Λίγα λόγια για τις επιτάξεις των γιατρών
Λοιπόν. Λίγα λόγια για τις επιτάξεις των γιατρών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Γι αυτό κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, κάνοντας, εκτός από την δουλειά τους, δυο εφημερίες τον μήνα και αμειβόμενοι με μπλοκάκι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών, στους οποίους υποβλήθηκε το αίτημα, αρνήθηκαν. Για πολλούς λόγους. Γιατί οι εφημερίες είναι κόλαση, γιατί, επιπλέον, υπαμείβονται και δεν αξίζουν τον κόπο, και γιατί οι ιδιώτες γιατροί δεν θέλουν να κλείνουν τα ιατρεία τους δυο φορές το μήνα.
Ο Μητσοτάκης αγρίεψε και είπε ότι θα τους επιτάξει. Πράγματι, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ο Άδωνης έβαλε διάταξη που επιτρέπει την επίταξη των γιατρών, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν οι γιατροί δεν υπακούσουν στην επίταξη, θα διακόπτεται η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ και θα χάνουν το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Μια πρώτη σημείωση εδώ: η στέρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν τιμωρεί μόνο τους γιατρούς. Τιμωρεί και τους ασθενείς. Γιατί τους υποχρεώνει να ψάξουν άλλον γιατρό η να πάνε σε δημόσια δομή ή να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, παρεμποδίζοντας,επι της ουσίας, την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Και αυτό είναι πολύ χοντρό.
Δεύτερον. Έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να επιτάξει τους γιατρούς; Σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 4 τους Συντάγματος, υπάρχει δυνατότητα επίταξης όταν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Όμως η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να νοηθεί ως κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Και αν από έλλειψη προσωπικού προκύψει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, τότε οι ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες.
Στην πραγματικοτητα δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, όπως νοείται από το Σύνταγμα, δηλαδή μια επικίνδυνη επιδημία ή κάποιος πόλεμος. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους ιδιώτες γιατρούς γιατί έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε μη λειτουργική κατάσταση και προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία που είναι επιτακτική και αναγκαία. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να επιτάξει ιδιώτες, επειδή δεν έχει αρκετούς πυροσβέστες ή αστυνομικούς.
Και φυσικά η επίταξη παραβιάζει την ελευθερία των ανθρώπων να εργάζονται, και να διαθέτουν ελεύθερα τον εαυτό τους, που είναι επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Ο νόμος για την επίταξη ψηφίστηκε και ο Άδωνης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα , λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί γιατί οι εθελοντές γιατροί κάλυψαν τελικά τις κενές θέσεις. Αλλά βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, γιατί το ότι το λέει ο Άδωνης δεν σημαίνει τίποτα.
Και επίσης θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις. Γιατί κανένας γιατρός, ειδικά από ειδικότητες που σπανίζουν, δεν θα αποφασίσει εύκολα να πάει στην περιφέρεια να δουλέψει, όταν ξέρει ότι δυο φορές τον μήνα θα τον αναγκάζουν να δουλεύει στο νοσοκομείο.
Για να τα λέμε όπως είναι λοιπόν: η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και να καλύψει τις κενές θέσεις. Το ότι δεν το κάνει είναι υπηρεσία στους ιδιώτες της Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το να επιχειρεί να μπαλώσει την κατάσταση, είναι αδιανόητο.
Και είναι επίσης αδιανόητο να περιορίζει την συζήτηση, στο στιλ «αυτή είναι η κατάσταση, τι να κάνουμε, να αφήσουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»;
"Να κόψετε τον λαιμό σας, να καλύψετε τις κενές θέσεις" είναι η απάντηση. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης το υποσχόταν, παραμονές εκλογών του 2023. Η επίταξη είναι αδιανόητη πατέντα, σε βάρος επαγγελματιών, και κυρίως σε βάρος της ίδιας της προοπτικής για αναβάθμιση του ΕΣΥ, που σημαίνει, στην τελική, σε βάρος των ασθενών και ολοκλήρου του ελληνικού λαού. Και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Εκτός αν είσαι τσουτσέκι του Άδωνη, φυσικά.
Άγγελος Τσέκερης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου