Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2024

14 διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον τρόπο κλεισίματός του


Υποκλοπές - Καραϊβάζ / 14 διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν ελληνική  κυβέρνηση - Κομισιόν - tvxs.grΥποκλοπές – Καραϊβάζ Ράπισμα της EFJ στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για Καραϊβάζ, υποκλοπές: «Η  ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας στην Ελλάδα»/ 14 διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν ελληνική κυβέρνηση – Κομισιόν

Tvxs Team

Ότι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου 2024, η οποία δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου 2024, παραπλανά τους αναγνώστες σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο χώρος των πολιτών αντιμετωπίζουν τρομερές απειλές και επιθέσεις, επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους 14 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Ο υπερβολικά θετικός απολογισμός της έκθεσης έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ανησυχητική πραγματικότητα που βιώνουν οι δημοσιογράφοι, οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο, καθώς και με την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για την επιδείνωση του κράτους δικαίου στη χώρα, την οποία επισήμαναν 17 ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο του 2024.

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές – Καραϊβάζ / Ανοικτή επιστολή Κούλογλου σε διεθνείς οργανώσεις για ΜΜΕ – διαφθορά

»Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγνοεί την έντονη ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης και των ανησυχητικών αναφορών που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους. Επικεντρώνεται δυσανάλογα στις θετικές εξελίξεις, χωρίς να τις σταθμίζει σε σχέση με τα ευρύτερα συστημικά ζητήματα και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις. Αυτό εγείρει ανησυχία σχετικά με την προθυμία της Επιτροπής να αντιμετωπίσει σε βάθος την κρίση σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα.

»Αποσιωπώντας κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών, τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρύνουν την καταστολή της ελληνικής κυβέρνησης κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών», ανέφεραν επίσης οι οργανώσεις.

«Η Ελλάδα κατατάσσεται άλλωστε σταθερά στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Τον Φεβρουάριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο εξέφραζε “σοβαρές ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων” στην Ελλάδα», υπενθυμίζεται.

«Ενώ η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου αναγνωρίζει ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και τους πόρους της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, την πρόσβαση στην πληροφόρηση, την επιμονή των απειλών κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων και την πιθανή ανασταλτική επίδραση των στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) και της παρενόχλησης, μεταξύ άλλων από πολιτικούς, αποτυγχάνει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της συνεχιζόμενης κρίσης», τονίζεται ακόμη.

«Η έκθεση υπογραμμίζει ορισμένες θετικές εξελίξεις και νομοθετικές αλλαγές, όπως η αποποινικοποίηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης, ωστόσο δεν φανερώνει ανεπαρκώς τις χρόνιες αδυναμίες στην εφαρμογή παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και τα βαθιά ριζωμένα συστημικά ζητήματα που εξακολουθούν να υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», υποστηρίζουν επιπλέον.

Οι οργανώσεις τονίζουν στη συνέχεια πως «οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται και παρενοχλούνται από την παρεμβατική κρατική επιτήρηση, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού, καταχρηστικών νομικών ενεργειών και συντονισμένων διαδικτυακών εκστρατειών δυσφήμισης, που συχνά υποκινούνται ή ενισχύονται από φιλοκυβερνητικούς φορείς. Αυτές οι τακτικές όχι μόνο υπονομεύουν την ικανότητα των δημοσιογράφων να εργάζονται ελεύθερα, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη ζωή τους, την ασφάλειά τους και το απόρρητο των πηγών τους».

Η ανακοίνωση κάνει αναφορά και στην απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές, υπογραμμίζοντας πως «Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απόφαση του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα που απαλλάσσει όλες τις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες ή οποιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο από την ευθύνη για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator εναντίον δεκάδων επιφανών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, παρά τις τεκμηριωμένες αποδείξεις για την εμπλοκή τους».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά και στην απόφαση για την αθώωση των δύο κατηγορουμένων σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ: «Η ατιμωρησία όσων απειλούν και παρενοχλούν δημοσιογράφους επιδεινώνει το εχθρικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα, καθώς δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένα σχέδια δράσης ή πρωτόκολλα έρευνας. Η αθώωση αυτή την εβδομάδα των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, αφήνοντας ανεξιχνίαστο το θάνατό του, διαιωνίζει περαιτέρω το κλίμα ατιμωρησίας για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Η έλλειψη πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ανάρμοστου κυβερνητικού ελέγχου των κρατικών μέσων ενημέρωσης, και η συμπαιγνία μεταξύ των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών συμφερόντων οδηγούν σε ένα διάχυτο κλίμα λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας, το οποίο στρεβλώνει περαιτέρω το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και υπονομεύει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία».

«Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσοι ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά εμπόδια, ακόμη και ποινικές κατηγορίες, για το έργο τους στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις επιζήμιες επιπτώσεις αυτών των τακτικών κατατρομοκράτησης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ισχυρή στάση όσον αφορά την τήρηση της δέσμευσής της για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας καταδίκης συγκεκριμένων περιπτώσεων περιορισμών της ελευθερίας του Τύπου, καταστολής της κοινωνίας των πολιτών ή παραβίασης του κράτους δικαίου.

«Ο λαός της Ελλάδας αξίζει έναν ελεύθερο Τύπο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και μια κυβέρνηση που σέβεται το κράτος δικαίου», καταλήγουν οι οργανώσεις.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν

  1. Committee to Protect Journalists (CPJ)
  2. European Federation of Journalists (EFJ)
  3. Free Press Unlimited (FPU)
  4. Greek Council for Refugees (GCR)
  5. Hellenic League for Human Rights (HLHR)
  6. HIAS Greece
  7. Human Rights Watch
  8. Inside Story
  9. Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)
  10. Refugee Support Aegean (RSA)
  11. Reporters Without Borders
  12. Solomon
  13. Transparency International EU
  14. Vouliwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια: