Ερευνητές χαρτογράφησαν το τραύμα των Παλαιστίνιων προσφύγων:1 στους 4 με καθημερινές σκέψεις θανάτου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου
Έρευνες για την ψυχική υγεία των Παλαιστίνιων προσφύγων καταγράφουν εκρηκτικά ποσοστά κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού και μετατραυματικού στρες και δείχνουν πώς ο πόλεμος, ο ξεριζωμός και η διαρκής αβεβαιότητα χαράσσουν βαθύ αποτύπωμα στους ανθρώπους.
Βίαιοι ξεριζωμοί, πείνα, θάνατοι, ασθένειες, επισφάλεια και αβεβαιότητα. Είναι δυόμισι χρόνια απ' όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα –επτά μήνες από μια αμφίβολη εκεχειρία– και οι παλιννοστούντες Παλαιστίνιοι φοβούνται πως η κατάσταση οδηγείται εκ νέου σε γενικευμένη σύρραξη· και τότε, ξανά αναγκασμένοι να τραπούν σε φυγή, ξανά «ανεπιθύμητοι μετανάστες». Η ζωή τους φαίνεται να μην τους ανήκει, γι’ αυτό και στους τόπους που θα φτάσουν ως πρόσφυγες θα σκέφτονται εμμονικά το τέλος της.
Τον Ιούλιο του 2025, δημοσιεύτηκε έρευνα* για την επίπτωση της κατάθλιψης σε εκτοπισθέντες Παλαιστινίους. Το 96,9% των προσφύγων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνιζαν καταθλιπτικά συμπτώματα και οι μισοί πληρούσαν τα κριτήρια της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Το ψυχολογικό μοτίβο περιλάμβανε ανηδονία, αϋπνία ή υπερυπνία, εξάντληση, διαταραχές όρεξης, ενοχές και αίσθημα αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, ψυχοκινητική ανησυχία ή επιβράδυνση και, για το 25% περίπου, αυτοκτονικό ιδεασμό σε καθημερινή βάση.
Το τελευταίο χαρακτηριστικό βρέθηκε στο επίκεντρο νεότερης μελέτης**, που επιχείρησε να χαρτογραφήσει την ψυχική σφαίρα των ξεριζωμένων Παλαιστινίων, μέσα από online ερωτηματολόγια και διά ζώσης συνεντεύξεις με 558 ενήλικες, με μέση ηλικία τα 34, που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο μετά την έναρξη του πολέμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορετικό ψυχολογικό αποτύπωμα ανά φύλο, ωστόσο οι επίμονες σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας ήταν το κεντρικό σύμπτωμα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
**Anxiety, depression, and post-traumatic stress disorder among Palestinian refugees in Egypt: Gender-stratified item-level Bayesian network analysis
Το ψυχικό βάρος του ξεριζωμού σε άντρες και γυναίκες
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Noha Fadl, ερευνήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, εξέτασε τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες και πώς συνδέονται μεταξύ τους. Πέραν του αυτοκτονικού ιδεασμού ως κυρίαρχου συμπτώματος και στα δύο φύλα, διαπιστώθηκε ότι:
Στους άντρες
- Ακολουθούσε η έντονη απώλεια ενέργειας, κάτι που οι ερευνητές συνέδεσαν με shutdown (συναισθηματική και επικοινωνιακή απόσυρση, «κλείσιμο») λόγω χρόνιου στρες.
- Το άγχος και ο φόβος για μελλοντικές απειλές πυροδοτούσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
- Σε σχέση με το μετατραυματικό στρες, οι παρεισφρητικές σκέψεις για τον πόλεμο συνδέονταν έντονα με υπερεπαγρύπνηση, δηλαδή συνεχή σωματική και ψυχική εγρήγορση.

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου
Στις γυναίκες
- Το δεύτερο σε βαρύτητα σύμπτωμα ήταν η ψυχοκινητική διέγερση (νευρικότητα και υπερβολική κινητικότητα) ή επιβράδυνση (αργές και νωχελικές κινήσεις και ομιλία).
- Η αδυναμία να χαλαρώσουν τους στερούσε τη δυνατότητα να χαρούν (ανηδονία),
- Το άγχος δημιουργούσε ένταση και τις έκανε ευέξαπτες.
- Μετατραυματικά, οι παρεισφρητικές σκέψεις τους συνδέονταν κυρίως με
εξωτερικά ερεθίσματα ή υπενθυμίσεις του πολέμου, που πυροδοτούσαν
τραυματικές αναμνήσεις. Το εύρημα ευθυγραμμίζεται με άλλες μελέτες που
δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται εντονότερα από το τραύμα του
πολέμου, ιδίως όταν συνδυάζεται με απώλειες, εκτοπισμό και κοινωνική
αποσταθεροποίηση.[...............................]ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ερευνητές χαρτογράφησαν το τραύμα των Παλαιστίνιων ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου