Σάββατο, Ιουνίου 01, 2024

Η Μαγική Ομπρέλα (Saving Mr. Banks) 2013 : ζωντανεύοντας την αληθινή ιστορία μιας συνάντησης που γέννησε μια θρυλική ταινία

 https://groussos.net/wp-content/uploads/2014/01/saving-mr-banks-2013-01.jpg
Η Μαγική Ομπρέλα
Saving Mr. Banks ( 2013 )
IMDb7,5
Βιογραφική Δραματική Κομεντί

    Ηθοποιοί : Έμα Τόμσον, Τομ Χανκς, Κόλιν Φάρελ, Πολ Τζιαμάτι, Άνι Ρόουζ Μπάκλεϊ, Ρουθ Γουίλσον

    Σκηνοθεσία : Τζον Λι Χάνκοκ
    Σενάριο : Κέλι Μάρσελ, Σου Σμιθ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ:

Στις αρχές της δεκαετίας του 60, η συγγραφέας Πάμελα Λύντον Τράβερς*

Η τουλάχιστον αινιγματική δημιουργός της «Μαίρη Πόπινς ...Πάμελα Λύντον Τράβερς (1899-1996)

(την υποδύεται η Έμμα Τόμσον) που έχει υπογράψει την επιτυχημένη σειρά βιβλίων «Μαίρη Πόππινς»*,

*ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΠΙΝΣ - Travers, Pamela L.

αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ως εκ τούτου, ο εκδοτικός της πράκτορας στο Λονδίνο την πιέζει να συναντήσει τον Γουόλτ Ντίσνεϊ (Τομ Χανκς), ο οποίος ενδιαφέρεται να αγοράσει τα δικαιώματα των βιβλίων για μια ταινία, που τόσο πολύ επιθυμούν οι κόρες του.

Παρά την αρχική της άρνηση, η Π. Λ. Τράβερς θα υποκύψει στις πιέσεις του και θα επισκεφθεί τον διάσημο δημιουργό και παραγωγό στο Λος Άντζελες.https://www.waltdisney.org/sites/default/files/traversbook_3.jpg

Η διαμονή της όμως εκεί και η δύσκολη αρχικά συνεργασία με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ θα πυροδοτήσουν τραυματικές αναμνήσεις από τη δύσκολη παιδική της ηλικία, απειλώντας το όλο πρότζεκτ να τιναχτεί στον αέρα από στιγμή σε στιγμή.

-Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο 2012 και κράτησαν 9 εβδομάδες ως τον Νοέμβριο 2012. Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στα στούντιο της Ντίσνεϋ στο Μπέρμπανκ και σε περιοχές της Νότιας Καλιφόρνια.

-Με προϋπολογισμό μόλις 35 εκατομμύρια, η ταινία συγκέντρωσε 117,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

-Η ερμηνεία της Έμμα Τόμσον στην κατηγορία Α΄ γυναικείου ρόλου έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, βραβείο SAG και βραβείο Critic’s Choice.
-Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης μουσικής.

-Είναι η πρώτη φορά που ο Ουώλτ Ντίσνεϊ απεικονίζεται σε ταινία και ο Τομ Χανκς συμφώνησε να τον υποδυθεί βλέποντάς το ως «μια ευκαιρία να απεικονίσει κάποιον που άλλαξε τόσο πολύ τον κόσμο όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Τσάρλι Τσάπλιν».
Για να μεταφέρει με ακρίβεια τη μεσοδυτική διάλεκτο του Ουώλτ Ντίσνεϋ, ο Τομ Χανκς άκουσε αρχειοθετημένες ηχογραφήσεις της Disney και εξασκούσε τη φωνή του καθώς διάβαζε εφημερίδες. Ο Χανκς επίσης άφησε δικό του μουστάκι για τον ρόλο, το οποίο υποβλήθηκε σε σοβαρό έλεγχο, με τους παραγωγούς να φτάνουν σε σημείο να μετρήσουν τις διαστάσεις του μουστακιού του Χανκς ώστε να ταιριάζει με αυτό του Ντίσνεϋ.

-Η αρχική επιλογή για την συγγραφέα Τράβερς ήταν η Μέριλ Στριπ, αλλά τον Απριλίο του 2012 η Έμμα Τόμσον ανέλαβε τελικά τον ρόλο λέγοντας ότι ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος που υποδύθηκε, αφού η συγγραφέας ήταν «μια γυναίκα αρκετά πολύπλοκη και αντιφατική».
Η Έμμα Τόμσον προετοιμάστηκε για το ρόλο της μελετώντας τις ηχογραφήσεις της ίδιας της Τράβερς που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της αρχικής ταινίας Μαίρη Πόππινς και επίσης, έκοψε τα μαλλιά της στο στυλ που τα είχε η Τράβερς, καθώς η ίδια δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει περούκα.

-Με την υποστήριξη της Disney, η ομάδα παραγωγής είχε πρόσβαση σε 36 ώρες από τις ηχογραφήσεις της Τράβερς του εαυτού της, των αδελφών Σέρμαν και του σεναριογράφου Ντον Ντα Γκράντι, οι οποίες έγιναν κατά την περίοδο δημιουργίας της Μαίρη Πόππινς, καθώς και στα γράμματα που αντάλλασσαν ο Ντίσνεϋ με την Τράβερς από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τη δεκαετία του 1960.

– Το μοντέλο της Τράβερς για την Μαίρη Πόππινς ήταν στην πραγματικότητα η Έλεν Μόρχεντ, θεία της μητέρας της και όχι η αδερφή της μητέρας της, όπως παρουσιάζεται στην ταινία.

-Τα στούντιο είχαν μια παράκληση στο να μην φανεί στην οθόνη καμία σκηνή εισπνοής καπνού από τσιγάρα εξαιτίας της γραμμής της εταιρίας να μην απεικονίζει άμεσα το κάπνισμα σε ταινίες που κυκλοφορούν κάτω από όνομα της Walt Disney Pictures, και να αποφευχθεί η θεώρηση της ταινίας ως ακατάλληλη κάτω των 17 από την Εμπορική Ένωση Ταινιών της Αμερικής (MPAA).

Η τουλάχιστον αινιγματική δημιουργός της «Μαίρη Πόπινς»Η τουλάχιστον αινιγματική δημιουργός της «Μαίρη Πόπινς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο φίλος μου ο πιγκουίνος- Οι φίλοι μας τα ζώα

  My Penguin Friend     Πηγή:  Η   Ναυτεμπορική  / naftemporiki.gr —H αληθινή ιστορία του Joao ...