεμότητες στην καταβολή διδάκτρων, όχι μόνο από το προηγούμενο σχολικό έτος αλλά και από το 2008-2009. Ενδεικτικό είναι ότι σε κάποια σχολεία το ποσό των διδάκτρων που δεν έχουν καταβληθεί έχει αυξηθεί έως και 30%. «Και δεν πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να μην πληρώσουν. Δεν είναι απατεώνες, απλώς δεν μπορούν», ανέφερε στην «Κ» ιδιοκτήτης σχολείου.
Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες σχολείων έχουν αυξήσει τον αριθμό των δόσεων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ώστε να μειωθεί το ποσό της κάθε δόσης, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που έχουν προχωρήσει σε μείωση των διδάκτρων. Επίσης, οι «προσφορές» στο ύψος των διδάκτρων είναι ένα άλλο μέτρο στο οποίο κατέφυγαν ορισμένοι για να πάρουν άμεσα όλα τα δίδακτρα. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι και γονείς ζήτησαν μια τέτοια συμφωνία. Τέλος, υπάρχουν κάποιοι που ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν αρνηθεί παιδιά, οι γονείς των οποίων οφείλουν δίδακτρα. «Εχω ένα παιδί που οι γονείς του δεν έχουν πληρώσει τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τι να κάνω»; ρωτά με νόημα, μιλώντας στην «Κ» ιδιοκτήτης αθηναϊκού ιδιωτικού σχολείου.
Μάχη για να πάρουν τα λεφτά τους
Ιδιοκτήτες σχολείων για να πάρουν τα οφειλόμενα δίδακτρα προχωρούν ακόμη και σε διακριτικές «προειδοποιήσεις» προς τους γονείς. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κάποιοι σχολάρχες αναφέρουν σε γονείς ότι εάν δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των διδάκτρων μπορούν να εκδιώξουν το παιδί από το σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αλλοι δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν τίτλο προαγωγής ή απολυτήριο στον μαθητή. «Είναι παράνομα όλα αυτά. Δεν μπορούν να συμβούν.

Ο νόμος ορίζει ότι οι όποιες μεταβολές μπορούν να συμβούν μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες του σχολικού έτους», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Αθανάσιος Ζαχόπουλος. «Οι ιδιοκτήτες μπορούν να διεκδικήσουν τα δίδακτρα μόνο με ένδικα μέσα», συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Μιχάλης Κουρουτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...